ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δήλωση Υπουργού ΑΑΤ, Σταύρου Αραχωβίτη,
για την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους

Το 95% των τροφίμων παράγονται άμεσα ή έμμεσα από το έδαφος. Τα εδάφη φιλοξενούν το ένα τέταρτο της βιοποικιλότητας του πλανήτη, ενώ υπολογίζεται ότι απαιτούνται 1.000 χρόνια για να σχηματιστεί ένα εκατοστό χώματος.

Το έδαφος είναι ένα από τα πιο σύνθετα οικοσυστήματα της φύσης: Περιέχει χιλιάδες οργανισμούς που αλληλεπιδρούν και καθιστούν δυνατή όλη τη ζωή. Είναι ένας φυσικός πόρος αναντικατάστατος που χρήζει άμεσης προστασίας από τον άνθρωπο.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι διάβρωση, κατολισθήσεις, ρύπανση, ερημοποίηση, υποβάθμιση. Το έδαφος της Ελλάδας, στο οποίο φυτρώνουν τα εκλεκτής ποιότητας ελληνικά αγροτικά προϊόντα και βόσκουν τα παραγωγικά μας ζώα κινδυνεύει από όλες τις παραπάνω απειλές.

Η προστασία του είναι επιτακτική ανάγκη. Η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αντιλαμβανόμενη το χρέος της πολιτείας απέναντι στη προστασία των φυσικών πόρων προσπαθεί να συμβάλει με το ρόλο της.

Η παραγωγή βιολογικών προϊόντων, η ορθολογική χρήση του νερού και η ορθή χρήση λιπασμάτων (μείωση της νιτρορύπανσης) είναι μερικές από τις δράσεις του ΥΠΠΑΤ που προσανατολίζονται στη προστασία του εδάφους και του περιβάλλοντος .

Σε συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και τον FAO, συνεχίζουμε την προσπάθεια της διατήρησης της ποιότητας του εδάφους σε βιώσιμα επίπεδα για τις επόμενες γενιές.

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας