« Αναρτήθηκαν στο intranet του Υπουργείου οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και αποκλειόμενων της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                                                                                                                                                           Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2012Σημεία συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στον Ρ/Σ Alpha 9.89 και στο δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση

Για το περιστατικό στη Βουλή και την ανακοίνωση της «Χρυσής Αυγής»

Δημοσιογράφος: Οφείλω να ξεκινήσω από ένα ελάσσον θέμα, αλλά γίνεται μείζον γιατί έχει προκύψει έτσι με ένα δελτίο τύπου που έχει βγάλει η Χρυσή Αυγή, βολές θα έλεγα εγώ προς το πρόσωπό σας για ένα περιστατικό το οποίο συνέβη χθες στη Βουλή όταν πέσατε από την καρέκλα. Η Χρυσή Αυγή κατηγόρησε ουσιαστικά ότι κοιμόσασταν και περιδιαβαίνατε ούτε λίγο ούτε πολύ την αίθουσα του Κοινοβουλίου. Θα ήθελα μια απάντηση για το περιστατικό το οποίο έγινε και μια απάντηση στο δελτίο τύπου που σας αφορά.

Υπουργός: Να μου επιτρέψετε να πω ότι αυτά είναι ανοησίες. Στην ουσία έγινε το εξής: Η επίκαιρη ερώτηση που επρόκειτο να απαντήσω στη Βουλή σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη ήταν πρώτη. Για κάποιο λόγο, η Γραμματέας είπε να προηγηθεί η απάντηση του Υπουργείου Εξωτερικών σε ερώτηση που είχε καταθέσει η «Χρυσή Αυγή» όπως και έγινε, με αποτέλεσμα εγώ να πρέπει να μετακινηθώ από τα μπροστινά στα πίσω έδρανα. Εκεί στην τελευταία σειρά υπάρχει μια σπασμένη καρέκλα από την οποία έχουν πέσει κι άλλοι Υπουργοί. Αυτά θεωρώ ότι μειώνουν το θεσμό του Κοινοβουλίου και την προσπάθεια που γίνεται. Δεν πρέπει να φθάνουμε σε αυτό το επίπεδο του διαλόγου.

Σχετικά με τη σημερινή συνάντηση με τον Κινέζο Υφυπουργό Γεωργίας

Υπουργός: Ήταν πάρα πολύ σημαντική συνάντηση θα έλεγα και από δύο πλευρές. Από τη δική μας πλευρά οπωσδήποτε υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας προς αυτή τη μεγάλη χώρα και το πετύχαμε. Διευρύναμε δηλαδή και τις εξαγωγές των φρέσκων φρούτων και λαχανικών. Η χώρα μας είχε ένα πρωτόκολλο μαζί τους για να εξάγουμε ακτινίδια. Είπαμε ότι αυτό θα διευρυνθεί και για άλλα φρούτα με πρώτο τα πορτοκάλια μας και γενικά τα εσπεριδοειδή, όπως επίσης και για τα κεράσια μας. Συμφώνησαν όχι μόνο να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τον όγκο των εξαγωγών μας σε ότι αφορά τα ακτινίδιά μας, αλλά να ενσωματωθούν στο ίδιο Πρωτόκολλο κατ’ επέκταση και τα κεράσια και τα εσπεριδοειδή. Σε ότι αφορά στο ελαιόλαδο μας τώρα, δέχτηκαν ότι η χώρα μας, επειδή ακολουθεί το πρότυπο και τους Κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Ελαιολάδου, αν η Κίνα δεχθεί τους Κανονισμούς αυτού του Γραφείου Ελαιολάδου, τότε αυτό θα είναι αρκετό να απλουστευθούν οι εξαγωγές του ελαιολάδου μας προς τη χώρα τους. Εξάγουμε πάρα πολύ ελαιόλαδο και μάλιστα κάναμε και άλλες στοχευμένες δράσεις προς την Κίνα για την ενίσχυση της εξαγωγής ελαιολάδου. Πρέπει να σας πω ότι τους τελευταίους μήνες έχει διπλασιαστεί η εξαγωγή ελαιολάδου της χώρας μας προς την Κίνα
Επιπλέον ζητήσαμε γενικά να απλουστευθούν οι διεργασίες γραφειοκρατίας, έτσι ώστε να γίνονται ευκολότερα οι εξαγωγές προς την Κίνα. Είναι μια γιγάντια χώρα και έχει πολύπλοκο διοικητικό μηχανισμό. Τους είπαμε ότι δημιουργεί δυσκολίες και ζητήσαμε να απλουστευτούν και γι’ αυτό το λόγο μάλιστα το απόγευμα θα τους δείξουμε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, όπου γίνονται οι έλεγχοι και του πολλαπλασιαστικού υλικού, αλλά και των υπολειμμάτων για φυτοφάρμακα για να δουν πώς η χώρα μας ικανοποιεί τις απαιτήσεις των κανονισμών της Ε.Ε και με τον τρόπο αυτό να διογκωθούν.

Δημοσιογράφος: Να και μια ευχάριστη είδηση μπροστά στην τόση κατήφεια της ελληνικής κοινωνίας. Να και κάπου που έχει αρχίσει να φαίνεται φως στο βάθος του τούνελ. Το έχουμε όλοι ανάγκη να το ακούσουμε.

Υπουργός: Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ενθουσιασμό δείχνουν για τα ελληνικά προϊόντα και πόσο «υποδεκτικοί» είναι. Μπορείτε να καταλάβετε τη σημασία. Είμαστε μια μικρή χώρα σε ποσότητες, αλλά τούς ενδιαφέρουν πάρα πολύ, και το τόνισε κατά κόρον ο κ.Υπουργός, τα ελληνικά ποιοτικά προϊόντα. Μάλιστα αναφέρθηκαν στα προϊόντα ΠΟΠ, Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) και βιολογικής προέλευσης και τους ζητήσαμε να σεβαστούν και διμερώς το ΠΟΠ για να μην έχουμε τα προβλήματα ένας έμπορος να βαφτίζει ένα οποιοδήποτε λάδι ως λάδι Σητείας. Το λάδι Σητείας είναι δικό μας προϊόν.

Για την φορολόγηση των αγροτών

Δημοσιογράφος: Πού φαίνεται να κλίνει το ζήτημα της φορολόγησης- αναφέρομαι στα βιβλία εσόδων εξόδων- των αγροτών;

Υπουργός: Να σας πω τι υποστήριξα εγώ προς την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση ως σύνολο προς τα οικονομικά επιτελεία, που αυτή τη στιγμή διαμορφώνουν αυτό το πλαίσιο. Υποστηρίξαμε δύο πράγματα και χαίρομαι ειλικρινά που οι προσπάθειες αυτές έπιασαν τόπο και πραγματικά διαμορφώνεται ένας πιο δίκαιος και σωστότερος τρόπος.
Αν πραγματικά υπάρχει στη γεωργία ένα φορολογητέο εισόδημα ας το βρούμε, έτσι ώστε και ο γεωργός σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία να συμβάλει και αυτός, όπως ο συνταξιούχος, όπως ο υπάλληλος, ο μισθωτός , σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία να βάλει κι αυτός τον οβολό του. Οι πιο πολλοί αγρότες όμως, από τις 500.000-600.000που έχουν αγροτικό εισόδημα, έχουν ένα μικρό χωραφάκι 4-5 στρέμματα. Τι να πεις σε έναν άνθρωπο που έχει μια μικρή έκταση; να τηρήσει βιβλία λογιστικά; να πηγαίνει δηλαδή κάθε βδομάδα ή κάθε μήνα, ή δυο φορές το χρόνο στο λογιστή; Τα λεφτά που θα δώσει μόνο στο λογιστή θα ξεπεράσουν το εισόδημά του.
Καταλήγουμε λοιπόν στο να υπάρχει ένα όριο, ένα πλαφόν μεγέθους και εισοδήματος πάνω από το οποίο θα τηρούνται βιβλία, προκειμένου να προσδιορίζεται το φορολογητέο εισόδημα. Γιατί το 20-30% των γεωργών έχουν περίπου 90% του εισοδήματος. Δεν έχει νόημα να ταλαιπωρούμε κάποιους για ένα χωραφάκι. Και χαίρομαι που στο οικονομικό επιτελείο το δέχτηκαν. Μπήκε αυτό το πλαφόν. Δεν έχει προσδιοριστεί που θα είναι πλέον το όριο.
Επίσης επειδή αυτή είναι δύσκολη ιστορία, είπαμε ότι ακόμη και οι μεγάλοι γεωργοί, όσοι δεν τηρούσαν μέχρι τώρα βιβλία, σε αυτούς θα αρχίσουν να το τηρούν από το 2014. Δηλαδή τους δίνεται περιθώριο ένας χρόνος να βελτιωθούν.
Χαίρομαι πολύ γιατί χθες είχαμε περίπου 40 εκπροσώπους ενώσεων γεωργών για να συζητήσουμε και μαζί με το Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών κ. Θεοχάρη να τους παρουσιάσουμε τις πρωτοβουλίες μας.
Οι συζητήσεις αυτές έχουν αίσιο τέλος.
Σε ότι αφορά στη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, είπαμε ότι δεν μπορεί καταρχήν να στηριχθεί αυτή η φορολόγηση στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Οι αντικειμενικές αξίες έχουν ενσωματώσει υπεραξία από άλλη ανάπτυξη. Γι’ αυτό και το άφησα να μελετηθεί καλύτερα για να δημιουργηθεί ένα δικαιότερο σύστημα και θα ‘χουμε λίγο χρόνο να το λύσουμε καλύτερα.

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: