«Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης ) έως τις 30 Ιουνίου 2023 καθώς με τη συνημμένη απόφαση πήρε παράταση» **** «Έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων υλοποίησης παρεμβάσεων στήριξης του τομέα της μελισσοκομίας στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ 2023 - 2027.» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Παράτασης Υποβολής Μεταβιβάσεων αφορά στη 2η Πρόσκληση της Δράσης 10.1.09» **** «Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη στελέχωση του Μητρώου Αξιολογητών για τα έργα και τις δράσεις του ΥΠΑΑΤ» **** «ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ για την υλοποίηση της Δράσης "Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων" του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος του Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027» **** «2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος: - υποέργο 1: «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων»» **** «ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Της Ετήσιας Παράτασης της 1ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προκήρυξη της θέσης Εκτελεστικού Διευθυντή (Executive Director) και των δύο θέσεων των Αναπληρωτών Διευθυντών (Deputy Director) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 21 Μαρτίου 2023

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιώργος Στύλιος στην 11η Διεθνή
διάσκεψη περιφερειακής ανάπτυξης, «Regional Growth Conference» στην Πάτρα

Στο ρόλο του πρωτογενή τομέα ως μοχλού ανάπτυξης της ελληνικής περιφέρειας και εγγυητή της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας, εστίασε ο Γιώργος Στύλιος στη διάρκεια των παρεμβάσεών του στο 11ο «RegionalGrowthConference 2023», το οποίο έλαβε χώρα στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών από τις 16 έως τις 18 Μαρτίου.

Παρεμβαίνοντας σε δύο θεματικές της διάσκεψης που διοργάνωσαν η εφημερίδα Πελοπόννησος και το site: pelop.gr, ο Υφυπουργός περιέγραψε το στρατηγικό σχέδιο που υλοποιείται εδώ και τρεισήμισι χρόνια για την αναβάθμιση του εγχώριου πρωτογενή τομέα με στόχο την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό του.  Ένα σχέδιο, το οποίο αξιοποιώντας πόρους από την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ταμείο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης αναπτύσσεται σε τρεις άξονες:

  • την κατασκευή νέων, σύγχρονων υποδομών
  • τη στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας
  • τον εκσυγχρονισμό της εθνικής παραγωγής μέσω της υιοθέτησης των μεθόδων της «ευφυούς γεωργίας» και της «γεωργίας ακριβείας», καθώς και την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών

Ειδικότερα στη θεματική The Future of Food and the Role of the Agricultural Sector in Food Resilience, ο κ. Στύλιος σημείωσε πως η χώρα μας να κατάφερε να διασφαλίσει την άμεση και μεσοπρόθεσμη επισιτιστική μας ασφάλεια αλλά το στοίχημα είναι να εξασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη αυτάρκειά μας. Τόνισε πως ο πόλεμος στην Ουκρανία ανάγκασε τα κράτη να αναθεωρήσουν την στρατηγική τους και να δώσουν έμφαση στην Εθνική παραγωγή. Επιπλέον σε σχετική ερώτηση για το μέλλον του πρωτογενή τομέα και το ρόλο του στην εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, ο Υφυπουργός σημείωσε πως η Κλιματική Κρίση, δημιουργεί ένα σύνθετο πρόβλημα που περιγράφεται στα Διεθνή Φόρα και Διασκέψεις των Υπουργών Γεωργίας ως η «τριπλή πρόκληση».

Για να απαντήσουμε σε αυτή τη πρόκληση σύμφωνα με τον κ. Στύλιο «απαιτείται να ενισχύσουμε την παραγωγή ποιοτικά και ποσοτικά και ταυτόχρονα να μειώσουμε το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα». Ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να προσελκύσουμε νέους στον πρωτογενή τομέα. Η απάντηση στην τριπλή πρόκληση σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι μία: «η καινοτομία». Μπροστά σε αυτή τη πρόκληση να αναρωτηθούμε «τι άλλο μπορούμε να κάνουμε και πως αλλιώς;» «Η μετάβαση της παραγωγής μας στις μεθόδους της ευφυούς γεωργίας και της γεωργίας ακριβείας μπορεί να δώσει λύσεις».

Στην επόμενη παρέμβασή του στην θεματική: «The European Vision for resilient Rural Areas. Building bridges between rural territories and cities», σημείωσε πως ο αγροδιατροφικός τομέας είναι ο κατεξοχήν πνεύμονας της οικονομικής ανάπτυξης της Περιφέρειας. Υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως στο «προσκήνιο των πολιτικών για τον τομέα είναι ο άνθρωπος» και «ζητούμενο είναι να δώσουμε ευκαιρίες στους ανθρώπους των αγροτικών περιοχών της χώρας να δημιουργήσουν στηρίζοντας την επιχειρηματικότητα και τις νέες ιδέες τους».

Κλειδί για να γίνει αυτό πράξη σύμφωνα με τον Υφυπουργό είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Αναφέρθηκε, μάλιστα, σε στοχευμένα εργαλεία που διαθέτει η χώρα μας για την τοπική ανάπτυξη όπως είναι το Leader, αλλά και σε ευρύτερες πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας, για παράδειγμα τη δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων για τους παραγωγούς και «επιχειρηματίες της Υπαίθρου».

Κλείνοντας, έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με την εισαγωγή καινοτομιών, όπως ο ηλεκτρονικός φάκελος, που επέτρεψαν τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ολοκληρώνονται σε λιγότερο από έξι μήνες. Εισάγοντας αυστηρότερο χρονοπρογραμματισμό στην οργάνωση των προσκλήσεων των αναπτυξιακών προγραμμάτων του Υπουργείου, με στόχο τη διευκόλυνση των επενδυτών.


 

Ευρωπαική νομική επικαιρότητα 4

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το email |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: