«Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** «2η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων, για την επιχορήγηση εκδηλώσεων και δράσεων προώθησης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2021 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σίμος Κεδίκογλου για Βόρεια Εύβοια: Ήταν μια πρωτοφανής κατάσταση που
αντιμετωπίσθηκε άμεσα

Συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής

Στην πορεία των έργων του ολοκληρωμένου σχεδίου που έχει εκπονηθεί  για την ταχεία αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας, αναφέρθηκε διεξοδικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Σίμος Κεδίκογλου κατά τη συνεδρίαση την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής με θέμα «Περιβαλλοντικές διαστάσεις των σχεδίων αποκατάστασης των πυρόπληκτων περιοχών».

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής, ο κ. Κεδίκογλου  επανέλαβε τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται η προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της περιοχής, τονίζοντας ότι  «μέχρι στιγμής, έχουν καταβληθεί οι προκαταβολές αποζημιώσεων που αγγίζουν τα 15 εκατομμύρια ευρώ και σύντομα θα ξεκινήσουν οι αποζημιώσεις των αγροτών», είπε και συμπλήρωσε ότι οι μελέτες για τα  αντιπλημμυρικά έργα, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου. «Δίνουμε άνισο αγώνα με τον χρόνο. Είμαστε σε διαρκή επιφυλακή», επεσήμανε και έκανε λόγο για τη δύσκολη γεωμορφολογία της Β Εύβοιας και πως πρώτιστο καθήκον είναι η θωράκιση των οικισμών.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο ΥφΑΑΤ αναφέρθηκε και στη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στην περιοχή σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «για 30 μελίσσια χρειάζεται έκταση ενός στρέμματος, άρα, αντιλαμβάνεστε ότι για 3.000 στρέμματα θέλουμε 100 στρέμματα» και πρόσθεσε ότι στα πάρκα αυτά θα φυτευθούν μελισσοκομικά φυτά που θα βοηθήσουν στην αναγέννηση της τοπικής χλωρίδας. Επεσήμανε πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά για τις εκτάσεις που θα χωροθετηθούν.

Απαντώντας στους προβληματισμούς που έθεσε η Βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη αναφορικά με τις ιδιωτικές δωρεές που συμμετείχαν στην προσπάθεια ανακούφισης των πληγέντων,  ο κ. Κεδίκογλου ξεκαθάρισε ότι «με την αξιοποίηση των δωρεών, μπορέσαμε να παρακάμψουμε τις χρονοβόρες διαδικασίες  του Δημοσίου. Αυτή τη στιγμή το νομικό πλαίσιο που υπάρχει επιτρέπει σειρά ενστάσεων σε ένα διαγωνισμό του Δημοσίου και δυστυχώς αυτό απαιτεί χρόνο. Ευτυχώς υπήρξε μια προσφορά ανθρώπων για να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε τα έργα γρηγορότερα», σημείωσε και υπογράμμισε ότι «στην αρχή, η αντιπολίτευση μας κατηγορούσε γιατί πάμε σε απευθείας αναθέσεις, τώρα μας κατηγορεί γιατί δε προχωρούν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά. Έπρεπε να “τρέξουμε” όσο πιο γρήγορα γινόταν. Ήταν μια πρωτοφανής κατάσταση, μια έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίσθηκε άμεσα».

Αναφερόμενος στο masterplan του νέου δάσους στη Β. Εύβοια που ήδη καταρτίζεται, ο κ. Κεδίκογλου επεσήμανε ότι θα ληφθεί σοβαρά υπόψη γύρω από τους οικισμούς η αναδάσωση να γίνει με πλατύφυλλα δέντρα, όπως οι βελανιδιές και οι καρυδιές, που είναι λιγότερο εύφλεκτα.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός μίλησε για το μεσο-μακροπρόθεσμο σχέδιο που καταρτίζει ο Σταύρος Μπένος και στις δράσεις που θα συμπεριληφθούν και αφορούν στην αναγέννηση των δασών, την στήριξη του αγρο-διατροφικού τομέα, την στήριξη της κτηνοτροφίας, τον τουρισμό και τις νέες καλλιέργειες κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο χουμόχωμα, μετεξέλιξη του κομπόστ, το οποίο έχει ευεργετικές ιδιότητες για την αναζωογόνηση του δάσους.

Στην ερώτηση του Βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευάγγελου Αποστόλου για τις αποζημιώσεις στους ελαιοπαραγωγούς, ο κ. Κεδίκογλου ξεκαθάρισε ότι αυτές θα δοθούν εφόσον διαπιστωθεί το εύρος της ζημιάς των ελαιόδεντρων, κάτι που δε προβλέπεται να γίνει πριν την προσεχή Άνοιξη.

Κλείνοντας, ο ΥφΑΑΤ συμφώνησε έπειτα από σχετική τοποθέτηση του Βουλευτή Καρδίτσας ΝΔ κ. Γιώργου Κωτσού, ότι η μετακίνηση των δασικών Υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος «είναι σωστή κίνηση για να εντάσσονται στην κυβερνητική πολιτική. Όσο ήταν σε αποκεντρωμένες διοικήσεις, τα φαινόμενα δυσλειτουργίας ήταν πολλά», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι απαιτείται στελέχωση καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού.


 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: