«Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης ) έως τις 30 Ιουνίου 2023 καθώς με τη συνημμένη απόφαση πήρε παράταση» **** «Έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων υλοποίησης παρεμβάσεων στήριξης του τομέα της μελισσοκομίας στο πλαίσιο του ΣΣ ΚΑΠ 2023 - 2027.» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Τροποποίηση των 2 ΕΓΚΥΚΛΙΩΝ του Μέτρου 11 ‘Βιολογικές Καλλιέργειες’ μέχρι 31/05/2023» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Παράτασης Υποβολής Μεταβιβάσεων αφορά στη 2η Πρόσκληση της Δράσης 10.1.09» **** «Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη στελέχωση του Μητρώου Αξιολογητών για τα έργα και τις δράσεις του ΥΠΑΑΤ» **** «ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ για την υλοποίηση της Δράσης "Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων" του Τομεακού Μελισσοκομικού Προγράμματος του Σ.Σ. ΚΑΠ 2023-2027» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΟΫΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΓΟΥΝ ΝΩΠΟΥΣ ΚΑΡΠΟΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΩΝ» **** «2η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος: - υποέργο 1: «Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων»» **** «ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ Της Ετήσιας Παράτασης της 1ης Πρόσκλησης της Δράσης 10.1.09» **** «Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 4.1.5 (Σχέδια Βελτίωσης)» **** «ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Προκήρυξη της θέσης Εκτελεστικού Διευθυντή (Executive Director) και των δύο θέσεων των Αναπληρωτών Διευθυντών (Deputy Director) του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

foto typos050522a


Αθήνα, 26 Μαρτίου 2023 

Γ. Γεωργαντάς από το Κιλελέρ: Τιμούμε τους αγώνες των αγροτών μας και
παλεύουμε για το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα

113 χρόνια μετά την εξέγερση των Θεσσαλών αγροτών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς βρέθηκε στο Κιλελέρ προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στους αγρότες που έδωσαν την ζωή τους το Μάρτιο του 1910 στην σκιά της τραγωδίας των Τεμπών.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς η σημερινή εκδήλωση πέρα από την απόδοση τιμών πρέπει να δούμε το σήμερα και το αύριο του πρωτογενούς τομέα ο οποίος βάλλεται από μια σειρά εξωγενών κατά βάση κρίσεων.

«Τότε», είπε, «ο αγώνας γινόταν για ένα κομμάτι γης, για ένα κομμάτι καλλιεργήσιμης γης αλλά σήμερα γίνεται για άλλα πιο πολύπλοκα ζητήματα. Όπως να υπάρχει προστιθέμενη αξία στον ιδρώτα του αγρότη, στον ιδρώτα του κτηνοτρόφου να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς, να μπορεί να υπάρχει ζωή στην επαρχία και να μπορεί να παράγεται ο πλούτος εκείνος που μόνο ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παράξει γιατί ο πλούτος αυτός είναι και συνθήκη κοινωνικής συνοχής πλέον».

Αναφέρθηκε στα νέα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα όπως η ενεργειακή κρίση, η κλιματική κρίση που αλλάζουν τα δεδομένα στην διαχείριση του πρωτογενούς τομέα. Επικεντρώθηκε στην κλιματική κρίση η οποία όπως σημείωσε αλλάζει το τοπίο και μας υποχρεώνει να προβούμε στις παρεμβάσεις για να γίνουν βιώσιμες οι καλλιέργειες. Διαχείριση του νερού, ανθεκτικότερες καλλιέργειες αλλά και η συμβολή της επιστήμης. Πρόσθεσε ότι το κράτος θα στηρίξει τους παραγωγούς που ενώ έκαναν όσα έπρεπε δεν έχουν την παραγωγή που θα έπρεπε.

Σημείωσε ότι ο μόνος τρόπος να μην χάσει την φυσιογνωμία του και να στηριχθεί ο μικρός κλήρος είναι τα συνεργατικά σχήματα διότι έτσι θα μειωθεί το κόστος παραγωγής, θα πετύχουν καλύτερες τιμές με τη συγκέντρωση των προϊόντων, θα αξιοποιήσουν με καλύτερο τρόπο κοινοτικά προγράμματα, θα κάνουν καλύτερη έρευνα αγοράς για την εύρεση μικρότερης τιμής στις πρώτες ύλες, στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα.

Ειδικά για τους Νέους Αγρότες τόνισε ότι το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη προσφέρει από 38-40 χιλιάδες ευρώ και είναι το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί. «Θέλουμε να στηρίξουμε τους νέους αγρότες και τον συνεργατισμό», τόνισε.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα νέων φωτοβολταϊκών για την μείωση του κόστους ενέργειας λέγοντας ότι ήδη έχουν ανακοινωθεί μικρά φωτοβολταϊκά σε 75.000 αγρότες.

Καταλήγοντας ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς είπε ότι το μήνυμα της σημερινής επετείου δεν είναι μόνο να θυμόμαστε τη θυσία των αγροτών, αλλά κυρίως να αγωνιζόμαστε όλοι μαζί για τις καλύτερες μέρες που έρχονται.

«Ενωμένοι, όπως οι αγρότες του θεσσαλικού κάμπου του 1910, μπορούμε και οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα σύγχρονα προβλήματα που ανακύπτουν και να σχεδιάσουμε το «αύριο» του αγροτικού μας τομέα. Αυτή θα είναι και η καλύτερη και σπουδαιότερη απόδοση τιμών που μπορούμε να κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Προβολή της ενσωματωμένης γκαλερί εικόνων online στο:
http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/14782-dt260323#sigProIdff4107ba76


 

Ευρωπαική νομική επικαιρότητα 4

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το email |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: