«2η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων, για την επιχορήγηση εκδηλώσεων και δράσεων προώθησης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 16 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Πρωταγωνιστής στην αγροτική ανάπτυξη και στις εξαγωγές η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας-
Συνάντηση Λιβανού Τζιτζικώστα

«Η Μακεδονία θα είναι κυρίαρχη δύναμη στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στην οποία ο πρωτογενής τομέας θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός στη συνάντησή του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας παράγει το 26% του ΑΕΠ στον πρωτογενή τομέα και είναι η πρώτη περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές  και στόχος είναι να γίνει η Κεντρική Μακεδονία πρωτεύουσα της εξωστρέφειας.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας έθεσε στον κ. Λίβανο μια σειρά από θέματα στα οποία εμπλέκεται το ΥΠΑΑΤ με κυρίαρχα τα ζητήματα άρδευσης.

Ο ΥΠΑΑΤ τόνισε ότι υπάρχει ικανοποίηση στην κυβέρνηση για το έργο που γίνεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι να πρωταγωνιστήσει στη νέα εποχή. Επίσης ζήτησε από τον κ. Τζιτζικώστα συνεργασία των υπηρεσιών της Περιφέρειας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΥΠΑΑΤ με στόχο την προστασία των παραγωγών και των καταναλωτών.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και τους στηρίζει στην αντιμετώπιση καταστροφών.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε θερμά τον κ. Λιβανό και τη μέχρι σήμερα εξαιρετική συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  μεταξύ άλλων, προσθέτοντας ότι τα  προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις στον τομέα της αγροτικής οικονομίας είναι τεράστιες.

Οι δηλώσεις του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα 

Καλωσορίζοντας το κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ υπό τον κ. Σπήλιο Λιβανό, ο κ. Τζιτζικώστας μεταξύ άλλων σημείωσε: 

«Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα σήμερα έναν καλό και παλιό φίλο, τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, τον Σπήλιο,Λιβανό και τη Γενική Γραμματέα Χριστιάννα Καλογήρου, με τους οποίους συζητήσαμε μια σειρά από ζητήματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου εδώ στην κεντρική Μακεδονία. 

Η Περιφέρειά μας είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε συνεισφορά του ΑΕΠ. Εδώ στην κεντρική Μακεδονία παράγεται το 26% του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα,  δηλαδή το ¼ της αγροτικής παραγωγής της χώρας βρίσκεται εδώ. 

Γι αυτό τον λόγο, η σημερινή συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο γιατί αναβαθμίζει τις δυνατότητες και τις προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας να συνεχίσει να αξιοποιεί στο έπακρο αυτόν το βασικό πυλώνα της οικονομίας μας, αλλά ταυτόχρονα δίνει και στην εθνική μας οικονομία μια σημαντική ενίσχυση καθώς μέσα από την κεντρική Μακεδονία περνάει το ¼ της οικονομίας του συγκεκριμένου τομέα. 

Τα προβλήματα αλλά και οι προκλήσεις κυρίως στην περιοχή μας για τον τομέα της αγροτικής οικονομίας είναι τεράστιες και μάλιστα σήμερα το απόγευμα θα παρουσιάσουμε σε εκδήλωση του Υπουργείου στο Βελλίδειο, τους βασικούς άξονες της νέας αγροτικής πολιτικής (Κ.Α.Π. ), η οποία αφορά όλους όσους ασχολούνται με τον αγροτικό τομέα. 

Για μας, ο πρωτογενής τομέας είναι καθοριστικός γιατί μέσω αυτού αυξάνονται οι εξαγωγές και μέσα από τις εξαγωγές δημιουργείται εισόδημα και πολλές και καλές θέσεις εργασίας. 

Δεν είναι τυχαίο ότι η περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σταθερά. Μάλιστα,  αυξήσαμε τις εξαγωγές μας στα χρόνια της κρίσης κατά 50%, κάτι που δείχνει τη δυναμική της περιοχής. 

Σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και το ΥΠΑΑΤ, σχεδιάζουμε τα επόμενα μας βήματα, προκειμένου να τονώσουμε ακόμα περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. 

Στη συνάντησή μας αναφερθήκαμε και σε μία σειρά από προβλήματα που υπάρχουν, τόσο στον αγροτικό τομέα όσο και σε ζητήματα που άπτονται της νομοθεσίας αλλά και της αξιοποίησης την ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

 Έχουμε την διαβεβαίωση του νέου Υπουργού ότι θα εξετάσουμε διεξοδικά το επόμενο διάστημα ένα προς ένα τα ζητήματα που μας απασχολούν,  προκειμένου να ανακοινώνουμε από εδώ,  από το πεδίο,  δηλαδή,  λύσεις στα ζητήματα των αγροτών και των ανθρώπων που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα. 

Είμαι αισιόδοξος, είμαι πεπεισμένος  ότι με τη νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θα μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει στην σωστή κατεύθυνση και ότι θα μπορέσουμε τελικά τα επόμενα χρόνια να δούμε αυτό που από την πρώτη στιγμή έχουμε θέσει ως κεντρικό άξονα της πολιτικής μας, να κάνουμε την περιφέρεια της κεντρικής Μακεδονίας την πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για όλη την Ελλάδα. Και  η εξωστρέφεια περνάει κυρίως και από τον πρωτογενή τομέα». 

Οι δηλώσεις του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού 

Μοντέλο ανάπτυξης χαρακτήρισε από την πλευρά του ο ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντηση με τον κ. Απ. Τζιτζικώστα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Λιβανός δήλωσε :

«Χαίρομαι ιδιαίτερα που επισκέπτομαι έναν καλό φίλο με τον οποίον ξεκινήσαμε μαζί στον στίβο της πολιτικής. Είναι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ σήμερα. 

Είχαμε μια ευρεία συζήτηση σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στο πεδίο της αγροτικής ανάπτυξης. 

Πράγματι,  η Κεντρική Μακεδονία είναι η πρώτη δύναμη στην αγροτική μας οικονομία σε επίπεδο παραγωγής αλλά θα προσέθετα και σε μοντέλο ανάπτυξης. Έχει καλές συνεταιριστικές εταιρείες,  οι οποίες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα και πολλές από αυτές είναι αμιγώς εξαγωγικές. Δείχνουν τον δρόμο  στο συνεταιριστικό κίνημα, αλλά και το παράδειγμα για το πως πρέπει να αναπτύσσονται αυτές οι εταιρείες, με δυνατότητες καθετοποίησης και με προοπτική να στέλνουμε τα προϊόντα μας σε όλο τον κόσμο και να μας κάνουν περήφανους γι αυτά. 

Έχουμε πολλά τα οποία μπορούμε να δουλέψουμε μαζί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ένα βασικό εξ αυτών είναι οι έλεγχοι. Συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων,  τους οποίους εμείς έχουμε αναδείξει σε κεντρικό πυλώνα της πολιτικής μας. Ήδη βλέπουμε την άνοδο της τιμής πώλησης του γάλατος, η οποία βελτιώνει το εισόδημα των κτηνοτρόφων. 

Διαμορφώνουμε ένα πλαίσιο ορθολογισμού, νομιμότητας, στήριξης του Έλληνα παραγωγού και βεβαίως ένα πλαίσιο κάλυψης και προστασίας των καταναλωτών. 

Σε αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε να συνεργαστούμε σε πολλά επίπεδα .

Το δεύτερο είναι η στήριξη των παραγωγών από τις φυσικές καταστροφές. 

Δυστυχώς όλοι βιώνουμε την κλιματική κρίση στο «πετσί μας». Και η Κεντρική Μακεδονία υπέστη τις καταστροφικές της συνέπειες  σε όλη την διάρκεια της προηγούμενης χρονιάς. 

Ήδη, οι παραγωγοί έχουν λάβει τις προκαταβολές για τις οποίες δεσμευτήκαμε για τις ζημιές από τον παγετό. Είμαστε στο πλευρό τους. Κάνουμε τους αναγκαίους διασταυρωτικούς ελέγχους για να μπορέσουν να λάβουν και τα υπόλοιπα χρήματα. 

Από εκεί και πέρα,  το μεγάλο στοίχημα για όλους μας είναι το πως θα διαχειριστούμε τη νέα Κ.Α.Π. Σήμερα το απόγευμα, θα παρουσιάσουμε τις προοπτικές της νέας Κ.Α.Π Έχουμε στη διάθεσή μας ένα πακέτο 22 δις ευρώ με ορίζοντα την επόμενη δεκαετία για τον αγροτικό τομέα. 

Θα συνδιαμορφώσουμε με τους παραγωγούς και τα μέλη της αυτοδιοίκησης σήμερα το απόγευμα, τις προτάσεις μας για να πετύχουμε αυτά τα χρήματα, να πιάσουν «τόπο». 

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την στενή συνεργασία που ξεκινάμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Είμαστε δίπλα σας».

 foto typos160921a 1

foto typos160921a 2jpg


 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: