Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020 10:59

2η Επιστημονική Συνάντηση για τις τοπικές ποικιλίες
Ελληνικά όσπρια: αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά μας

ospria 1st page

Φάβα Σαντορίνης, φακή Εγκλουβής Λευκάδας, φασόλια Πρεσπών, γνωστά, μοναδικά και φημισμένα όσπρια που είτε έχουμε γευτεί είτε τα έχουμε συζητήσει.

Όμως υπάρχουν πολλά, πάρα πολλά ακόμα, που είναι καιρός να τα γνωρίσουμε: Μαειρέματα Λέρου, αράκι Λευκάδας, πίσσες Σκύρου, άφκος Λήμνου, ρεβίθι Λισβορίου Λέσβου, βανίλιες Φενεού, στενοκούκια και επτακούκια, ψάρα Λευκάδας, και τόσα άλλα.

second4Ένας ατελείωτος αριθμός τοπικών ποικιλιών οσπρίων που ευδοκιμεί σε «τούτα ’δω τα χώματα». Ποικιλίες που διαμόρφωσαν μαζί ο αγρότης και το καλλιεργητικό περιβάλλον για δεκάδες ή εκατοντάδες χρόνια από την Φλώρινα έως την Πάτμο και από την Κέρκυρα έως στην Σχοινούσα.

Είναι οι τοπικές ποικιλίες οσπρίων που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να επανεκτιμάται η νοστιμιά τους και να γίνονται περιζήτητες.

Αλλά παράλληλα να ανοίγεται η όρεξη για νοθείες και ελληνοποιήσεις.

Μοιάζει λοιπόν αυτονόητο η 2η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές Ποικιλίες να αφιερωθεί στα όσπρια. second5

Θα διερευνηθούν και θα συζητηθούν πτυχές που θα συμβάλουν στην ανάδειξη των τοπικών ποικιλιών οσπρίων της Ελλάδας, όπως: Τα ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών, η γλωσσική τους προέλευση, η πιστοποίηση και η προστασία τους από την νοθεία, η ιστορία και η ποικιλότητά τους, τα καλλιεργητικά συστήματα, η προστασία τους από τις ασθένειες και τα έντομα καθώς οι δυνατότητες συμβολής τους στην τοπική ανάπτυξη και άλλα.


Η συνάντηση θα  γίνει την
Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013,  στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιερά Οδός 75, Αθήνα


Συνδιοργάνωση

Πληροφορίες:
Πηνελόπη Μπεμπέλη: bebeli@aua.gr
210 5294626
Ροίκος Θανόπουλος:
210 5294914

 organotiki epitropi button                  dilosi simetoxis button