ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 19 Απριλίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διυπουργική σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ με τη συμμετοχή παραγωγικών φορέων
για το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ σε ελληνικά αγροτικά προϊόντα

Σύσκεψη με τη συμμετοχή τριών συναρμόδιων υπουργείων και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα το ενδεχόμενο επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ σε μια σειρά αγροτικών προϊόντων, ως συνέπεια της διαμάχης για τις επιδοτήσεις σε εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών.

Στόχος της πρώτης αυτής σύσκεψης ήταν να τοποθετηθούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές σχετικά με το ποια πολιτική και στρατηγική θα πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερα ευαίσθητο και ρευστό περιβάλλον που απειλεί ευθέως την πορεία των ελληνικών εξαγωγών.

Εκτός από τον Υπουργό, Σταύρο Αραχωβίτη και τους δύο Γενικούς Γραμματείς του ΥπΑΑΤ, Νίκο Αντώνογλου και Χαράλαμπο Κασίμη, συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων, όπως: Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου, Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς, Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων κ.ά.

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Αραχωβίτης δήλωσε: «Σήμερα είχαμε συνάντηση με τα δυο αρμόδια συναρμόδια και τους φορείς οι οποίοι εμπλέκονται στο δασμολογικό “πόλεμο” μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε ανακοίνωση, όπως ξέρουμε, κατηγοριών οι οποίες απειλούνται με δασμολογική επιβάρυνση από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Απάντησε η Ε.Ε. μόλις χθες και μέσα σε αυτή τη λίστα υπάρχουν προϊόντα ιδιαιτέρου ελληνικού ενδιαφέροντος. Αυτό που συζητήσαμε με τους φορείς και τις υπηρεσίες ήταν ο καθορισμός κοινής γραμμής πλεύσης της ελληνικής πλευράς απέναντι στο θέμα. Ειδικότερα, μιλήσαμε για τις ενέργειες που θα κάνει η χώρα προς την ευρωπαϊκή πλευρά - και η πίεση που θα ασκήσει – να διαμορφωθεί κοινή θέση απέναντι στην αμερικανική πλευρά. Το “μέτωπο” που θα διαμορφωθεί θα είναι κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο. Η χώρα μας ως κράτος μέλος της Ε.Ε. συνδιαμορφώνει με όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό μέτωπο απέναντι σε αυτήν την απειλή. Οι σχέσεις της Ελλάδας σαν χώρα με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που έχουν βρεθεί ποτέ ενδεχομένως ιστορικά, έχουμε πολύ καλές διπλωματικές σχέσεις, έχουμε πολύ καλές εμπορικές σχέσεις, δεν θέλουμε να τις διαταράξουμε. Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και είναι ένας πόλεμος ο οποίος δεν αφορά άμεσα την Ελλάδα, αλλά η χώρα μας βρίσκεται να πλήττεται, τα ελληνικά προϊόντα πλήττονται. Είμαι αισιόδοξος ότι τόσο τα ελληνικά προϊόντα όσο και η έκβαση του όλου θέματος θα είναι ευνοϊκή για όλους μας. Η εκτίμησή μου είναι ότι θα επικρατήσει ψυχραιμία και λογική πάνω απ’ όλα και στο τέλος δεν θα έχουμε κάποια δυσμενή εξέλιξη.
Θέλω να θυμίσω όμως ότι οι προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και του υπουργείου – και να ευχαριστήσω όλους όσοι συνεργάζονται σ’ αυτό το θέμα μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία – έφερε θετικά αποτελέσματα στην απειλή που είχαμε από την πλευρά των ΗΠΑ στη Φέτα. Αυτό δείχνει αφενός τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και του υπουργείου, αφετέρου τις καλές σχέσεις που αποδεδειγμένα έχουμε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να είναι σίγουροι, λοιπόν, όλοι οι φορείς ότι σ’ αυτή τη λογική, με αυτά τα αποτελέσματα ως παρελθόν θα προχωρήσουμε και για αυτό το ζήτημα.»

foto typos190419a

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας