« Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «ΥΑ σχετικά με τον έλεγχο της αγοράς αυγών και την υποχρεωτική ηλεκτρονική διασύνδεση στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ» **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

Γεράκι

geraki1Το Γεράκι, κωμόπολη της Λακωνίας, βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Σπάρτης και είναι ίσως από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδος, που παρουσιάζουν ιστορικό βίο σχεδόν 2.500 χρόνων, χωρίς διακοπή.
 


Οι αρχαιολογικές ανασκαφές, έχουν φέρει στο φως αρκετά αντικείμενα της προϊστορικής εποχής. Επίσης αγγεία της Μυκηναϊκής και γλυπτά της Δωρικής περιόδου, μερικά από τα οποία είναι εκτεθειμένα στο Μουσείο της Σπάρτης. Τέλος, διατηρούνται ακόμη λείψανα υδραγωγείου και βαλανείου της Ρωμαϊκής εποχής, τέσσερις Ναοί από την πρώτη βυζαντινή περίοδο, το μέχρι σήμερα σωζόμενο Κάστρο από τη Φραγκοκρατία, τουλάχιστον 20 ναοί από τη δεύτερη βυζαντινή περίοδο και 6 ναοί – μεταξύ των οποίων και ο σημερινός καθεδρικός της κωμοπόλεως – από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

 


Οι Γερακίτες, δραστήριοι και δημιουργικοί γόνοι πανάρχαιας κληρονομιάς είναι από τους πρώτους έλληνες που μετανάστευσαν στην Αμερική σε μεγαλύτερο, συγκριτικά με άλλες περιοχές βαθμό, πριν το 1880 και ίδρυσαν τους πρώτους πυρήνες της διασποράς, οι οποίοι αργότερα σχημάτισαν τις ανθούσες σήμερα εκεί ελληνικές παροικίες.

 


Σήμερα το Γεράκι, χάρις στην εργατικότητα και φιλοπονία των κατοίκων του, είναι από τις πλέον ανθηρές οικονομικά και φιλοπρόοδες κοινότητες της Λακωνίας.
Οι ασχολίες των κατοίκων είναι κατ’ εξοχήν αγροτικές και τα κύρια προϊόντα της περιοχής είναι το λάδι και τα δημητριακά.

 


Σε ένα τέτοιο δυναμικό και δραστήριο περιβάλλον, θα ήταν ανακόλουθο να μη δίνουν τη δημιουργική τους παρουσία και οι Γερακίτισσες.

 


geraki2Από την εποχή της Τουρκοκρατίας και μέχρι σήμερα, πολλές γυναίκες ασχολούνται με την οικιακή υφαντουργία. Τα “Γερακίτικα κιλίμια” γνωστά σε όλη την Λακωνία αλλά και τους γειτονικούς Νομούς, αναφέρονται σε προικοσύμφωνα διαφόρων περιοχών της Πελοποννήσου ήδη από τον 18ο αιώνα.

 


Για την ποιότητα κατασκευής και τα εμπνευσμένα παραδοσιακά τους σχέδια, οι “Γερακίτικοι τάπητες” κέρδισαν βραβεία και επαίνους τόσο στη Διεθνή Έκθεση της Βιέννης του 1873, όσο και στην Εθνική Γενική Έκθεση των Αθηνών του 1888, όπου είχαν εκτεθεί.

 


Σήμερα, τα “Γερακίτικα κιλίμια” αποτελούν τη βασική υποδομή στην “παραδοσιακή διακόσμηση” ενός σπιτιού, εντυπωσιάζοντας με την πρωτοτυπία των σχεδίων και την ιδιαίτερη τεχνική τους, που παραδίδεται και διατηρείται αναλλοίωτη από γενιά σε γενιά.

 


Αναβιώνοντας την παλιά τέχνη, οι αγρότισσες του Γερακίου, ίδρυσαν Οικοτεχνικό – Χειροτεχνικό Συνεταιρισμό, με την επωνυμία “Εργάνη”.

 


Υφαίνουν παραδοσιακά σε όρθιο αργαλειό και διαθέτουν τα υφαντά τους σε μόνιμο εκθετήριο – πρατήριο, στην πλατεία της Κωμόπολης.

 


Δέχονται και παραγγελίες στη Διεύθυνση:

Αγροτικός Συνεταιρισμός Οικοτεχνίας - Χειροτεχνίας “Η Εργάνη”
Τ.Κ. 23058 Γεράκι Λακωνίας
Τηλ. 27310-71261, 71432, 71369

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: