«Περίληψη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου – SMALL TREASURES OF EUROPE» **** «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης)» **** «Περίληψη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου – PDOPGIBASKET» **** «Περίληψη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου – TASTE THE PREMIUM» **** «Περίληψη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου - GREAT GATHERINGS» **** «Περίληψη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου – ORACANDO» **** «Περίληψη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου – FRUIT UP» **** «Περίληψη ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου του έργου – A DROP OF GOLD» **** «ΦΥΛΛΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027» **** «3η Τροποποίηση της Απόφασης αρθμ. 299/396854/30.12.2022: Χορήγηση αδειών αλίευσης ξιφία και μακρύπτερου τόννου για το έτος 2023» **** «Ορθή Επανάληψη της Απόφασης αριθμ. 10/5399/09.01.2023: Χορήγηση αδειών αλίευσης τόννου (Thunnus thynnus) για το έτος 2023» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προκήρυξη της θέσης Εκτελεστικού Διευθυντή (Executive Director) και των δύο θέσεων των Αναπληρωτών Διευθυντών (Deputy Director) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας » **** «7η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 1264/158482/28-06-2019 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 4.2.1 » **** «4η ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ 1183/143626/14-06-2019 ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΠΡΑΞΕΩΝ ΣΤΗ ΔΡΑΣΗ 4.2.2 » **** «ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για συμμετοχή νεοφυών εταιριών στο πιλοτικό πρόγραμμα “Accelerator Program for start-ups in the field of agriculture between China and the countries of Central and Eastern Europe”» **** « Εγκρίθηκε από την Ε. Επιτροπή το νέο Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιέργειας και Θάλασσας (ΠΑΛΥΘ) 2021-2027 » **** «3η Τροποποίηση της 1183/143626/14-06-2019 απόφασης ένταξης πράξεων στη Δράση 4.2.2 » **** «6η Τροποποίηση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1» **** «Οδηγίες σχετικά με παρεκκλίσεις από ΚΓΠΚ 7 και ΚΓΠΚ 8 για το 2023» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 15 Δεκεμβρίου 2022

Γ. Γεωργαντάς: Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης
Ελλάδας- Οι άξονες στους οποίους κινείται η αγροτική πολιτική - Ομιλία επί του Προϋπολογισμού 2023

Τους δύο άξονες πάνω στους οποίους κινείται η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης,  έχοντας ως κύρια όπλα τα 22 δις ευρώ της ΚΑΠ, του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΠΑΛΥΘ, ανέπτυξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, κατά την ομιλία του επί του προϋπολογισμού στη Βουλή.

«Αφενός με στοχευμένα μέτρα αντιμετωπίζουμε τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης παγκόσμιας κρίσης και αφετέρου αταλάντευτα υλοποιούμε το εθνικό στρατηγικό σχέδιο -  στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ - που εκσυγχρονίζει τον πρωτογενή τομέα δίνοντας τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της νέας εποχής», είπε ο κ. Γεωργαντάς, τονίζοντας παράλληλα με έμφαση ότι «η ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στις πολιτικές που αναπτύσσει το ΥΠΑΑΤ για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και να πετύχουμε τη μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής αγροτικής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης.

Το πρόβλημα της δημογραφικής ανανέωσης αντιμετωπίζεται με το μεγαλύτερο πρόγραμμα Νέων Αγροτών ύψους 525 εκατ. ευρώ.

Η τάση για υγιεινά τρόφιμα καλύπτεται με το πρόγραμμα μαμούθ για βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ευρώ.

Το πρόβλημα του μικρού κλήρου αντιμετωπίζεται με την ενίσχυση των συνεργατικών σχημάτων. Όπως είπε ο κ. Γεωργαντάς «το μέλλον της ελληνικής αγροτικής οικονομίας βρίσκεται στα συνεργατικά σχήματα». Και έκανε αναφορά σε μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για στήριξη της συνεργατικότητας, επισημαίνοντας:

 • Μειώσαμε τον φορολογικό συντελεστή των αγροτικών συλλογικών σχημάτων στο 10%
 • Καθιερώσαμε φορολόγηση του 50% των εισοδημάτων των μελών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και συμμετεχόντων στη συμβολαιακή γεωργία
 • Ψηφίσαμε νέο συνεταιριστικό νόμο
 • Διαμορφώσαμε το κανονιστικό πλαίσιο για την ίδρυση Διεπαγγελματικών Οργανώσεων
 • Μέσω του προγράμματος Σχεδίων Βελτίωσης, που φθάνει στα 230 εκατ. ευρώ, πριμοδοτούμε την αγορά όμορων εκτάσεων.

Η έλλειψη εργατών γης αντιμετωπίζεται με νομοθετικές ρυθμίσεις που διευκολύνουν την παραμονή στη χώρα μας εργατών από τρίτες χώρες για μια 5ετία. Ενώ επιδοτείται και η αγορά οικίσκων για τη διαμονή τους.

Η ανάγκη για ενίσχυση αγροτικής εκπαίδευσης αντιμετωπίζεται με τη λειτουργία των Δημοσίων ΙΕΚ αγροτικού χαρακτήρα, την ταχύτερη εφαρμογή του προγράμματος AKIS στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ και την υλοποίηση, για πρώτη φορά, του προγράμματος Αγροτικών Συμβούλων, ύψους 80 εκατ. ευρώ.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της αγροτικής παραγωγής ικανοποιείται με πέντε προγράμματα του ΠΑΑ ύψους 1,5 δις ευρώ και την ένταξη στο κυβερνητικό νέφος gov.gr της λειτουργίας του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η ενίσχυση των υποδομών πραγματοποιείται με το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», προϋπολογισμού 1,8 δις για την κατασκευή φραγμάτων και αρδευτικών δικτύων, τα έργα για αγροτική οδοποιία ύψους 114 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα του ΠΑΑ για μικρά αρδευτικά ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Η ανάγκη για μείωση του κόστους παραγωγής καλύπτεται σε ένα βαθμό από τα στοχευμένα μέτρα ύψους 500 εκατ. ευρώ που έχουν ληφθεί από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα για τη στήριξη των παραγωγών.

Η ανάγκη στήριξης της επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια αντιμετωπίζεται με το νέο πρόγραμμα Leader ύψους 236 εκατ. ευρώ.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Γεωργαντάς στο ρόλο του ΕΛΓΑ, με στόχο τη στήριξη των αγροτών, λέγοντας:

Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης την τριετία 2020- 2022 ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει στους αγρότες αποζημιώσεις ύψους 734.522.194 ευρώ, ενώ προβλέπεται να πληρωθούν ακόμα 40 εκατ. ευρώ μέχρι τις εορτές.

Εντός του 2023 θα έχουν εξοφληθεί σχεδόν όλοι οι παραγωγοί μας για τις ζημιές του 2022. Πρόκειται για μια δαπάνη που θα πλησιάσει τα 200 εκατ. ευρώ.

«Επίσης έχουν πληρωθεί οφειλές προηγουμένων προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων  ύψους 62.657.423 ευρώ.

Για τις πυρόπληκτες καλλιέργειες διετέθησαν 20 εκατ. ευρώ τον περασμένο Αύγουστο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και εντός των ημερών πρόκειται να καταβληθούν επί πλέον 15 εκατ. στους ετεροεπαγγελματίες αγρότες.

Οι καταστάσεις επιβάλλουν τον εκσυγχρονισμό της οργάνωσης, της δομής και της λειτουργίας του ΕΛΓΑ. Αυτό θα συμβεί άμεσα γιατί στόχος μας είναι η οικονομική βιωσιμότητα του Οργανισμού και η διαρκής αδιατάρακτη στήριξη των παραγωγών».

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία των 480 εκατ. ευρώ του Ταμείου εγγυοδοσίας και του Ταμείου Μικρών δανείων έως 25.000 ευρώ, χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αγρότες και οι επιχειρήσεις μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα.

Ο ΥπΑΑΤ τόνισε ότι «η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί επένδυση για την οικονομία μας καθώς η αγροτική παραγωγή αθροιστικά με τη μεταποίηση, συνεισφέρουν όλο και περισσότερο, κάθε χρόνο, στο ΑΕΠ (έφθασε στο 8,40% το 2021). Παράλληλα οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων μας για την εφετινή χρονιά αυξάνουν με ρυθμό 17% και ταυτόχρονα, μέσω της εξαιρετικής ποιότητας των προϊόντων μας, στηρίζεται η μεγαλύτερη βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός».

Και κατέληξε λέγοντας: «Δημιουργούμε σήμερα το αύριο μιας σύγχρονης Ελλάδας, με συνέχεια, συνέπεια, σταθερότητα, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα». 

 

foto typos151222a


 

Ευρωπαική νομική επικαιρότητα 4

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το email |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: