« Αναρτήθηκαν στο intranet του Υπουργείου οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και αποκλειόμενων της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2013

 

Συνέντευξη
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM 99,5
και στους δημοσιογράφους Ελ. Λάσκαρη και Αρ. Παπαστάθη, σχετικά
με την παρουσία του στην Έκθεση Τροφίμων
«International Green Week 2013», στο Βερολίνο

«Όταν δουλεύουμε με μέθοδο, ξέρουμε τους στόχους, ξέρουμε πώς να το πετύχουμε. Θέλουμε στοχευμένες δράσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχουμε δυνατότητες να πολλαπλασιάσουμε τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων στη Βόρεια Ευρώπη και στη Γερμανία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα τα μηνύματα είναι θετικά και ιδιαίτερα τώρα που η χώρα μας, κάνει μια στροφή προς την ποιοτική γεωργία. Είναι αυτή η γεωργία που θέλει όλος ο κόσμος και η Ευρώπη και η Γερμανία και η Ελλάδα. Εδώ στη Γερμανία αναζητούν τα προϊόντα με ονομασία προέλευσης, με γεωγραφική ένδειξη και με βιολογικό τρόπο παραγωγής. «Τρελαίνονται» με το ελαιόλαδο που έχουμε φέρει εδώ, το βιολογικό μας, το λάδι της Λέσβου, με τα τυριά μας, με το μέλι, έχουμε 2-3 παραγωγούς που έχουν φέρει διάφορους τύπους μελιών. Αν δείτε την προσέλευση του κόσμου, θα δείτε ότι δεν υπάρχει άλλο περίπτερο με τόσο πολύ κόσμο που να θέλουν να δοκιμάσουν τα προϊόντα του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν προτείνατε σε αγρότες που ασχολούνται με βιολογική γεωργία ποια προϊόντα είναι αυτά που θα τους προτρέπατε να στραφούν, ούτως ώστε να έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όλα τα βιολογικά προϊόντα. Δεν αναφέρομαι μόνο στο λάδι. Τα κρασιά μας, το μέλι, το τυρί φέτα, που δοκιμάζουν εδώ και μάλιστα σε συνδυασμό με το λάδι και τη ρίγανη, τους ξετρελαίνει. Με αφορμή αυτό θέλω να πω για τα προϊόντα μας, τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που έχουμε. Να λοιπόν που μας δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία. Γιατί, λόγω κλίματος, αυτά τα προϊόντα μας ταιριάζουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας ταιριάζουν, αλλά μας ταιριάζει και η γραφειοκρατία, κύριε Υπουργέ αν μου επιτρέπετε. Έχουμε ακούσει πρόσφατα τον κύριο Ράιχενμπαχ να λέει, ότι «αυτό που κάνετε στην Ελλάδα με τη γραφειοκρατία, είναι σαν να πυροβολείτε τα πόδια σας». Το σύστημα για την εξαγωγή των προϊόντων είναι τόσο γραφειοκρατικό, είναι τόσο δύσκολο γιατί τα τελωνεία δημιουργούν τόσα προβλήματα, τόσο δαπανηρό, που κανείς δεν μπορεί να το αντιληφθεί. Το παρακολουθείτε αυτό το θέμα;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως το παρακολουθούμε κι έχετε απόλυτο δίκιο. Αν ήμουν εκεί θα σας έδειχνα την επιστολή που έστειλε προσωπικά σε εμένα, στο Υπουργείο Γεωργίας ο κύριος Ράιχενμπαχ, γι’ αυτή την προσπάθεια που κάνουμε για το λεγόμενο «Single Window». Δηλαδή, για τις εξαγωγές, να υπάρχει ένα σημείο, μια πόρτα για κάποιον που θα ήθελε να έρθει στην Ελλάδα και να επενδύσει. Αυτό το πρόγραμμα το δουλεύουμε μαζί με το Υπουργείο Ανάπτυξης, με τον κύριο Μηταράκη. Εμείς συμμετέχουμε με δύο προϊόντα. Θα δοκιμάσουμε να το πετύχουμε συγκεκριμένα για τα ελληνικά ακτινίδια και για ένα μεταποιημένο προϊόν, στην προκειμένη περίπτωση το τυρί φέτα.
Θα δείτε ότι το Υπουργείο έχει κάνει σημαντικά βήματα καθώς έχει ολοκληρώσει τη διεργασία αυτή. Αυτά τα δύο προϊόντα δοκιμάζονται πλέον, να μπορεί κάποιος να τα εξάγει πηγαίνοντας μόνο σε ένα γραφείο και να μη χρειάζονται 16 και 20 υπογραφές. Για την προσπάθεια μας αυτή ο κύριος Ράιχενμπαχ μας έστειλε μια συγχαρητήρια επιστολή. Πάντως, το ξέρουμε το πρόβλημα και το παλεύουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αξία των ελληνικών εξαγωγών, όσον αφορά στα αγροτικά προϊόντα, τι μερίδιο είναι στις συνολικές εξαγωγές και σε απόλυτα μεγέθη σε τι ύψος φτάνει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κάθε μέρα μεγαλώνει, είναι διαφορετικό ανά χώρα. Θα σας δώσω ενδεικτικά νούμερα, χώρες και προϊόντα. Καθώς βρίσκομαι στη Γερμανία, θα σας πω ότι έχουν αυξηθεί κατά 26% οι εξαγωγές των ελληνικών κρασιών και περίπου κατά 24% το ελληνικό ελαιόλαδο. Σε κάθε χώρα κάνουμε στοχευμένες δράσεις ανά προϊόν. Για παράδειγμα στη Ρωσία, θέλαμε να ανεβάσουμε τις εξαγωγές των κονσερβοποιημένων ροδάκινων και όντως καταφέραμε να καταλάβουμε την πρώτη θέση στη ρωσική αγορά ξεπερνώντας την Κίνα. Στην Κίνα τώρα, μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ οι εξαγωγές ελαιολάδου, όπου πήγαν 100% πάνω. Τώρα παλεύουμε με αντίστοιχα προγράμματα την αμερικάνικη αγορά και στην αγορά του Καναδά ως προς το τυρί φέτα και το γιαούρτι μας. Θέλω να πιστεύω ότι όταν δουλεύουμε με μέθοδο, ξέρουμε τους στόχους, ξέρουμε πώς να το πετύχουμε. Δεν θέλουμε πολλά και ποικίλα πράγματα χωρίς αποτέλεσμα. Θέλουμε στοχευμένες δράσεις με μετρήσιμο αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων σε ετήσια βάση, ποια είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αναλογισθείτε, κι ας μιλήσουμε μόνο για τη Γερμανία, ότι το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων ήταν μονίμως αρνητικό. Κι όμως το 2011 και τους πρώτους μήνες του 2012 καταφέραμε να το αντιστρέψουμε και να γίνει θετικό. Έτσι, λοιπόν, για πρώτη φορά στα αγροτικά μας προϊόντα έχουμε θετικό ισοζύγιο με τη γερμανική αγορά Αυτό είναι κάτι. Αυτή τη στιγμή είναι πολύ θετικό το ισοζύγιο μας και με την Κίνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε κύριε Υπουργέ και χρόνια σας πολλά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: