« Αναρτήθηκαν στο intranet του Υπουργείου οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και αποκλειόμενων της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 23 Ιουλίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σπ. Λιβανός: Νέοι αγρότες, βιολογικά προϊόντα, καινοτομία, συλλογικά
σχήματα οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη νέα ΚΑΠ

Ανασυστήνουμε τους συνεταιρισμούς για να περιορισθεί η δράση των
μεταπρατών ώστε οι τιμές να είναι πιο προσιτές
 

Για την αγροτική πολιτική που στοχεύει στην ενίσχυση των νέων αγροτών και του οικονομικού τομέα στη μετά –covid εποχή, μίλησε στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για τους νέους αγρότες, από 15.000 δίνουμε 40.000 ευρώ με συγκεκριμένο πλάνο», δήλωσε ο Σπήλιος Λιβανός και τόνισε ότι «όλοι μαζί πολεμήσαμε και ενισχύσαμε τον βασικό προϋπολογισμό της ΚΑΠ, έτσι μπορούμε να έχουμε πάνω από το 3% του προϋπολογισμού μας για τους νέους αγρότες. Βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι να ενισχύσουμε τους νέους αγρότες και μέσα από αυτό την ελληνική περιφέρεια».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών, επανέλαβε ότι, ενισχύονται οι έλεγχοι, χωράφι το χωράφι ώστε «να βλέπουμε ποιοι έχουν πραγματική ανάγκη» και αναφέρθηκε στη χθεσινή τροπολογία που προβλέπει αποζημιώσεις από τον παγετό του Μαρτίου και του Απριλίου, σε περιοχές κυρίως της Μακεδονίας, της Κεντρικής Ελλάδας και ένα κομμάτι Πελοποννήσου. Εξηγώντας ότι αυτό γίνεται γιατί όταν παρεισφρύουν κάποιοι πονηροί, τελικά μειώνεται το ποσό που παίρνουν αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη γιατί έχουν υποστεί ζημιές. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Λιβανός «καμία οικογένεια που έχει πληγεί πραγματικά δεν θα μείνει απροστάτευτη». Σύμφωνα με την τροπολογία που ψηφίσθηκε σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής (μόνο ΚΚΕ και Μέρα25 δήλωσαν παρών), οι αγρότες που έχουν πληγεί από τον παγετό θα έχουν τη δυνατότητα στις επόμενες ημέρες να λάβουν προκαταβολή το 40% της ζημιάς που έχουν υποστεί.

Αναφερόμενος στην ΚΑΠ ο κ. Λιβανός τόνισε ότι το γεγονός πως για την Ελλάδα τα ποσά ενίσχυσης δεν περιορίσθηκαν, όπως συνέβη σε άλλες χώρες, δείχνει το μέγεθος της επιτυχίας της πολιτικής διαπραγμάτευσης που άσκησε ο πρωθυπουργός αλλά και ότι η Ευρώπη είναι δίπλα μας στην προσπάθεια που κάνουμε να στηρίξουμε τους αγρότες και την περιφερειακή ανάπτυξη. Μέσω της ΚΑΠ «θα ενισχυθούν, όχι μόνο οι νέοι αγρότες, αλλά και τα συλλογικά σχήματα γιατί θέλουμε να ενώσουμε τους αγρότες, οι περιβαλλοντικές δράσεις ώστε ο αγρότης να είναι ο φρουρός του περιβάλλοντος, τα βιολογικά προϊόντα, η τεχνολογία και η καινοτομία στο πλαίσιο στήριξης της προσπάθειας για να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στους συνεταιρισμούς, καθώς όπως είπε ο Υπουργός, «επιδίωξή μας είναι να ανασυστήσουμε τους συνεταιρισμούς, υγιείς, για να μπορέσουν οι αγρότες να διώξουν τους μεταπράτες, να έχουν τη δύναμη να βγουν οι ίδιοι οι αγρότες στις αγορές και να είναι και πιο προσιτές οι τιμές».

Ο Σ. Λιβανός αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα «ελληνική διατροφή», ένα μεγάλο project που θα ανακοινωθεί μαζί με τον πρωθυπουργό, «ένα πρόγραμμα ομπρέλα», όπως το χαρακτήρισε, στο οποίο «θέλουμε να ταυτίσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή με τον σύγχρονο Έλληνα του 21ου αιώνα, 200 χρόνια μετά με την Ελληνική επανάσταση. Συνδέουμε την ιστορία μας, τον πολιτισμό μας, την τοπικότητα των προϊόντων μας, την υγεία – γιατί τα ελληνικά προϊόντα μας δίνουν μακροζωία και ευζωία- τη γαστρονομία , τον τουρισμό και τις εξαγωγές. Αυτό το πρόγραμμα θα έλθει σαν ομπρέλα σε όλες τις άλλες δράσεις μας για να έλθει να αναβαθμίσει πραγματικά τη θέση του Έλληνα αγρότη και της Ελληνίδας αγρότισσας. Στόχος μας είναι η αγροτική οικονομία να είναι ο βασικός πυλώνας στη νέα αναπτυξιακή περίοδο μετά την πανδημία. Και ακριβώς επειδή εμπλέκεται με την εστίαση, με τον τουρισμό και τις εξαγωγές, είναι ένα πλαίσιο συνολικών πολιτικών- ακόμα και εξωτερικής πολιτικής, soft diplomacy – το οποίο θα μας επιτρέψει να δούμε πολύ διαφορετικά αποτελέσματα, μετά την ολοκλήρωση αυτών των επενδύσεων που θα γίνουν μέσω της ΚΑΠ και του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα από το οποίο φτιάχνουμε ένα πρόγραμμα μαμούθ για την άρδευση, Γιατί χωρίς νερό δεν υπάρχει αγροτική παραγωγή»,

Σχετικά με τους εργάτες γης, θύμισε ότι για πρώτη φορά δημιουργούνται πιλοτικά προγράμματα για να δούμε πώς μπορούν να ενταχθούν μετανάστες στο εργατικό δυναμικό κι επίσης διαμορφώθηκε μετά από συνεργασία τεσσάρων υπουργείων μια πλατφόρμα μέσω της οποίας υπάρχει δυνατότητα για την καταβολή των εισφορών τους μέσω των εργοδοτών, καθώς έως τώρα, οι αγρότες γης έφταναν στη χώρα μας με τουριστική βίζα. «Δημιουργούμε και για αυτούς ένα πλαίσιο ισονομίας και ισοπολιτείας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ερωτηθείς για το αν θα γίνει τελικά το Μουσείο Καπνού στο Αγρίνιο, ο κ. Λιβανός είπε ότι «το Μουσείο Καπνού για το Αγρίνιο είναι κοινή δέσμευση του Δημάρχου και εμού. Το Αγρίνιο έζησε από τον καπνό. Ο καπνός είναι η ιστορία και ο πολιτισμός μας στην περιοχή και νομίζω χρειάζεται να τιμούμε τους πατεράδες και τους παππούδες μας», κατέληξε ο Υπουργός.

Ο ΥΠΑΑΤ Σπήλιος Λιβανός στον ANT1 και την εκπομπή " Καλοκαίρι Μαζί" (23/7/21)


 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: