« Αναρτήθηκαν στο intranet του Υπουργείου οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και αποκλειόμενων της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα,  4  Ιουνίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Γιάννης  Οικονόμου: Το πρόγραμμα Leader μπορεί να οδηγήσει στην αναγέννηση
της ελληνικής υπαίθρου

Στην 9η διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης «Regional Growth Conference», που διεξάγεται στην Πάτρα από τις 3 έως τις 5 Ιουνίου, συμμετείχε σήμερα ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην Τοπική Διακυβέρνηση και Ανάπτυξη εστιάζοντας στο εμβληματικό πρόγραμμα Leader.

Ο κ. Οικονόμου αφού ευχαρίστησε για τη συμμετοχή του στον  θεσμό, εξέφρασε τη χαρά του αφού η συζήτηση συμπίπτει χρονικά με τα 30 χρόνια εφαρμογής του προγράμματος Leader. Ένα πρόγραμμα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Οικονόμου, που άλλαξε τις τοπικές κοινωνίες. “Το πρόγραμμα Leader έβαλε μία σφραγίδα ανάπτυξης στην περιφερειακή Ελλάδα, από αυτές που κρατούν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες και δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Το Leader είναι το πρόγραμμα που μπορεί Αγροτικής Ανάπτυξης, συμπληρώνοντας ότι περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι και επιχειρήσεις ενισχύθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Ο κ. Οικονόμου διευκρίνισε ότι το βασικό χαρακτηριστικό του προγράμματος Leader είναι ότι δεν βλέπει τον πρωτογενή τομέα κατακερματισμένα αλλά σαν μία ενιαία αλυσίδα αξίας. “Αυτό είναι το μυστικό αν θέλει κανείς να έχει μία αγροτική πολιτική με συνέχεια και να μην τρέχει πίσω από χρηματοδοτήσεις, να δημιουργήσει μία αλυσίδα που κάθε κρίκος θα υποστηρίζει τον προηγούμενο και θα ενισχύει τον επόμενο. Αυτό ακριβώς κάνει το Leader ενισχύοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, την μεταποίηση, την τυποποίηση και τον πολιτισμό, αντικαθιστώντας ερημωμένες εικόνες και δημιουργώντας ελκυστικούς πόλους για να δουλέψουν, να ζήσουν και να επισκεφτούν οι άνθρωποι”.

“Αυτό που πρέπει κανείς να προβάλει είναι ότι υπάρχουν τρόποι ενίσχυσης του εισοδήματος μέσα από δραστηριότητες που θα δώσουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία και σε αυτό που ασχολείται με τη γη αλλά και στην κοινωνία στην οποία ζει και εργάζεται” υπογράμμισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας “Στόχος είναι μία ζωντανή ύπαιθρος κόντρα στη συσσώρευση των ανθρώπων στα μεγάλα αστικά κέντρα και το Leader προάγει την ισορροπημένη και  δίκαιη ανάπτυξη”.

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Οικονόμου ανέπτυξε τις τρεις κατευθύνσεις που θα πρέπει να ακολουθήσει η νέα πρόσκληση εν όψει και της νέας προγραμματικής περιόδου, προκειμένου να κερδηθεί το στοίχημα. 

α) Λιγότερη γραφειοκρατία και εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα ενδιάμεσα στάδια καθυστέρησης,

β) Περισσότερη ενημέρωση και πληροφόρηση για τις δυνατότητες, τις ευκαιρίες και τα υπάρχοντα εργαλεία και

γ) Καινούριες θεματικές καλλιεργόντας την κουλτούρα της συνεργασίας.

“Το Leader πρέπει στην επόμενη περίοδο να χρηματοδοτήσει συνέργειες. Αυτό, δηλαδή,  που είναι και το πρώτο του γράμμα L (liaison), δεσμός. Να καλλιεργήσει δεσμούς μεταξύ μικρών τοπικών επιχειρήσεων και ανθρώπων με καινοτόμες ιδέες. Να δημιουργήσει κρίσιμα μεγέθη που θα είναι βιώσιμα και θα κάνουν τη διαφορά” τόνισε ο κ. Οικονόμου στο τέλος της τοποθέτησής του. 

Στη συζήτηση συμμετείχαν επίσης:

 • Αθανάσιος Παπαδόπουλος: Mayor of Kalavrita, President of Achaia - Development Agency S.A.
 • Γεώργιος Μαθιουδάκης: Policy Coordinator, Conception & Consistency of Rural Development, DG Agri
 • Marion Eckardt: President, European Leader Association for Rural Development
 • Μιχάλης Σκόρδας: President of Greek Network LEADER
 • Ηρώ Τσίμπρη General Director, Achaia - Development Agency S.A.

Την ενότητα συντόνισε η δημοσιογράφος Γωγώ Κατσέλη

Προβολή της ενσωματωμένης γκαλερί εικόνων online στο:
http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/11409-dt040621a#sigProId948b45932e


Τοποθέτηση  του ΥφΑΑΤ   Γ.  Οικονόμου  


dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: