«Πρόσκληση υποβολής αιτήσεων στήριξης προγραμμάτων «Ενημέρωση στα Κράτη Μέλη» **** «Παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων στήριξης προγραμμάτων «Προώθηση οίνων σε τρίτες χώρες» **** «Πρόσκληση υποβολής προτάσεων, από το Διεθνές Συμβούλιου Ελαιοκομίας (Δ.Σ.Ε.), για την επιχορήγηση προγραμμάτων προώθησης ελαιολάδου/ελιάς» **** «2η Πρόσκληση Γεωργικών Συμβούλων» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Προδημοσίευση 2ης Πρόσκλησης Εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Μέτρο 5-Υπομέτρο 5.1» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ για ΚΥΑ «Χρηματοδότηση των Δήμων για την εφαρμογή Προγραμμάτων Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων έτους 2020» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

EPIKEFALIDA2020


Αθήνα, 26 Ιουνίου 2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΥφΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή: «Η Ελλάδα που παράγει ποιοτικά και ασφαλή
προϊόντα να εξελιχθεί σε Ελλάδα που εξάγει δυναμικά»

Περιοδεύοντας στην ΠΕ Ιωαννίνων, η Υφυπουργός έθεσε ως κεντρική
προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τροφίμων
και αγροτικών προϊόντων και χαρακτήρισε ιστορική ευκαιρία για τον
αγροδιατροφικό τομέα, το μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα

Συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου και επισκέφθηκε τον
Συνεταιρισμό «Πίνδος», τη Γαλακτοκομική Σχολή και την «Κιβωτό του Κόσμου»
στην Πωγωνιανή 

Την αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στο πλαίσιο του γενικότερου κυβερνητικού στόχου, όπως τον προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών στο ΑΕΠ από το 38% σήμερα στο 48%, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, έθεσε ως κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, η Υφυπουργός, κ. Φωτεινή Αραμπατζή περιοδεύοντας στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.

Στο πλαίσιο της περιοδείας της, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είχε συνάντηση διάρκειας 1,5 ώρας με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέκο Καχριμάνη, επισκέφθηκε τη Γαλακτοκομική Σχολή, το Ινστιτούτο Γάλακτος, τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό «Πίνδος» όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο, κ. Ανδρέα Δημητρίου και το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και τις εγκαταστάσεις της Κιβωτού του Κόσμου Ηπείρου στην Πωγωνιανή, στην οποία λειτουργεί και Γεωργικό Σχολείο, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα.

Στις τοποθετήσεις της αλλά και τις δηλώσεις της, η κ. Αραμπατζή αξιολόγησε ως «ιστορική» την ευκαιρία, που διανοίγεται για τον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα για δύο βασικούς λόγους, όπως εξήγησε:

 • «Ο πρώτος είναι ότι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού έχει αυξηθεί η ζήτηση για τρόφιμα ασφαλή και ποιοτικά, που να λειτουργούν και ως «φάρμακα», με χαμηλό οικολογικό και υψηλό κοινωνικό αποτύπωμα. Τέτοια προϊόντα είναι κατ’ εξοχήν τα ελληνικά. Επιπρόσθετα, η αξία των ελληνικών προϊόντων αυξάνεται και λόγω του rebranding, που πέτυχε σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα ως χώρας ασφαλούς και αξιόπιστης λόγω της άριστης διαχείρισης της πανδημίας του κορωνοϊού.
  Γι’ αυτό ακριβώς πήραμε την πρωτοβουλία με το Υπουργείο Ανάπτυξης, αυτήν την προστιθέμενη αξία της χώρας να την μεταφέρουμε και στα ελληνικά προϊόντα και ειδικά στα τρόφιμα μέσω του Ελληνικού Σήματος που έχει νομοθετηθεί το 2014 αλλά έκτοτε παρέμεινε ουσιαστικά αναξιοποίητο. Άρα, η Ελλάδα, που παράγει ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα μπορεί να εξελιχθεί σε Ελλάδα, που εξάγει δυναμικά – για την ακρίβεια- δυναμικότερα καθώς οι εξαγωγές τροφίμων και δη οπωροκηπευτικών επιδεικνύουν ιδιαίτερο δυναμισμό, όπως δείχνουν και τα στοιχεία του πρώτων μηνών του 2020.
 • Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα έχει στη διάθεσή της το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα των τελευταίων αποτελούμενο από το νέο ΕΣΠΑ, με σημαντικά κονδύλια για αναπτυξιακές παρεμβάσεις στην ελληνική γεωργία επιπρόσθετα φυσικά των κοινοτικών επιδοτήσεων καθώς και το Ταμείο Ανασυγκρότησης, οι πόροι του οποίου αναμένεται να οριστικοποιηθούν και θα είναι εξαιρετικά σημαντικοί για την Ελλάδα. Συνεπώς, με τις προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές ευοίωνες και με σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία στη διάθεσή μας, αυτό το οποίο χρειαζόμαστε είναι ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο με βαρύτητα σε εξωστρέφεια, τυποποίηση – μεταποίηση, πιστοποίηση και μάρκετινγκ, με τη νέα δυναμική που μπορεί να φέρουν στον πρωτογενή τομέα οι νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι, με ισχυρά συλλογικά σχήματα – η «Πίνδος» είναι πραγματικά λαμπρό παράδειγμα - με αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και με βάση αυτά, που ζητά η αγορά. Αυτό είναι το μήνυμα εδώ στα Γιάννενα: Τώρα είναι η ευκαιρία, με μια Ελλάδα που μπορεί και μια Κυβέρνηση που θέλει», τόνισε η κ. Αραμπατζή.
  Παράλληλα, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στις συναντήσεις:
 • με τον Περιφερειάρχη εστίασε στη δέσμη μέτρων, που έχει λάβει η Κυβέρνηση για την προστασία των ελληνικών προϊόντων με αιχμή τη φέτα και την αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων.
 • στη Γαλακτοκομική Σχολή και το Ινστιτούτο Γάλακτος, ανέδειξε την αξία της εκπαίδευσης, όχι μόνο της αρχικής αλλά και της διά βίου, για τον σύγχρονο αγρότη και κτηνοτρόφο καθώς η τεχνολογία και η έρευνα εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς.
 • στην «Πίνδο» τόνισε το όφελος για τους παραγωγούς από τη συμμετοχή τους σε συλλογικά σχήματα και συζήτησε με την διοίκηση του συνεταιρισμού για τη στήριξη των παραγωγικών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την κρίση αλλά και για τις προοπτικές επένδυσης σε νέα προϊόντα που ζητά η αγορά, όπως τα έτοιμα γεύματα.
 • ενώ στην Κιβωτό του Κόσμου δήλωσε «εντυπωσιασμένη από το έργο που γίνεται» και επισήμανε ότι το Γεωργικό Σχολείο της μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες.
  Προβολή της ενσωματωμένης γκαλερί εικόνων online στο:
  http://www.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/9999-dt26062020c#sigProId575fb0f65f

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: