« Αναρτήθηκαν στο intranet του Υπουργείου οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και αποκλειόμενων της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 25 Μαΐου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Μνημόνιο Συνεργασίας ΥΠΑΑΤ – «ΕΝΑΛΕΙΑ» για τον συστηματικό
καθαρισμό και
την πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης των ελληνικών θαλασσών

 ΥφΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή: « Μια συνεργασία που κερδίζουν όλοι.
Θάλασσα, αλιείς, κοινωνία. Η Ελλάδα στην πρωτοπορία»

Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, της «ΕΝΑΛΕΙΑ», του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και των Ελλήνων αλιέων υπεγράφη σήμερα στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή και στόχο τον συστηματικό καθαρισμό των θαλασσών μας από το πλαστικό αλλά και την ταυτόχρονη ψηφιακή καταγραφή των δεδομένων της περιβαλλοντικής ρύπανσης, που εντοπίζεται στις ελληνικές θάλασσες.

Το μνημόνιο, που υπογράφηκε με τον «Πρωταθλητή της Γης» του ΟΗΕ και επικεφαλής της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «ΕΝΑΛΕΙΑ» κ. Ελευθέριο Αραπάκη, είναι αποτέλεσμα μιας γόνιμης συνεργασίας των δύο κύριων μερών- εταίρων για την οργάνωση και τη θεσμική οχύρωση της δράσης του καθαρισμού «Mediterranean Clean Up», που εφαρμόζει ήδη η «ΕΝΑΛΕΙΑ»

Αμέσως μετά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας η κ. Αραμπατζή δήλωσε

«Είναι μια σημαντική ημέρα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, καθώς ανοίγει συμβολικά τις «πόρτες» του στην κοινωνία των πολιτών και επαναπροσδιορίζει τις σχέσεις συνεργασίας του με τους ανθρώπους, που βιοπορίζονται από τις θάλασσες μας, τους αλιείς μας.

Με το μνημόνιο, που υπογράφουμε σήμερα ενώνουμε δυνάμεις: η Πολιτεία, το εθελοντικό κίνημα «ΕΝΑΛΕΙΑ», οι αλιείς μας με στόχο:

 • τον συστηματικό καθαρισμό των βεβαρημένων θαλάσσιων περιοχών μας από πλαστικά και είδη αλίευσης,
 • την ενθάρρυνση της κυκλικής οικονομίας από την αξιοποίηση των θαλάσσιων απορριμμάτων,
 • την ενίσχυση του εισοδήματος των αλιέων,
 • την περιβαλλοντική ενσυναίσθηση σε αλιείς και κοινωνία,
 • την ψηφιακή καταγραφή δεδομένων περιβαλλοντικής ρύπανσης στις ελληνικές θάλασσες ως απαραίτητο εργαλείο άσκησης πολιτικής.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας συμβολίζει μέσα από την παγκόσμια διάκριση του εταίρου μας, Λευτέρη Αραπάκη, τη νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα, που κινείται έξω από τα συνηθισμένα, συνεργάζεται, πρωτοπορεί. Γιατί η Ελλάδα μπορεί να είναι πρωταθλήτρια και στις καθαρές θάλασσες».

Για πολύ σημαντική συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξςη & Τροφίμων, μίλησε ο κ. Αραπάκης, αναφέροντας «Είναι πολύ σημαντική για εμάς η συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την κ. Αραμπατζή γιατί με αυτόν τρόπο θα μπορέσουμε όχι μόνο να καθαρίσουμε ακόμη περισσότερα πλαστικά από τις θάλασσες αλλά και μέσω της συλλογής και της καταγραφής δεδομένων από τα θαλάσσια απορρίμματα, τα οποία συλλέγουμε σε ολόκληρη την Ελλάδα, θα δώσουν χρήσιμες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Οι περισσότεροι από τους 1.000 επαγγελματίες ψαράδες, που συνεργαζόμαστε σε 21 λιμάνια της χώρας μας, αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό τη δράση και παροτρύνουν φίλους τους αλιείς να συμμετέχουν, συγκεντρώνοντας και εκείνοι πλαστικά. Τους ικανοποιεί ως εγχείρημα γιατί τους βοηθάει να έχουν ένα έξτρα εισόδημα αλλά με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν την θάλασσα, προστατεύουν το περιβάλλον τους. Για εμάς οι ψαράδες είναι οι μεγαλύτεροι συνεργάτες και οι κύριοι πρωταγωνιστές αυτής της δράσης. Δεν είναι αργά να βελτιώσουμε την κατάσταση. Μπορούμε να δράσουμε για να αντιμετωπίσουμε τόσο την κλιματική αλλαγή, όσο και την ρύπανση των θαλασσών μας. Σήμερα έγινε μια σημαντική αρχή».

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε πώς επόμενος στόχος συνεργειών είναι η αξιοποίηση των απορριμμάτων από Έλληνες Σχεδιαστές Μόδας, οι οποίοι δείχνουν ήδη, πέρα από το ταλέντο τους, την ευαισθητοποίηση τους σε θέματα ανακύκλωσης υλικών.

 Ο «οδικός χάρτης»

Βάσει του μνημονίου, καταρτίζεται πλέον ένας «οδικός χάρτης» ενεργειών για τον συντονισμό και την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και των επιτόπιων Αρχών για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα: «Καθαρισμός, διάσωση και αποκατάσταση βεβαρημένων θαλασσίων περιοχών από την περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και τα υπολείμματα ειδών αλίευσης».

Συγκεκριμένα:

 • Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., προσδιορίζουν τις θαλάσσιες περιοχές με περιβαλλοντική επιβάρυνση και την κλιμάκωση αυτής.
 • Η ίδια Διεύθυνση θα αποστείλει στις Διευθύνσεις Αγροτικών Υποθέσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και στις Υπηρεσίες Αλιείας των Περιφερειών και Περιφερειακών Ενοτήτων της Χώρας, υλικό, για την ενημέρωση των φορέων και τη δυνατότητα συμμετοχής των αλιέων στο πρόγραμμα «Καθαρισμός, διάσωση και αποκατάσταση βεβαρημένων θαλασσίων περιοχών από την περιβαλλοντική ρύπανση αλλά και τα υπολείμματα ειδών αλίευσης».
 • Η «Εναλεία» ήδη εφαρμόζει τη μεγαλύτερη δράση στο τομέα του καθαρισμού των θαλασσών με τον τίτλο «Mediterranean Clean up», σε συνεργασία με περισσότερα από 230 επαγγελματικά αλιευτικά σκάφη από 21 λιμάνια σε όλη την χώρα, με τα οποία συλλέγει πλαστικό από τον βυθό της θάλασσας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, που έχει εφαρμοστεί ποτέ στην Ελλάδα. Το κάθε αλιευτικό σκάφος, που συμμετέχει στο ανωτέρω πρόγραμμα, λαμβάνει μια μηνιαία ανταποδοτική χρηματική αμοιβή, ανά περισυλλεγόμενο χιλιόγραμμο πλαστικού απορρίμματος.
 • Η «Εναλεία» θα συντονίζει τους αλιείς των εκάστοτε υποδεδειγμένων περιοχών, ενώ θα φροντίζει για την παραλαβή και εναπόθεση των απορριμμάτων στους χώρους των νέων αυτών περιοχών, συνεπικουρούμενη από το ΥΠΑΑΤ και συγκεκριμένα την Γενική Διεύθυνση Αλιείας, όπου χρειαστεί.
 • Η Γενική Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι υπεύθυνη για τη συλλογή και την καταγραφή δεδομένων ως προς τον προσδιορισμό του όγκου των απορριμμάτων, σε ειδικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα καταδεικνύει το βαθμό, το είδος, την ένταση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης των υδάτων ανά περιοχή, με σκοπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβαίνει κάθε φορά στη χάραξη πολιτικών ευαισθητοποίησης, πρόληψης και αποκατάστασης.

Πρωτοπόροι στην Ευρώπη

Το Μνημόνιο Συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με την «ΕΝΑΛΕΙΑ» βρίσκεται στην πρωτοπορία της Ευρώπης με δράσεις, που προάγουν το φιλοπεριβαλλοντικό, κοινωνικό, βιώσιμο, αναπτυξιακό αποτύπωμα του ελληνικού Αγροτικού Τομέα ενώ η διάκριση του εταίρου Λευτέρη Αραπάκη, ως ενός εκ των 7 «Πρωταθλητών της Γης», δημιουργεί τις προϋποθέσεις της παγκόσμιας προβολής αυτού του εγχειρήματος.

Σήμερα συλλέγονται από τον βυθό της θάλασσας περίπου 15 τόνοι πλαστικό τον μήνα, ποσότητα, που εκτιμάται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και την «ΕΝΑΛΕΙΑ» ότι θα αγγίξει τους 20 τόνους μηνιαίως, μετά την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα.

 

foto typos250521 2

foto typos250521 1

 


 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: