«ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ » **** «Νέα καταληκτική ημερομηνία 11.05.2021 στην υποβολή προτάσεων επιχορήγησης για ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων» **** « 2η Πρόσκληση υποβολής αιτημάτων πληρωμής των δικαιούχων του Μέτρου 9 » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «8η Τροποποίηση της αριθμ. 593/37447/31-03-2017 απόφασης του Υπομέτρου 4.2» **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Προδημοσίευση 2ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Μέτρο 5-Υπομέτρο 5.1» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για ΚΥΑ «Χρηματοδότηση των Δήμων για την εφαρμογή Προγραμμάτων Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων έτους 2020» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 28 Φεβρουαρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Έργα  ύψους 21,4 εκ. € στη Λιμνοθάλασσα Αιτωλικού – Μεσολογγίου
ανακοίνωσε ο ΥΠΑΑΤ, Σπήλιος Λιβανός

  • Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών  
  • Αναβαθμίζει το φυσικό περιβάλλον, διασώζει τον υδροβιότοπο και συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, παρόντος του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριου Φαρμάκη,  ανακοίνωσε το Σάββατο  26/02/2021 στο Μεσολόγγι την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, των έργων για την προστασία και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήματος των λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου και Αιτωλικού, ύψους 21,4 εκατ. Ευρώ.

Με την υλοποίηση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού έργου, θα προστατευτεί η αλιεία, η ιχθυοκαλλιέργεια και ο πρωτογενής τομέας, θα δημιουργηθούν συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης, θα αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ισορροπία, θα εξορθολογιστεί η διαχείριση των φυσικών πόρων και θα αναδειχθεί το φυσικό κάλλος της περιοχής.

Ο κ. Λιβανός υπογράμμισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα,  που αφορά έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας, ενταγμένο στη «Συνθήκη Ραμσάρ»,  το οποίο θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως σημείωσε, με το έργο αυτό,  θα διορθωθούν λάθη που συντελέσθηκαν από ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν και οδήγησαν σε επιβάρυνση του υδάτινου κυρίως περιβάλλοντος των λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Λανθασμένες παρεμβάσεις που παρεμποδίζουν το αλμυρό και οξυγονωμένο νερό της θάλασσας να εισέλθει στην λιμνοθάλασσα με αποτέλεσμα τη μείωση της ιχθυοπαραγωγής.

Ο ΥΠΑΑΤ, υπενθύμισε ότι οι μελέτες για το έργο αυτό, που ήταν απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας,  είχαν ξεκινήσει από το 2015, ενώ οι προσπάθειες  για ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας  ξεκίνησαν το 2019.  «Μετά από πολλές προσπάθειες και ενώ υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το έργο, η συντονισμένη δράση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και  της Κτηματικής Υπηρεσίας συνετέλεσαν στην ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, μάλιστα με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 €», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι  «η περιοχή έχει προικισθεί με ένα μοναδικό πλεονέκτημα: τα πλούσια υδάτινα αποθέματα και η  ορθή διαχείριση του πλούτου αυτού αποτελεί όχι μόνο υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές αλλά και εθνικό μας χρέος, αφού στα επόμενα χρόνια- και λόγω της κλιματικής αλλαγής- οι υδάτινοι πόροι θα αποτελούν ένα εθνικό και οικονομικό κεφάλαιο. Πόσο μάλλον όταν αυτοί οι υδάτινοι πόροι μέσω της σωστής εκμετάλλευσης, μπορούν να προσφέρουν πολλαπλάσιο πλούτο στον τόπο μας,  μέσα από τις υδατοκαλλιέργειες».

«Σε ό,τι με αφορά, διαχρονικά,  αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, από τη θέση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που μου εμπιστεύθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα κάνω τα πάντα ώστε να υπηρετήσω αυτό το χρέος προς τον τόπο μας, τα παιδιά μας και την Ελλάδα», κατέληξε ο κ. Λιβανός.

Ολόκληρη η ομιλία του ΥΠΑΑΤ

«Είναι μεγάλη χαρά για μένα, στην πρώτη μου επίσκεψη στον τόπο μας, ως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  να μπορώ να ανακοινώσω την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας ενός πολύ σημαντικού έργου για την προστασία και αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του υδάτινου οικοσυστήματος  των λιμνοθαλασσών του Μεσολογγίου και Αιτωλικού με προϋπολογισμό ύψους 21,4 εκ. ευρώ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων δεκαετιών στη Λιμνοθάλασσα,  που θα αναβαθμίσει το φυσικό περιβάλλον και θα συνδράμει στην ανάπτυξη της περιοχής. 

Αφορά, δε, έναν από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της χώρας,  ενταγμένο στη «Συνθήκη Ραμσάρ».

Με το έργο αυτό,  θα διορθωθούν λάθη που συντελέστηκαν από ανθρώπινες παρεμβάσεις στο παρελθόν και οδήγησαν σε επιβάρυνση του υδάτινου κυρίως περιβάλλοντος των λιμνοθαλασσών  Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Λανθασμένες παρεμβάσεις που παρεμποδίζουν το αλμυρό και οξυγονωμένο νερό της θάλασσας να εισέλθει στην λιμνοθάλασσα με αποτέλεσμα τη μείωση της ιχθυοπαραγωγής. Το έργο στοχεύει στη διευκόλυνση της υδραυλικής κυκλοφορίας των υδάτων προκειμένου να επανέλθει η ισορροπία στο φυσικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα αφήσει θετικό αποτύπωμα στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Επί μέρους υπο-έργα αφορούν στην άρση αναχωμάτων, σε εκβαθύνσεις, εκσυγχρονισμό αντλιοστασίων, αντικατάσταση ιχθυοφραγμών, κατασκευή νέων γεφυρών και επισκευή οδοστρωμάτων στο δρόμο της Τουρλίδας. 

Θέλω να υπενθυμίσω ότι οι μελέτες για το έργο αυτό, που ήταν απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας,  είχαν ξεκινήσει από το 2015, ενώ οι προσπάθειες  για ένταξή του στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας  ξεκίνησαν το 2019.

Μετά από πολλές προσπάθειες και ενώ υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το έργο, η συντονισμένη δράση των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, του Υπουργείου Υποδομών, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και  της Κτηματικής Υπηρεσίας συνετέλεσαν στην ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, μάλιστα με αναβαθμισμένο προϋπολογισμό που πλέον ανέρχεται στα 21.450.000 €.

Το έργο αυτό δεν θα είχε φθάσει σε αυτό το κρίσιμο σημείο χωρίς την καθοριστική συμβολή και δουλειά άξιων υπηρεσιακών παραγόντων τόσο από το ΥπΑΑΤ όσο και από το Υπ. Υποδομών & Μεταφορών.

Θα ήθελα να αναφερθώ ονομαστικά και να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα που υπέγραψε την ένταξη του έργου, τους υπαλλήλους του ΕΠΑΛΘ κ. Κατή Γιώργο & κ. Κόντσα Καλλιόπη (και την Προϊσταμένη κ. Γιόκαλα Ευθυμία), καθώς και τους υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών & Κτηριακών Υποδομών του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών κ. Κοτσώνη Αντώνη, Γενικό Δ/ντη, κ. Καστραντά Γεωργία, Δ/ντρια Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών έργων και κ. Καπετανάκη Μιχάλη».

Προβολή της ενσωματωμένης γκαλερί εικόνων online στο:
http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/10952-dt280221#sigProIdd41f0cc2c3


dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: