ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σημεία ομιλίας του Αν. ΥΠΑΑΤ, Γ. Τσιρώνη, στο 6 Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση, στην Κομοτηνή

Στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση - «Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη στο προσκήνιο», που πραγματοποιείται στην στην Κομοτηνή, ο Αν. ΥπΑΑΤ, Γιάννης Τσιρώνης, μίλησε σήμερα Τρίτη 14/11 στην Παράλληλη Συνεδρία με θέμα: «Αγροτική Ανάπτυξη και Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Υπαίθρου».

Στην έναρξη της ομιλίας του, ο Αν. Υπουργός, αναφερόμενος στις ιδιαιτερότητες της περιοχής, τόνισε: «Χαίρομαι που είμαι σήμερα μαζί σας,  στην πρωτεύουσα της Ροδόπης στην Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, έναν τόπο που από την αρχαιότητα βρέθηκε πάνω στον δρόμο του μεταξιού και που ένωνε την Ανατολή με την Δύση. Πέρα από την εύφορη γη που ποτίζεται από τους μεγάλους ποταμούς, πέρα από τις μαγευτικές λιμνοθάλασσες, πέρα από την Ροδόπη, που ίσως την πλουσιότερη χλωρίδα στην Ευρώπη, το ασύγκριτο πλεονέκτημα της περιοχής της Αν. Μακεδονίας και της Θράκης, είναι η θέση της στον χάρτη. Βέβαια οι πόλεμοι του 20ου αιώνα γέννησαν σύνορα που περιθωριοποίησαν την περιοχή και δυστυχώς σήμερα είναι από τις πιο φτωχές περιοχές της Ευρώπης. Σήμερα όμως που ανοίγουν πάλι οι μεγάλοι δρόμοι, οφείλουμε να δούμε την κρίση ως ευκαιρία για μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης».

Στην ομιλία του ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε με στοιχεία στην μείωση της ανεργίας, την αύξηση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής και την ανάκαμψη του αγροτικού ΑΕΠ αναφέροντας πως «η κατάρρευση ξεκίνησε πριν την κρίση: Η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία το 2004 ήταν 9,1 δις και πριν την κρίση το 2009 είχε μειωθεί στα 7,130 δις, δηλαδή είχε χαθεί το 22% του αγροτικού ΑΕΠ, πριν την κρίση. Από το 2009 μέχρι το 2014 είχε μειωθεί στα 6.031 δηλαδή χάθηκε άλλο ένα 15% Στο τέλος του 2016 διαμορφώθηκε στα 6.300, δηλαδή μία αύξηση 3,7% απόδειξη ότι η αγροτική οικονομία  ανακάμπτει ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία». Παρόλα αυτά, σημείωσε, δεν μπορούμε ακόμα να θριαμβολογούμε, όσο υπάρχουν ακόμα κατάλοιπα πρακτικών που μας οδήγησαν εδώ.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς πρωτογενή τομέα, ο Γ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στη συνέχεια εκτενώς στο σημαντικό έργο που συντελείται για την Αν. Μακεδονία και Θράκη: «Χθες ήμουν στην Βιστωνίδα. Στον νέο νόμο για τα νωπά, επιλύσαμε με το άρθρο 10 προβλήματα αλιείας στις λιμνοθάλασσες που χρόνιζαν για δεκαετίες. Ξέρετε ότι αυτό το άρθρο το φτιάξαμε μαζί με τους αλιείς. Ακούστηκε επιτέλους η φωνή σας και η εμπειρία σας. Αντίστοιχο μόνιμο διάλογο έχουμε και με τους μελισσοκόμους. Αντίστοιχα σταθήκαμε πλάι στους κτηνοτρόφους της Σταυρούπολης, που είχαν χάσει το 40% του ζωικού τους κεφαλαίου από τη βρουκέλωση.  Ξεκινήσαμε τον διάλογο για την αναβίωση της σηροτροφίας και ήδη το συναρμόδιο υπουργείο Οικονομίας έχει καταθέσει στον διάλογο το πρώτο οικονομικό σχέδιο. Ψηφίσαμε την άδεια καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης. Στο παρελθόν αυτή η εξαιρετικά προσοδοφόρα καλλιέργεια είχε παράδοση στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας - Θράκης. Σήμερα συζητούμε και με την βιομηχανία για αντικατάσταση πλαστικών και δομικών υλικών με προϊόντα κάνναβης. Σειρά έχει σε λίγες εβδομάδες η ανάπτυξη καλλιέργειας της φαρμακευτικής κάνναβης».

Όσο αφορά στο συνολικό έργο που γίνεται, ο Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στους Δασικούς Χάρτες, στις αγορές βιοκαλλιεργητών, στα Διαχειριστικά Σχέδια Βοσκήσιμων Γαιών, στις αδειοδοτήσεις για Σταβλικές Εγκαταστάσεις, στις ενέργειες για το Ελληνικό Σήμα  (Έλεγχος, βελτίωση, ταυτοποίηση), στον νέο νόμο για τα Νωπά, στα Προγράμματα Κοινωνικής Οικονομίας και στην σύνδεση του Τουρισμού με τον Πρωτογενή Τομέα. Για το τελευταίο σημείωσε ότι «αν αποκλειστικός γνώμονας ήταν το φυσικό τοπίο, τότε η Ροδόπη θα ήταν ασυναγώνιστος προορισμός σε σχέση με την Ελβετία ή την Αυστρία, ενώ οι ορεινοί όγκοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι λιμνοθάλασσες και τα μεγάλα ποτάμια της περιοχής είναι ιδανικός τόπος για τον πιο ακριβοπληρωμένο τουρισμό, τον πεζοπορικό τουρισμό».

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αν. Υπουργός υπενθύμισε στο ακροατήριο τους δύο πυλώνες που ως οικολόγος θεωρεί τους σημαντικότερους για την ανάπτυξη: Την  κυκλική οικονομία και την ενεργειακή αυτονομία.

foto typos141117 omilia tsironis

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας