«ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ - ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ » **** «Νέα καταληκτική ημερομηνία 11.05.2021 στην υποβολή προτάσεων επιχορήγησης για ενέργειες ενημέρωσης και προώθησης γεωργικών προϊόντων» **** « 2η Πρόσκληση υποβολής αιτημάτων πληρωμής των δικαιούχων του Μέτρου 9 » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «8η Τροποποίηση της αριθμ. 593/37447/31-03-2017 απόφασης του Υπομέτρου 4.2» **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Προδημοσίευση 2ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Μέτρο 5-Υπομέτρο 5.1» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για ΚΥΑ «Χρηματοδότηση των Δήμων για την εφαρμογή Προγραμμάτων Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων έτους 2020» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 7 Απριλίου 2021 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φωτεινή Αραμπατζή στη Βουλή: Είμαστε κάθε λέξη του Νόμου για το κυρωτικό
πλαίσιο κατά των «ελληνοποιήσεων»

«Δεν υπάρχουν «Άβατα» στον Αγροδιατροφικό Τομέα»

«Τα επόμενα 6 χρόνια πρόκειται να γίνουν στη Γεωργία, όπως και στο σύνολο
της οικονομίας, όσα δεν έγιναν επί σειρά ετών!»

 «Ως Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είμαστε κάθε λέξη του Νόμου για την αντιμετώπιση των «ελληνοποιήσεων Ν. 4691/2020», τόνισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή αναφερόμενη στην υπόθεση της διάθεσης φέτας σε αλυσίδα  super market στην Γερμανία, κατά την ομιλία της σήμερα στη Βουλή επί του Νομοσχεδίου του ΥΠΑΑΤ για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Χαρακτηρίζοντας την υπόθεση «δυσάρεστη» αλλά «μεμονωμένη», η κ. Αραμπατζή επισήμανε ότι «είναι η πρώτη φορά, που ο ελεγκτικός μηχανισμός με την καθοδήγηση της Πολιτικής Ηγεσίας, επέδειξε γρήγορα, άμεσα και αποτελεσματικά αντανακλαστικά.

Αντί να στέλνονται εισηγήσεις για πρόστιμα σε Επιτροπές, που ουδέποτε συνεδρίαζαν, όπως επί των ημερών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έγινε ανάκληση της άδειας πιστοποίησης παραγωγής φέτας στην καταγγελλόμενη επιχείρηση, μέχρις ότου ολοκληρωθεί το πόρισμα των ολιστικών και εξονυχιστικών ελέγχων.

Γιατί το μήνυμα – συνέχισε - είναι ένα και καθαρό:  Όλοι όσοι (επιχειρηματίες, παραγωγοί, έμποροι) ασχολούνται με τη φέτα, κάθονται στο ίδιο κλαδί. Στο ίδιο κλαδί βρίσκεται όμως και η ελληνική παραγωγή. Όποιος το πριονίζει, λοιπόν με τις επιλογές του, υπονομεύει την ελληνική παραγωγή συνολικά. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε. Η -νέα- νομοθεσία 4691/2020 πρόκειται να εφαρμοστεί στο ακέραιο», διαβεβαίωσε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «παραβιάζει ανοιχτές θύρες» όταν μιλάει στη ΝΔ για αθέμιτες πρακτικές

Η κα Αραμπατζή αφού χαιρέτισε το πνεύμα συναίνεσης της Αντιπολίτευσης για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, σημείωσε πως «συναίνεση δεν σημαίνει διαγραφή της Ιστορίας», υπενθυμίζοντας πως η ΝΔ ως Αντιπολίτευση ήταν αυτή, που συνετέλεσε τα μέγιστα στην ενσωμάτωση αναγκαίων, βασικότατων ρυθμίσεων στο Ν. 4492/2017 των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Απευθυνόμενη στον «πνευματικό πατέρα» του νόμου όπως χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό κ. Ευάγγελο Αποστόλου, είπε «Μιλήσατε για Νόμο «οπλοστάσιο» για τις αθέμιτες πρακτικές, κύριε Αποστόλου, για την υποχρέωση πληρωμής εντός 60 ημερών των παραγωγών από τους χονδρεμπόρους- συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ! Το υπερτονίσατε αυτό κύριε πρώην Υπουργέ. Ορθώς, πολύ ορθώς, γιατί πράγματι αποτελούν, λόγω του όγκου τους, την μερίδα του λέοντος στον κύκλο των αγοραστών. Ξεχάσατε όμως, να πείτε ότι ήταν η ΝΔ, τότε, που με επανειλημμένες τοποθετήσεις, παρεμβάσεις στις Επιτροπές, -θυμάμαι ακόμη τους διαλόγους μας- σας υποχρέωσε να αναφέρετε ρητώς τη συμπερίληψη των σούπερ μάρκετ στην έννοια των αγοραστών, γιατί απλούστατα, το αρχικό Νομοσχέδιό σας, τα εξαιρούσε!».

Και συνέχισε «Παραβιάζετε ανοιχτές θύρες», γιατί ήμασταν εμείς, που σας υποχρεώσαμε να βάλετε στον πίνακα των προστατευόμενων, ευαλλοίωτων προϊόντων μια πολύ σημαντική μερίδα παραγωγών- τους λεγόμενους πρώτους μεταποιητές, τους τυροκόμους, τους κτηνοτρόφους-μεταποιητές, που έπρεπε και αυτοί να τυγχάνουν των ευνοϊκών ρυθμίσεων πληρωμής. Και πράγματι προσθέσατε στον πίνακα την τελευταία  στιγμή φέτα, τα τυριά, το γιαούρτι. Τα θυμίζω όλα αυτά, πέραν της ιστορικής σημασίας, που μπορεί ενδεχομένως να έχουν, για να καταστήσουμε με αποδείξεις σαφές, ότι ήταν και είναι η Νέα Δημοκρατία, τότε ως Αντιπολίτευση, σήμερα ως Κυβέρνηση, που βρίσκεται με πράξεις και όχι λόγια, στο πλευρό των παραγωγών, των αδύναμων κρίκων της αλυσίδας, στην πλευρά του υγιούς ανταγωνισμού, σθεναρά εναντίον των αθέμιτων πρακτικών. Στην πράξη βέβαια το Νομοσχέδιό σας έμεινε ανεφάρμοστο. Σας είχαμε προειδοποιήσει γι αυτό- το είχα χαρακτηρίσει «πουκάμισο αδειανό» και δυστυχώς δικαιωθήκαμε γιατί ουδέποτε εφαρμόσατε το Νόμο σας!».

Δεν υπάρχουν «Άβατα» στον Αγροδιατροφικό Τομέα

Αναφερόμενη στο Νομοσχέδιο, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν πρέπει να ειδωθεί ούτε ως μεμονωμένη κίνηση ούτε πολύ περισσότερο ως απλή ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο.

Πρέπει να ειδωθεί ως ένας κρίκος μιας μεγάλης αλυσίδας πρωτοβουλιών και ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην αγορά, από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας με την προσωπική σφραγίδα του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Η κα Αραμπατζή υποστήριξε ότι η πολιτική του Υπουργείου Αγροτικής & Τροφίμων για την αντιμετώπιση των αθέμιτων πρακτικών και κυρίως των «ελληνοποιήσεων» συνεχίζεται οργανωμένα και καινοτόμα, επισημαίνοντας «Διευρύναμε το πεδίο των παρεμβάσεών μας και σε δύο άλλα σημαντικά προϊόντα, που μέχρι πρότινος δεν είχαν τύχει της δέουσας προσοχής. Αναφέρομαι στα αυγά και το μέλι. Θυμίζω ότι είμαστε η πρώτη Κυβέρνηση, που νομοθετήσαμε  το ισοζύγιο στα αυγά. Και είμαστε η Κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει για πρώτη φορά Σύστημα ΆΡΤΕΜΙΣ και στο μέλι, σε μια δυναμική συνεργασία του Υπουργείου μας με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και βεβαίως τον ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ».

Η Υφυπουργός είπε με έμφαση πως «Δεν υπάρχουν «Άβατα» στον Αγροδιατροφικό Τομέα,  «Άβατα» είτε λόγω έλλειψης πολιτικής βούλησης είτε υλικοτεχνικής υποδομής και μέσων» και κατέστησε σαφές ότι «Η νομιμότητα και οι ίδιοι κανόνες για όλους, παντού, είναι η νέα κανονικότητα στη χώρα μας».

Νέα κανονικότητα οι επενδύσεις και οι νέες, σύγχρονες υποδομές

Η κα Αραμπατζή ολοκληρώνοντας υπογράμμισε την ιστορική ευκαιρία των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΠΑΑ για τον Αγροδιατροφικό Τομέα αναφερόμενη στη σημαντική θέση του στο Πρόγραμμα Ελλάδα 2.0. «Τα επόμενα 6 χρόνια πρόκειται να γίνουν στον Αγροδιατροφικό Τομέα, όπως και στο σύνολο της οικονομίας, όσα δεν έγιναν επί σειρά ετών! Οι επενδύσεις και οι νέες, σύγχρονες υποδομές πρόκειται να αποτελέσουν τη νέα κανονικότητα στη χώρα μας. Τώρα είναι η ιστορική ευκαιρία με τα προϊόντα μας περιζήτητα στις αγορές, όπως καταδεικνύει η δυναμική των εξαγωγών με τη σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, που καταγράφει νέα αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων τον Φεβρουάριο του 2021. Είναι ιστορική ευκαιρία το τεράστιο πλεονέκτημα του θετικού, αγροτικού, εμπορικού ισοζυγίου, που κατέγραψε η χώρα μας ύστερα από 36 χρόνια».

 

Δείτε το βίντεο με την τοποθέτηση της ΥφΑΑΤ, Φωτεινής Αραμπατζή στη Βουλή


dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: