ΥΔΑΤΙΚΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Ποιοτικά Χαρακτηριστικά

Ποταμός Αλφειός, ή Ρουφιάς

Ποταμός της κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου, πηγάζει από το οροπέδιο της Τριπόλεως στις απολήξεις του Πάρνωνα παρά την Ασέα, σε υψόμετρο 800 m. ένα σημείο της διαδρομής του είναι υπόγειο, όπου δέχεται νερά από καταβόθρες καθώς και από τη λίμνη Τάκα. Κατά μήκος της διαδρομής του δέχεται τα νερά ποταμών και χειμάρρων, σημαντικότεροι των οποίων είναι: ο Ελισσώνας (Μπαρμπουτσάνα), ο Λούσιος, ο Λάδων, ο Ερύμανθος και ο Κλαδέος. Στο σημείο που συναντώνται ο Λάδωνας, ο Ερύμανθος με τον Αλφειό ονομάζεται Τριποταμιά δημιουργούν ένα σπουδαίο οικοσύστημα. Πριν εκβάλλει στον Κυπαρισσιακό κόλπο (Ιόνιο πέλαγος) παρά την Αρχαία Ολυμπία, υπάρχει φράγμα εκτροπής απ’ όπου αρδεύονται περί τα 135.000 στρέμματα.

Το μήκος του φθάνει τα 120 km και η συνολική επιφάνεια της λεκάνης απορροής του καλύπτει έκταση 3.600 km2, το μέσο ετήσιο ύψος βροχοπτώσεων στην περιοχή είναι 1.070 mm, ο μέσος ετήσιος όγκος υετού 3.852 x 106 m3, η δε μέση ετήσια απορροή των υδάτων του ποταμού εκτιμάται σε 1.500 x 106 m3

Με τα νερά του και τα φερτά του έχει συμβάλλει στη δημιουργία των λιμνοθαλασσών Καϊάφα, Αγουλινίτσας και Μουριάς-οι δύο τελευταίες έχουν αποξηρανθεί-στην πρόσχωση του Κυπαρισσιακού, καθώς και στην επιμήκυνση των εκβολλών του.

Αλφειός ονομάσθηκε, σύμφωνα με το Στράβωνα, επειδή θεράπευε τη λέπρα, καθότι Αλφός ονομαζόταν στην αρχαιότητα μια μορφή λέπρας. Ακόμη αλφ- σημαίνει και λευκότητα και δημητριακά, αλφή είναι το κέρδος και άλφιτου το πλιγούρι από κριθάρι.

Σύμφωνα με τη Μυθολογία, ο Αλφειός ήταν γιος του Ωκεανού και της Τηθύος και λατρευόταν ως θεός της γονιμότητας. Γνωστός ήταν ο άτυχος έρωτάς του με τη θεά Αρτέμιδα, την οποία κυνήγησε σε όλη την Ελλάδα για να την κάνει δική του. Επίσης, ο Αλφειός είχε ερωτευθεί τη νύμφη Αρεθούσα, την οποία κατεδίωξε απεγνωσμένα μέχρι την Ορτυγία κοντά στις Συρακούσες. Εκεί, η Αρεθούσα για να μην την πιάσει μεταμορφώθηκε σε πηγή και ο Αλφειός από την απελπισία του σε ποτάμι, όπου τα νερά του περνώντας τη θάλασσα ενώνονται με τα νερά της πηγής Αρεθούσας.

Έχει υποστεί αλλοιώσεις από την κατασκευή φραγμάτων και τις αμμοληψίες, δέχεται στερεά και υγρά απόβλητα οικισμών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών (ΑΗΣ Μεγαλοπόλεως) καθώς και γεωργικά και κτηνοτροφικά απόβλητα.

Το δέλτα του αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των υγροτόπων της δυτικής Ελλάδας και έχει υποστεί έντονη υποβάθμιση από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

 Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφοϋδατικών Πόρων & Λιπασμάτων

 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας