« Αναρτήθηκαν στο intranet του Υπουργείου οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και αποκλειόμενων της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2013

 

Σημεία συνέντευξης 
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
 Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη
στον διαδικτυακό τόπο 
Zougla.gr και στο δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο

Δημοσιογράφος: Θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε τους αγρότες που απειλούν να βγουν στους δρόμους.

Υπουργός: Κλήθηκα χθες. Εδώ ήταν ο κύριος Μπούτας με την ομάδα του.

Δημοσιογράφος: Τα βρήκατε;

Υπουργός: Θέσαμε μερικά αιτήματα, όλα ήταν σημαντικά. Εκείνο που μπορούσα να κάνω σε 4 - 5 εξ’ αυτών το έκανα, τους τα εξήγησα ένα προς ένα. Για παράδειγμα το θέμα των δυσκολιών που έχουν οι κτηνοτρόφοι φέτος λόγω της αύξησης της τιμής των ζωοτροφών. Όπως ξέρετε εδώ και μήνες έθεσα κι εγώ το ίδιο θέμα στην Ε.Ε., στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και καταφέραμε να πείσουμε την Ε.Ε. να ενεργοποιήσει για πρώτη φορά τον μηχανισμό de minimis για να δοθεί βοήθεια στους κτηνοτρόφους που πάσχουν αυτήν την περίοδο. Καταφέραμε αυτό να το κάνουμε πράξη. Ήδη χθες άρχισε η χρηματοδότηση για την απόκτηση ζωοτροφών των κτηνοτρόφων ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Δημοσιογράφος: Είσαστε καθηγητής - γεωπόνος, γνωρίζετε το αντικείμενο πολύ καλά, πονάτε τον κόσμο της αγροτιάς, γνωρίζω ότι έχετε ευαισθησίες, όμως θα κληθείτε να υπηρετήσετε τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και όχι των συναισθημάτων σας.

Υπουργός: Αυτό δεν σημαίνει ότι το υπουργιλίκι έσβησε τα συναισθήματα. Σας είπα ότι από την πρώτη στιγμή, τι έκανα και το έκανα έγκαιρα για να μπορέσω σήμερα να δώσω τα χρήματα. Αρχίσαμε από τους αιγοπροβατοτρόφους και τους βοοτρόφους των πεδινών περιοχών, θα δώσουμε την άλλη εβδομάδα τις ενισχύσεις στους πτηνοτρόφους. Μετά θα ακολουθήσουν οι χοιροτρόφοι και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν χοιρομονάδες και τέλος από το άρθρο 68 θα δώσουμε τα χρήματα, όπως προβλέπει ο Κανονισμός, στους αιγοπροβατοτρόφους των ορεινών περιοχών. Να λοιπόν που δεν έχουμε κλεισμένα τα αυτιά μας και δεν σταμάτησαν οι ευαισθησίες μας στα προβλήματα των κτηνοτρόφων και των γεωργών.

Το δεύτερο αίτημα των αγροτών της Θεσσαλίας ήταν ότι έπαθαν ζημιές από το πράσινο σκουλήκι. Μας είπαν ότι θα έχουν πρόβλημα γιατί η μείωση των αποδόσεων τους θα επηρεάσει τα χρήματα που θα πάρουν από τη λεγόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση. Σταμάτησα τις ανησυχίες τους για τη συνδεδεμένη του βάμβακος, το ποσό της οποίας είναι περίπου 200 εκατ. ευρώ και τους διαβεβαίωσα ότι θα δοθεί στους βαμβακοκαλλιεργητές μέσα στο Φεβρουάριο.

Το προσεχές διάστημα θα δοθεί το 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών στους αγρότες

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με την κακή εξέλιξη που έχουμε στο Αττικό Μετρό που αποφασίστηκε επίταξη και που όπως φαίνεται θα υπάρξει μεγάλη κόντρα. Με τον κύριο Μπούτα και με τους αγρότες τα βρήκατε χθες; Το θέμα έκλεισε; Δεν θα κλειστούν οι δρόμοι;

Υπουργός: Αυτό είναι δική τους υπόθεση. Εγώ άκουσα τα αιτήματά τους και σας ανέφερα τι έκανα. Αν είχα ένα λεπτό θα ήθελα να σας πω και τι κάνω με το κόστος του πετρελαίου, που είναι σημαντικό αίτημα των παραγωγών γιατί έχουν ανεβεί οι τιμές. Ειδικά τώρα που θα βγουν στα χωράφια να οργώσουν, να σπείρουν τις ανοιξιάτικες καλλιέργειες, έχουν πρόβλημα να πάνε να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους από τα μεγάλα τρακτέρ και τα μηχανήματά τους. Εμείς για να απαλύνουμε αυτό το πρόβλημα δώσαμε τον Ιούλιο το 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών και το άλλο 50% το δώσαμε τα Χριστούγεννα. Το συνολικό ποσό ανήλθε σε 160 εκατ. ευρώ.

Συνεννοήθηκα με τους Υπουργούς Οικονομικών και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αντί να δίνουμε τον Ιούλιο τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, τότε που δεν έχουν τόση δουλειά οι γεωργοί, να δώσουμε τώρα τα χρήματα που θα βγουν στα χωράφια οι γεωργοί και τα χρειάζονται Συμφωνήσαμε ότι εντός των επομένων ημερών, να τους δώσουμε τα 80 εκατ. της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών. Τα υπόλοιπα θα τα δώσουμε Σεπτέμβριο – Οκτώβριο στην περίοδο της συγκομιδής. Αυτά δεν θεωρώ ότι είναι ασήμαντα.  Είναι σημαντικές προσπάθειες.

Δημοσιογράφος: Αν υπάρξει «ειρήνη» με τους αγρότες θα είναι από το γεγονός ότι γνωρίζετε το αντικείμενο και από την καλή σας πρόθεση και θα σας συγχαρώ δημόσια.

 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: