«Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης ) έως τις 30 Ιουνίου 2023 καθώς με τη συνημμένη απόφαση πήρε παράταση» **** «Έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων υλοποίησης παρεμβάσεων στήριξης του τομέα της μελισσοκομίας στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ 2023 - 2027.» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Τροποποίηση των 2 ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ του Μέτρου 11 ‘Βιολογικές Καλλιέργειες’ μέχρι 31/05/2023» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Παράτασης Υποβολής Μεταβιβάσεων αφορά στη 2η Πρόσκληση της Δράσης 10.1.09» **** «Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη στελέχωση του Μητρώου Αξιολογητών για τα έργα και τις δράσεις του ΥΠΑΑΤ» **** «ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ για την υλοποίηση της Δράσης "Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων" του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος του Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΝ ΝΩΠΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ» **** «2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος: - υποέργο 1: «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων»» **** «ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Της Ετήσιας Παράτασης της 1ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09» **** «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης)» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προκήρυξη της θέσης Εκτελεστικού Διευθυντή (Executive Director) και των δύο θέσεων των Αναπληρωτών Διευθυντών (Deputy Director) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 14 Απριλίου 2021 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Φωτεινή Αραμπατζή για τον ρόλο της γυναίκας στην μετά Covid εποχή:

«Έχουμε μπροστά μας “μαραθώνιο” αλλά με ωριμότητα αναγνωρίζουμε το
πρόβλημα και προωθούμε τις κατάλληλες πολιτικές»

Η γυναίκα αγρότισσα «κλειδί» για την κοινωνική συνοχή

«Η πρώτη μάχη για τη γυναίκα στη μετά Covid εποχή είναι η μάχη για την εργασία» τόνισε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά την ομιλία της στο διαδικτυακό συνέδριο του International Chamber of Commerce και της ΚΕΔΕ, επισημαίνοντας ιδιαίτερα για την ισότητα των φύλων πως λόγω της πανδημικής κρίσης, όπως εκτιμάται, «χάνονται» 36 χρόνια στον δρόμο για την εξάλειψη των διαφορών.

Όπως τόνισε η Υφυπουργός, ένα από τα πλέον σημαντικά θέματα στην παγκόσμια ατζέντα σήμερα είναι ο ρόλος της γυναίκας στην μετά Covid εποχή, με το γυναικείο φύλο να είναι αυτό που επλήγη περισσότερο από την πανδημία, καθώς:

 • Η πλειονότητα των εργαζομένων στις υπηρεσίες αιχμής (υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής υποστήριξης) είναι γυναίκες, συνεπώς, έχουν βαρύτερο επαγγελματικό φορτίο και προφανώς αυξημένες πιθανότητες να νοσήσουν.
 • Σε τομείς της οικονομίας που πλήττονται, μια γυναίκα έχει 1,8 περισσότερες πιθανότητες να χάσει την δουλειά της συγκριτικά με έναν άνδρα συνάδελφό της.
 • Τα περιοριστικά μέτρα δημιούργησαν αυξημένες υποχρεώσεις για τις γυναίκες καθώς είναι κυρίως αυτές που μέσα στο σπίτι επωμίζονται τις φροντίδες των παιδιών, πολλώ δε μάλλον τώρα που δεν πηγαίνουν σχολείο καθώς και των ηλικιωμένων ή και των ατόμων με αναπηρία.
 • Η ψυχολογική πίεση είναι έντονη λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, ενώ η κατάθλιψη, οι εντάσεις μέσα στην οικογένεια και η έξαρση της ενδοοικογενειακής βίας πλήττουν περισσότερο τις γυναίκες. 

«Η πανδημική κρίση ανέτρεψε πολλά απ’ όσα είχαν επιτευχθεί»

«Πριν την πανδημία, σύμφωνα με το World Economic Forum, υπολογιζόταν ότι θα χρειαζόταν άλλα 100 χρόνια (!) για την ισότητα των δύο φύλων. Τώρα θα χρειασθούν 135,6 χρόνια! Ακριβώς επειδή η πανδημική κρίση ανέτρεψε πολλά απ’ όσα είχαν επιτευχθεί» σημείωσε η κ. Αραμπατζή, αναφέροντας πως το πρόβλημα είναι συνολικά της ανθρωπότητας, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου McKinsey εάν δεν ληφθεί κανένα μέτρο για να αντιστραφεί η κατάσταση, το 2030 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα είναι μειωμένο κατά 1 τρις δολάρια ενώ αντίθετα, εάν ληφθούν γενναία μέτρα υπέρ της ισότητας των δύο φύλων σε όλους τους τομείς, τότε το παγκόσμιο ΑΕΠ μπορεί να είναι μεγαλύτερο ακόμη και κατά 13 τρις δολάρια έως το τέλος της δεκαετίας.

«Μεγάλο βήμα η βαρύτητα που δίνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας»

«Η πρώτη μάχη για τη γυναίκα στη μετά Covid εποχή είναι η μάχη για την εργασία» σημείωσε η κ. Αραμπατζή, αναφέροντας πως στη χώρα μας, όπως επισημαίνεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας της Επιτροπής Πισσαρίδη, το πρόβλημα με τη χαμηλή συμμετοχή στην αγορά εργασίας εντοπίζεται κατά βάση στη χαμηλή συμμετοχή των γυναικών και των νέων: «Στις γυναίκες, το ποσοστό ενεργού πληθυσμού το 2019 περιορίζεται σε 60,4% στην Ελλάδα, έναντι 68,5% κατά μέσο όρο στην Ευρωζώνη και 67,9% στην ΕΕ, με τη χώρα μας να βρίσκεται στην τρίτη χαμηλότερη θέση στην κατάταξη των χωρών ξεπερνώντας μόνο την Ιταλία και τη Ρουμανία, παράγοντας που μειώνει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό της χώρας μας».

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας αλλά θεωρώ πως είναι ένα πραγματικά μεγάλο βήμα η βαρύτητα που δίνεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Πρόκειται για μια πολιτική επιλογή που αντανακλά τη γενικότερη πολιτική αντίληψη της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε μπροστά μας μαραθώνιο, αλλά ας αναδείξουμε και τη θετική πλευρά: έχουμε πλέον την ωριμότητα να αναγνωρίζουμε το πρόβλημα και να προωθούμε τις κατάλληλες πολιτικές. Ούσες και όντες ευθυγραμμισμένοι με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο» σημείωσε.

Η γυναίκα αγρότισσα «κλειδί» για την κοινωνική συνοχή

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε ότι η σημασία της γυναίκας και ειδικότερα της γυναίκας αγρότισσας είναι τεράστια για την κοινωνική συνοχή χαρακτηρίζοντας την «κλειδί» για την διατήρηση του αγροτικού πληθυσμού και την δημογραφική ενδυνάμωση της υπαίθρου. Για το λόγο αυτό, όπως τόνισε η ενθάρρυνση των γυναικών για συμμετοχή στα αναπτυξιακά προγράμματα του ΠΑΑ της μεταβατικής περιόδου 2014-2023 όσο και κυρίως στα προγράμματα, που προβλέπονται από το Υπουργείο για το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι πρωτεύουσας σημασίας στο σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας. 

 foto typos140421b 1

 

foto typos140421b 2


 

Ευρωπαική νομική επικαιρότητα 4

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το email |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: