ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ 2019 **** Έναρξη Λειτουργίας της Ψηφιακής Υπηρεσίας για τη Διακίνηση και Εμπορία Νωπών και Ευαλλοίωτων Αγροτικών Προϊόντων **** ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΟΥ ΑΜΠΕΛΟΟΙΜΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΑ ΚΡΑΤΗ ΜΕΛΗ **** Πρόσκληση - συμμετοχή σε επιχειρηματική αντιπροσωπεία συνοδεία του Επιτρόπου Hogan -TOKYO/ΙΑΠΩΝΙΑ (8-11 Μαϊου 2019) **** 1η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ για Κατάρτιση Καταλόγου έτους 2019, ενδιαφερομένων για Μελέτες κατηγορίας 23 και 27-άρθρο 118 ν. 4412/2016 **** Ανακοίνωση για την υποβολή τροποποιήσεων-μεταβιβάσεων για το έτος 2019 για τη δράση 10.1.04 **** 3 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΜΕΤΡΟΥ 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» **** Ανακοινώσεις για την Δράση 10.1.09 «Διατήρηση απειλούμενων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων» **** ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΕΛΙΚΗΣ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΠΙΝΑΚΩΝ ΜΕΤΡΟΥ 13 ΓΙΑ ΤΟ 2018 **** «Αιτήσεις για κατά παρέκκλιση άδειας διάθεσης στην αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων για δημόσια διαβούλευση» **** ΝΕΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» -ΕΝΑΡΞΗ 10/12/2018 **** Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΓΚΟΜΙΔΗΣ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΧΡΗΣΗ 2018-2019 (14.09.18) **** ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΑΚΤΗΡΙΟ XYLLELA FASTIDIOSA **** Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Αθήνα, 11 Ιουνίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη Υφυπουργού ΑΑ&Τ Βασίλη Κόκκαλη στο
Ηράκλειο Κρήτης

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βασίλης Κόκκαλης πραγματοποίησε την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018 επίσκεψη στο Ηράκλειο Κρήτης, στο πλαίσιο του διήμερου Συνεδρίου με θέμα: «Η Αμπελοκαλλιέργεια και η Ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής.»
Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στο Ηράκλειο, ο Β. Κόκκαλης μετέβη στην Επαγγελματική Αγροτική Σχολή Μεσσαράς, όπου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και τα εργαστήρια από τη Διευθύντρια κα Μαρία Χαλκιαδάκη και ενημερώθηκε για τις πρωτοβουλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν στην βέλτιστη αξιοποίηση της. Στη συνέχεια ο Β. Κόκκαλης επισκέφθηκε τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φαιστού στο Τυμπάκι, όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνεταιρισμού με τους οποίους συνομίλησε για πλειάδα θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον κρίσιμο ρόλο που καλούνται να συντελέσουν οι Οργανώσεις Παραγωγών και οι Συνεταιρισμοί, στην παραγωγική ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα. Το απόγευμα ο Υφυπουργός μετέβη στον Προφήτη Ηλία Ηρακλείου, όπου και μίλησε στο συνέδριο με θέμα: «Η Αμπελοκαλλιέργεια και η Ελαιοκαλλιέργεια στην Κρήτη στις συνθήκες της κλιματικής αλλαγής» το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης και την Ομάδα Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης.

Ακολουθεί απόσπασμα από την ομιλία του:
Ο πρωτογενής τομέας στην Κρήτη διαθέτει ισχυρή δυναμική η οποία στηρίζεται στον εξαιρετικό συνδυασμό των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με την παροχή εξαιρετικά ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών. Με τη σταθερή αρωγή της πολιτείας όπως αυτή αποτυπώνεται στα Μέτρα του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 2014-2020, η Κρήτη ατενίζει το μέλλον στο πλαίσιο μιας δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης, απαλλαγμένη από τις αβελτηρίες του παρελθόντος και με όραμα να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους, σε σύγχρονες επιχειρήσεις αγροδιατροφής που θα ενσωματώνουν τα αποτελέσματα της εφαρμοσμένης έρευνας και θα διεκδικούν με αξιώσεις ένα μερίδιο στις διεθνείς αγορές.
Ήδη 19 Οργανώσεις στην Κρήτη εκμεταλλεύονται τα Επιχειρησιακά Προγράμματα, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους καινοτόμες πρακτικές και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις. Το Υπουργείο σχεδιάζει ενημερωτική ημερίδα ειδικά για τις Κρητικές Οργανώσεις Παραγωγών και σύντομα, θα ανακοινωθεί ο χρόνος και ο τόπος διεξαγωγής.
Στο σημείο αυτό, θέλω να κάνω μια σύντομη αναφορά στο σοβαρό ζήτημα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, το οποίο αποτελεί και κύριο θέμα του διήμερου συνεδρίου, το τίμημα της οποίας το πληρώνουν περισσότερο οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Ως Υφυπουργός με αρμοδιότητα το Πολλαπλασιαστικό Υλικό και τους Φυτογενετικούς Πόρους, έχω λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την δημιουργία νέων φυτικών ποικιλιών οι οποίες χάρη στην προσαρμοστικότητά τους στο κλίμα της χώρας μας, μπορούν να επιδείξουν τη μέγιστη ανεκτικότητα στις πιέσεις της κλιματικής αλλαγής. Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή η βιωσιμότητα της γεωργίας, η προστασία της βιοποικιλότητας και η ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας. Ειδικά για τους ελαιοκαλλιεργητές, είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω, ότι το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά, θα μπορεί σε συνεργασία με το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο να προσφέρει στους φυτωριούχους, πιστοποιημένο πολλαπλασιαστικό υλικό των 10 κυριότερων ελληνικών ποικιλιών ελιάς.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίηση του Εθνικού Καταλόγου Ποικιλιών Αμπέλου, όπως και ο Τεχνικός Κανονισμός Αποδοχής Ποικιλιών Αμπέλου, σε μια προσπάθεια να ρυθμιστούν κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την αμπελοκαλλιέργεια στο σύνολό της.
Ως αρμόδιος για την Προστασία της Φυτικής Παραγωγής, θέλω για άλλη μια φορά να τονίσω την ανάγκη συνεργασίας του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων, ώστε να αποτραπεί η είσοδος της Ξυλέλα στη χώρα μας. Το καταστρεπτικό για την ελαιοκαλλιέργεια βακτήριο πρόσφατα εισήλθε στους ελαιώνες της Ισπανίας, οπότε είναι καθήκον μας να επαγρυπνούμε και να βοηθούμε κατά το μέτρο του δυνατού τη δράση των ελεγκτικών υπηρεσιών.
Το κρίσιμο στοίχημα για τη χώρα μας και για την πορεία της ελαιοκαλλιέργειας είναι να επικεντρωθούμε στην παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου. Είναι αλήθεια ότι παράγουμε σημαντικές ποσότητες. Πόσες όμως από αυτές μπορούν να αποδείξουν την ποιότητα που ευαγγελίζονται; Πόσοι παραγωγοί και επιχειρήσεις προτιμούν τις ποιοτικές μεθόδους έκθλιψης που δίνουν λιγότερο προϊόν αλλά εξαιρετικά ποιοτικό; Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνεται μέσα από συντονισμένες ενέργειες της πολιτείας, των επιχειρηματιών και των παραγωγών.
Στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, υπάρχουν εξειδικευμένα Μέτρα και Δράσεις τις οποίες καλούνται να εκμεταλλευτούν οι παραγωγοί και συγκεκριμένα οι ελαιοπαραγωγοί, ώστε να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές και τον τρόπο εργασίας τους, να οργανωθούν σε Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και να εγκαταλείψουν πρακτικές του παρελθόντος που οδήγησαν το χρυσάφι των ελληνικών ελαιόδενδρων να πωλείται χύμα σε ξένους εμπόρους για να επωφεληθούν εκείνοι από την προστιθέμενη αξία του προϊόντος. Αναφέρω επίσης, τα εξειδικευμένα προγράμματα στήριξης των ελαιοκομικών φορέων, τα οποία εδώ και χρόνια συμβάλουν στην προβολή και την προώθηση της ελαιοκομίας.
Το κρασί αποτελεί ένα από τα βασικά εξαγώγιμα προϊόντα μας καθώς ο ελληνικός οίνος βρήκε πλέον σταθερό βηματισμό στις διεθνείς αγορές και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί για το μέλλον του. Σχετικά με τις δράσεις του Υπουργείου για την αμπελοκαλλιέργεια, θα ήθελα να αναφέρω ότι:

  • Οριστικοποιείται το θεσμικό πλαίσιο για τις δράσεις προώθησης στις τρίτες χώρες και τον εκσυγχρονισμό των οινοποιείων.
  • Επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την εφαρμογή των δράσεων του υφιστάμενου προγράμματος του αμπελοοινικού τομέα και ολοκληρώσαμε το σχεδιασμό του επόμενου προγράμματος, ενώ
  • στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 περιλαμβάνονται δράσεις που υποστηρίζουν την αμπελοκαλλιέργεια όπως οι επενδύσεις στις γεωργικές καλλιέργειες (τα αποκαλούμενα παλιά σχέδια βελτίωσης), η μεταποίηση, η σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών καθώς και το μέτρο της συνεργασίας.

Στόχος μας είναι η βελτίωση των διαδικασιών αξιολόγησης και έγκρισης πληρωμής των προγραμμάτων προώθησης με διαφάνεια, τηρώντας το ενωσιακό δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες απαιτήσεις του οινικού τομέα.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα, καθώς καθημερινά έρχομαι σε επαφή με παραγωγούς, Συνεταιρισμούς, Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών και εταιρείες, που δραστηριοποιούνται δυναμικά, παράγοντας προϊόντα ποιοτικά, πιστοποιημένα, με πλεονεκτήματα τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που συμπυκνώνουν το μεράκι του Έλληνα παραγωγού και τη μοναδικότητα του τόπου μας. Το παρόν είναι γεμάτο προκλήσεις αλλά το μέλλον της αγροτικής παραγωγής είναι αξιοπρεπές και βιώσιμο αρκεί να στηρίξουμε τον σύγχρονο Έλληνα παραγωγό, τον κατ’ επάγγελμα παραγωγό, προσφέροντάς του την αναγκαία εκπαίδευση και την κατάρτιση ώστε με την αρωγή των υπηρεσιών του Υπουργείου, να μπορεί να συνεχίσει να παράγει τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα του.

foto typos110618

foto typos110618 1

foto typos110618 2

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας