«2η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων, για την επιχορήγηση εκδηλώσεων και δράσεων προώθησης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 2 Απριλίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αυστηροί έλεγχοι από το ΥΠΑΑΤ σε όλα τα στάδια διακίνησης προϊόντων
και ειδικά για τα αμνοερίφια

Συνέντευξη
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Βαγγέλη Αποστόλου στο κανάλι της Βουλής

Εδώ και μία εβδομάδα και μέχρι το Πάσχα, όλες οι υπηρεσίες ελέγχου του Υπουργείου βρίσκονται σε αυξημένη κινητικότητα, ελέγχοντας τη διακίνηση προϊόντων σε όλα τα στάδια, από τις πύλες εισόδου, τους τόπους παραγωγής, μέχρι τους χώρους πώλησης, προκειμένου να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στο κανάλι της Βουλής επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι ειδικά στα αμνοερίφια είναι ολοκληρωτικοί, δηλαδή όλες οι εισαγωγές από την αρχή της χρονιάς μέχρι την ημέρα έναρξης εφαρμογής της υποχρεωτικής αναγραφής στις ταμειακές μηχανές των χώρων πώλησης κρέατος, δηλαδή μέχρι τις 19 Απριλίου 2018, θα ελεγχθούν στο σύνολό τους.

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Υπουργού:

Ποιοί ασχολούνται με τον έλεγχο των τροφίμων αυτή την περίοδο;

Οι έλεγχοι της αγοράς τροφίμων αυτή την περίοδο γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και από τους οργανισμούς που εποπτεύει, όπως είναι ο ΕΦΕΤ και ο ΕΛΓΟ σε όλη τη χώρα, στα σημεία διακίνησης και εμπορίας κάθε είδους τροφίμων (ιχθυόσκαλες, σφαγεία, σημεία εισόδου ζώων και τροφίμων στη χώρα, καταστήματα, λαϊκές αγορές-υπαίθριο εμπόριο, χονδρεμπόριο, κεντρικές και τοπικές αγορές, στα ωοσκοπικά κέντρα, κρεοπωλεία κλπ), καθώς και σε επίκαιρα σημεία του εθνικού, επαρχιακού και αστικού δικτύου, διόδια, λιμάνια κλπ, είτε αυτοτελώς, είτε με συναρμόδιες Υπηρεσίες (Υπουργείο Ανάπτυξης, ΣΔΟΕ, Νομαρχιακές υπηρεσίες, ΣΥΚΑΠ δηλαδή το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ) και αποσκοπούν στην αποτροπή φαινομένων εξαπάτησης και εκμετάλλευσης των καταναλωτών, στην προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και στη διασφάλιση της υγιεινής υπόστασης των τροφίμων.

Με δυο λόγια , ελέγχουμε τη διακίνηση σε όλα τα στάδια, από τις πύλες εισόδου, τους τόπους παραγωγής, μέχρι τους χώρους πώλησης , προκειμένου να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και το δημόσιο συμφέρον.

Πως θα αποφύγετε τις ελληνοποιήσεις;

Τον Οκτώβριο του 2017 ψηφίσαμε το νόμο 4492/17, που περιλαμβάνει δύο σημαντικές ρυθμίσεις για τον αγρότη.

Η πρώτη, την υποχρεωτική αναγραφή για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας άμελξης του γάλακτος και για το κρέας στα κρεοπωλεία της χώρας προέλευσης. Η εφαρμογή τους ξεκινά στις 19/04/2018.

Η ΚΥΑ που ρυθμίζει τη διαδικασία αναγραφής στο κρέας έχει υπογραφεί. Η ΥΑ για το γάλα βρίσκεται στο γραφείο μου για υπογραφή.

Το εξάμηνο προσαρμογής που δόθηκε για την εφαρμογή του νόμου ήταν απαραίτητο προκειμένου οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νόμου.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα ελέγξουμε ως τότε όλη τη διαδρομή από την εισαγωγή μέχρι την κατανάλωση.

Στους ελέγχους που πραγματοποιούμε για τα γαλακτοκομικά προϊόντα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στις επιχειρήσεις που αύξησαν τη χρήση εισαγόμενου γάλακτος για την παραγωγή των προϊόντων τους.

Ήδη υπάρχουν αποτελέσματα που όμως δεν είναι ανακοινώσιμα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν προκύπτει η χρήση εισαγόμενου γάλακτος σε Π.Ο.Π. προϊόντα όπως είναι η φέτα.

Οι διασταυρωτικοί έλεγχοι με το κλείσιμο των ισοζυγίων εισαγόμενων και εγχώριων αρνιών έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στις ελληνοποιήσεις. Έχουν υπάρξει παραβάσεις που παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη, όπως η περίπτωση εταιρείας που εισήγαγε την περασμένη χρονιά από τη Ρουμανία στην Ελλάδα περίπου 10.000 αρνιά, τα οποία είτε επιχειρήθηκε να εμφανιστούν ως ελληνικά, είτε δεν είχαν δηλωθεί στο σύστημα «Άρτεμις», δηλαδή την ψηφιακή πλατφόρμα-μητρώο των σφαγείων και επιχειρήσεων κρέατος ανά τη χώρα.

Εδώ και μία εβδομάδα και μέχρι το Πάσχα, όλες οι υπηρεσίες ελέγχου του Υπουργείου βρίσκονται σε αυξημένη κινητικότητα.

Ήδη, εντοπίστηκαν και δεσμεύτηκαν σε κτηνοτροφική εκμετάλλευση της Κεντρικής Ελλάδας, το Σάββατο 31/03/2018, 2.000 αρνιά ελληνικής εκτροφής, χωρίς ενώτια και τα οποία επρόκειτο να σφαγούν.

Σήμερα μετά από ενέργειες των κτηνιατρικών υπηρεσιών, η οικονομική αστυνομία θα κάνει περαιτέρω έλεγχο. 

Θέλω σήμερα να γίνει σαφές ότι οι έλεγχοι ειδικά στα αμνοερίφια θα είναι ολοκληρωτικοί, δηλαδή όλες οι εισαγωγές από την αρχή της χρονιάς μέχρι την ημέρα έναρξης εφαρμογής της υποχρεωτικής αναγραφής στις ταμειακές μηχανές των χώρων πώλησης κρέατος, δηλαδή 19/04/2018, θα ελεγχθούν στο σύνολό τους.

Η δεύτερη ρύθμιση αφορά στην καθιέρωση των πληρωμών στις 60 ημέρες για τα νωπά και ευαλλοίωτα προϊόντα, που θα εφαρμοστεί από 1 Ιουλίου 2018.

Και βέβαια οι έλεγχοι αφορούν και τα οπωρολαχανικά, όπου τις 3 τελευταίες εβδομάδες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έλεγξαν σε 30 πόλεις, 1.200 επιχειρήσεις λιανικής, χονδρικής οπωροκηπευτικών και έχουν ληφθεί δείγματα για αναλύσεις υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Με το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έγινε αποτελεσματική αναδιάταξη των υπηρεσιών του υπουργείου ώστε οι έλεγχοι να διεξάγονται με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα. Οι έλεγχοι αυτοί δεν είναι μόνο εποχικοί αλλά και συνεχόμενοι όλο το έτος.

Επιπλέον, το υπουργείο ετοιμάζει καμπάνια ενημέρωσης προς τους καταναλωτές για την επισήμανση στα συσκευασμένα και μη συσκευασμένα τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης (οπωροκηπευτικά, κρέας, γάλα).

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές;

 • Να αγοράζουν από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς
 • Να αγοράζουν κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προσθήκες
 • Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») και ωοειδές σχήμα και έχει ταυτόχρονα και σφραγίδα μπλέ που αναφέρει ΕΛΛΑΣ.
 • Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν κι αυτά την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας, αλλά σε χρώμα καστανό.
 • Κάθε σφάγιο πρέπει  υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.
 • Τις προβλεπόμενες ενδείξεις κατά την προμήθεια νωπών αυγών στη συσκευασία, όπως η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης.

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: