ampoutilo

 

                                                 

Abutilon striatum
MALVACEAE

                                                                                        

 

Περιγραφή

 

Αειθαλής θάμνος, ύψους 2-3 μέτρων, σφαιρικού σχήματος. Φύλλα πλατιά που σχηματίζουν 3-5 λοβούς. Άνθη πορτοκαλοκίτρινα, που κρέμονται σαν μικρές καμπάνες και βγαίνουν στις μασχάλες των φύλλων. Η άνθησή του είναι συνεχής από τον Απρίλιο ώς τον Οκτώβριο. Υπάρχει και ποικιλία του φυτού με κίτρινες αποχρώσεις σε ορισμένα σημεία της επιφάνειας του φύλλου.

Τοποθέτηση

 

Ευδοκιμεί σε συνηθισμένα, αλλά με καλή αποστράγγιση εδάφη. Το αμπούτιλο είναι ευαίσθητο στο κρύο και γι' αυτό πρέπει να φυτεύεται σε ζεστές και προφυλαγμένες θέσεις. Ο καλός φωτισμός ευνοεί την πλούσια και συνεχή ανθοφορία του φυτού, αναπτύσσεται όμως και στην ημισκιά. Σε ψυχρές θερμοκρασίες του χειμώνα μπορεί να χάνει το φύλλωμά του και να αναβλασταίνει την άνοιξη, γι' αυτό στα ψυχρά κλίματα διατηρείται σε γλάστρες, ώστε το χειμώνα να μεταφέρεται σε εσωτερικούς ζεστούς χώρους.

Καλλωπιστικά στοιχεία

 

Τα πολλά και εντυπωσιακά άνθη και τα πλατιά φύλλα του, ιδιαίτερα την ποικιλία με τις κίτρινες αποχρώσεις.

Χρήση

 

Επειδή είναι ιδιαίτερα όμορφο φυτό, φυτεύεται μοναχικά και σε εμφανή σημεία του κήπου, για να προβάλλεται καλύτερα. Μπορεί ακόμη να φυτεύεται κατά ομάδες (συστάδες). 3-4 φυτά μαζί, σε κοντινή απόσταση, για πιο εντυπωσιακή εμφάνιση.

Κλάδεμα

 

Όταν το φυτό έχει ζημιωθεί από χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, την άνοιξη αφαιρούμε όλο το τμήμα των βλαστών που καταστράφηκε. Στο ίδιο διάστημα αφαιρούνται και όλοι οι παλιοί γερασμένοι βλαστοί, για να ανανεωθεί το φυτό με την ανάπτυξη νέων.

Πoλ/σμός

 

Γίνεται με μοσχεύματα βλαστών ημιώριμων (ούτε πολύ τρυφεροί ούτε πολύ ξυλοποιημένοι) στο διάστημα Αυγούστου - Σεπτεμβρίου. Σ' ένα κιβώτιο βάζουμε μίγμα τύρφης - περλίτη, αναλογίας 1:1 σε όγκο, τοποθετούμε τα μοσχεύματα και σκεπάζουμε το κιβώτιο με πλαστικό ή τζάμι, για να υπάρχει υγρό περιβάλλον γύρω από τα μοσχεύματα. Βάζουμε το κιβώτιο σ' ένα ημισκιερό μέρος και φροντίζουμε να διατηρούμε την υγρασία. Ανάλογα και με τις θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, τα μοσχεύματα θα ριζοβολήσουν σε 40 - 50 μέρες και θα είναι έτοιμα για μεταφύτευση.

Φροvτίδες

 

Χρειάζεται όφθονα ποτίσματα στο διάστημα της έντονης ανάπτυξής, του δηλαδή από Μάιο ώς Σεπτέμβριο, ενώ στο ίδιο διάστημα λιπαίνουμε με πλήρη λιπάσματα κάθε 20 μέρες, για να εξασφαλίσουμε πλούσια και συνεχή ανθοφορία. Το χειμώνα δεν κάνουμε καμιά λίπανση και, αν το φυτό έχει μεταφερθεί σε εσωτερικό χώρο, περιορίζουμε στο ελάχιστο τα ποτίσματα.

 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας