« Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «ΥΑ σχετικά με τον έλεγχο της αγοράς αυγών και την υποχρεωτική ηλεκτρονική διασύνδεση στο σύστημα ΑΡΤΕΜΙΣ» **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σπ. Λιβανός: Στόχος μας να κερδίσουμε μεγαλύτερο μερίδιο για τα
προϊόντα μας στις διεθνείς αγορές

  • Θα είμαστε αμείλικτοι με όσους παρανομούν

Την προειδοποίηση ότι το ΥΠΑΑΤ και οι υπηρεσίες του θα είναι αμείλικτοι, επιβάλλοντας πρόστιμα και κυρώσεις σε παραβάτες, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, επανέλαβε ο Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια Ημερίδας που οργάνωσε ο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού προξενείου της Ελλάδας στο Μόναχο.

Η εκδήλωση με θέμα «Βελτίωση της Πρόσβασης Ελληνικών Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων στη Βαυαρική αγορά» και συνδιοργανώθηκε με το Δίκτυο Ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων (Hellenic Network of business Executives  of Bavaria).

Η Γερμανία αποτελεί για τη χώρα μας μία από τους σημαντικότερους προορισμούς των εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων μας.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας του Covid-19 η Ελλάδα σημείωσε αύξηση- κατά 18% σε σχέση με το 2019-  των αποστολών των νωπών οπωροκηπευτικών  προς την Γερμανία. Συνολικά, το 2021 το ύψος των εξαγωγών προς αυτήν ανέρχεται στο 6,5%!

Ειδικότερα, το ομοσπονδιακό κρατίδιο της Βαυαρίας αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας μεταξύ των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

Για το 2020 ο όγκος των εμπορικών ανταλλαγών Ελλάδας – Βαυαρίας ανήλθε σε 1,1 δις ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές προς τη Βαυαρία να σημειώνουν αύξηση κατά 7,2% σε σχέση με το 2019.

Όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός, οι θετικές επιδόσεις των αγροτικών μας προϊόντων στην αγορά της Βαυαρίας, και της Γερμανίας γενικότερα, μπορούν να αποδοθούν στην υψηλή ποιότητα και ασφάλεια των προϊόντων μας που ικανοποιεί τα αυστηρά  ποιοτικά πρότυπα της Γερμανικής αγοράς. 

Και σημείωσε  ότι βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση και ενίσχυση της θέσης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη γερμανική αγορά είναι η τήρηση των  αυστηρών προδιαγραφών των εμπορικών προτύπων αλλά και των  απαιτήσεων για τους κανόνες ασφάλειας που θεσπίζονται από τις ενωσιακές διατάξεις.

Και απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση:

«Είμαστε αμείλικτοι σε κάθε είδους παρανομίες και παρατυπίες, ειδικά όταν διακυβεύεται η εικόνα της χώρας μας.  Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο και όποτε έχει χρειαστεί το έχουμε κάνει, επιβάλλοντας πρόστιμα και κυρώσεις σε παραβάτες. Επιπρόσθετα, αποτελεί κεντρική επιλογή μας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η προώθηση της εξωστρέφειας της παραγωγής μας».

Ταυτόχρονα, εξήγησε ότι  κεντρική μέριμνα του ΥΠΑΑΤ είναι και θα εξακολουθεί να είναι «η στήριξη της επιχειρηματικότητας και η προώθηση της εξωστρέφειας της παραγωγής μας», επισημαίνοντας ότι στόχος είναι «τα ελληνικά προϊόντα να κερδίσουν την εμπιστοσύνη ακόμα περισσότερων καταναλωτών αλλά και ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στην παγκόσμια αγορά. Και βεβαίως να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον νέων επενδυτών».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, όπως είπε, ενώνει  δυνάμεις και συνεργάζεται με όλους τους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν, όπως το Υπουργείο Τουρισμού, την Enterprise Greece και, βεβαίως, το Υπουργείο Εξωτερικών.

«Αυτονόητο είναι ότι χρειαζόμαστε και τη στήριξη των ίδιων των επιχειρήσεων και επενδυτών», τόνισε ο κ. Λιβανός. Και πρόσθεσε: «Έχουμε την τύχη σαν χώρα να διαθέτουμε εξαιρετικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Η ελληνική διατροφή αποτελεί πρότυπο υγιεινής διατροφής και τα παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά από την άποψη οργανοληπτικών χαρακτηριστικών.

Στόχος μας είναι αυτά τα προϊόντα να αποτελέσουν ένα  σπουδαίο brand μοναδικής αξίας και παγκόσμιας προβολής και να δημιουργήσουν σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες».

Κλείνοντας ο Υπουργός συνεχάρη τους διοργανωτές, το Γενικό Προξενείο μας στο Μόναχο και το Δίκτυο Ελλήνων επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων της Βαυαρίας, για τη διοργάνωση αυτή.

 

foto typos141021a


 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: