« Αναρτήθηκαν στο intranet του Υπουργείου οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και αποκλειόμενων της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη στoν ιστότοπο www.capital.gr και το δημοσιογράφο Σταμάτη Ζαχαρό
 
«Δίνουμε λύσεις στο επίπεδο του εφικτού»

 • Πιστεύουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι λύσεις που δόθηκαν ή δρομολογήθηκαν απαντούν στο μέτρο του εφικτού στα αιτήματα των αγροτών
 • Προσπαθούμε με τους λίγους πόρους που μπορούμε να εξοικονομήσουμε, να βοηθήσουμε τους αγρότες, να δούμε εξειδικευμένα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε ομάδα ξεχωριστά
 • Πρέπει να στραφούμε όλοι σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην ποιότητα, ένα μοντέλο παραγωγής ανταγωνιστικό με στόχο την εξωστρέφεια, ένα μοντέλο στηριγμένο στη γνώση, τη μόρφωση και την καινοτομία
 • Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τόπος μας και σε συνδυασμό με το μεράκι των Ελλήνων, αλλά και τις προοπτικές της τεχνολογίας, να γίνουμε πρωταθλητές στις εξαγωγές

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

Σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά και βλέπουμε οι αγρότες να συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους. Προφανώς δεν τους φθάνουν τα χρήματα και γι’ αυτό και δηλώνουν ανικανοποίητοι από τις δεσμεύσεις σας.
Πιστεύουμε ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία οι λύσεις που δόθηκαν ή δρομολογήθηκαν απαντούν στο μέτρο του εφικτού στα αιτήματά τους. Το Υπουργείο και η Κυβέρνηση συνολικά εξάντλησε τα περιθώρια των δυνατοτήτων της αυτή τη χρονική στιγμή. Ευελπιστώ ότι οι αγρότες που συμμερίζονται τη δύσκολη συγκυρία και μεριμνούν για το μέλλον θα βοηθήσουν και αυτοί, όχι με το κλείσιμο των δρόμων, αλλά με το να πάμε πίσω στην παραγωγή, να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες αυξάνοντας την παραγωγική μας πίτα και δημιουργώντας προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη. Σε κανέναν δεν φτάνουν τα χρήματα αυτή την ώρα. Όπως είπαμε όμως, αυτή τη στιγμή λειτουργούμε στο επίπεδο του εφικτού. Μακάρι, όπως έχω ξαναπεί, να είχαμε ένα συρτάρι με χρήματα και να δίναμε, αλλά σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία ανέφερα ορθολογικά τι μπορούμε να κάνουμε και τι θα κάνουμε.

Ακούσαμε τις προτάσεις και τις λύσεις για την ενίσχυση των αγροτών και πραγματικά μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία βλέπουμε ότι κάνετε προσπάθεια. Αλλά έπρεπε να κατέβουν οι αγρότες στο δρόμο για να ασχοληθείτε μαζί τους;
Δεν το δέχομαι αυτό που λέτε. Διανύουμε  μια δύσκολη περίοδο. Προσπαθούμε με τους λίγους πόρους που μπορούμε να εξοικονομήσουμε, να βοηθήσουμε τους αγρότες, όχι γενικόλογα, αλλά να δούμε εξειδικευμένα όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε ομάδα ξεχωριστά. Εμείς από την πρώτη στιγμή πήραμε όλα τα αιτήματά των αγροτών και για το καθένα από αυτά -ήταν συνολικά 11- τους δείξαμε τι δεχόμαστε, τι είναι αυτό που αντιμετωπίζουμε, τι χρόνο χρειάζεται το καθένα για να αντιμετωπιστεί και από εκεί και ύστερα κάνουμε όλες τις ενέργειες και ένα, ένα σιγά-σιγά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται.
Για παράδειγμα, με παρέμβασή μας δόθηκε λύση στο πρόβλημα της πληρωμής των ροδακινοπαραγωγών από την Ημαθία. Εγκρίθηκε το δάνειο των εταιρειών που πήρε την παραγωγή τους και, όπως ήταν το αίτημά τους, τους δόθηκαν απευθείας τα χρήματα. Πιστώθηκαν στους λογαριασμούς 5.000 δικαιούχων, από τις δύο εταιρείες, συνολικά 12 εκατομμύρια ευρώ που τους χρώσταγαν.
Για τις ζωοτροφές δώσαμε μάχη από το καλοκαίρι, δεν περιμέναμε πρώτα να παρουσιαστεί το πρόβλημα. Από το καλοκαίρι με παρεμβάσεις μου στις Βρυξέλλες ζητούσα να ανοιχτεί για μας ο μηχανισμός  de minimis  και ήδη άρχισε να καταβάλλεται. Δόθηκαν τα χρήματα σε αιγοπροβατοτρόφους και βοοτρόφους και τώρα πληρώνονται οι πτηνοτρόφοι, ενώ ακολουθούν οι χοιροτρόφοι και αργότερα οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι βοοτρόφοι των ορεινών περιοχών.
Επιπλέον μερικά πράγματα πρέπει να πληρωθούν στην ώρα τους, όπως η συνδεδεμένη ενίσχυση με το βαμβάκι που μπορεί να πληρωθεί μόνο τώρα, αφού πρέπει να γίνουν οι συγκομιδές, να συγκεντρωθούν τα στοιχεία και τα κιλά που παρέδωσε ο καθένας στο εκκοκκιστήριο, γιατί μόνο βάσει αυτών των αποδόσεων, μπορεί να δοθεί συνδεδεμένη ενίσχυση.
Κάποια άλλα προβλήματα ανέκυψαν στην πορεία και τα λύνουμε.

Το πρώτο θέμα που έθεσαν οι αγρότες και για το οποίο παραμένουν στους δρόμους είναι το αγροτικό πετρέλαιο. Τι γίνεται με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών; Θα εξακολουθήσετε να καταβάλλεται;
Είναι μέσα στα μέτρα που προτείνουμε στους αγρότες για να απαλύνουμε το κόστος ενέργειας. Μέσα στο Φεβρουάριο θα καταβάλουμε την πρώτη δόση που ανέρχεται στα 80 εκατομμύρια ευρώ. Έχουν γίνει όλες οι διεργασίες, ήδη υπάρχουν τα χρήματα. Σε ότι αφορά  στη δεύτερη δόση που θα δοθεί το Σεπτέμβριο, εάν τα πράγματα είναι καλά δημοσιονομικά δεν αποκλείεται να είναι ισόποση δηλαδή να δοθούν άλλα 80 εκατομμύρια ευρώ. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευτούμε ως Κυβέρνηση.
Μακάρι να μπορούσαμε να τους δώσουμε δωρεάν πετρέλαιο, ή τελείως αφορολόγητο, αλλά όπως ανέφερα αυτό δεν είναι εφικτό αυτή τη στιγμή.

Tι είδους πολιτικές πρέπει να εφαρμοστούν για να μη ξαναφθάσουμε στα σημερινά αδιέξοδα;
Καθώς τελειώνει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος, η τρέχουσα ΚΑΠ, και προγραμματίζεται η καινούργια, διαφαίνεται ότι πραγματικά η γεωργία θα δώσει χρήματα, γιατί η Ευρώπη έχει πλέον ένα μεγάλο σύνθημα: Θα κάνουμε την Ευρώπη αυτάρκη σε τρόφιμα γιατί κινδυνεύει η έννοια της αυτάρκειας ξανά. Σ’ αυτή τη μεγάλη ευκαιρία πρέπει να στραφούμε όλοι σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο βασισμένο στην ποιότητα, ένα μοντέλο παραγωγής ανταγωνιστικό με στόχο την εξωστρέφεια, ένα μοντέλο στηριγμένο στη γνώση, τη μόρφωση και την καινοτομία. Το ζητούμενο είναι ο εκσυγχρονισμός της γεωργίας που θα προσφέρει μόνιμες λύσεις στο πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας που αντιμετωπίζει η αγροτική οικονομία. Πρέπει να επαναπροσανατολίσουμε την παραγωγική διαδικασία από μια γεωργία χαμηλού κόστους, σε μια γεωργία ποιότητας.

Συγκεκριμένα, ποιές δράσεις προωθείτε;
Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προωθούμε  σημαντικές και στοχευμένες δράσεις που στηρίζουν και αναδεικνύουν τα ελληνικά ποιοτικά παραδοσιακά μας προϊόντα στη διεθνή αγορά. Για παράδειγμα, στη Ρωσία θέλαμε να αυξήσουμε τις εξαγωγές των κονσερβοποιημένων ροδάκινων και όντως καταφέραμε να καταλάβουμε την πρώτη θέση στη  ρωσική αγορά, ξεπερνώντας την Κίνα. Οι ελληνικές εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου φθάνουν τους 270.000 τόνους, ενώ ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας η Κίνα προωθεί 130.000 - 140.000 τόνους. Στην αγορά της Κίνας, κύριο ενδιαφέρον μας αποτελούν οι εξαγωγές ελαιόλαδου, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 100% και του κρασιού κατά 25%. Ανάλογη προσπάθεια καταβάλουμε με αντίστοιχα προγράμματα στην αμερικάνικη αγορά και στην αγορά του Καναδά ως προς το τυρί φέτα και το γιαούρτι μας. Λίγοι σήμερα γνωρίζουν ότι η ελληνική τσιπούρα είναι το Νο.1 εξαγωγικό γεωργικό μας προϊόν, ενώ η  Ελλάδα κατέχει τη 5η θέση σε εξαγωγές μυδιών στην Ευρώπη, καθώς εξάγει ετησίως περισσότερους από 25.000 τόνους. Ακόμη έχει αυξηθεί κατά 25% η εξαγωγή του ελληνικού ελαιόλαδου στη Γερμανία, κυρίως του βιολογικού, ενώ η εξαγωγή των κρασιών προς τη χώρα αυτή έχει αυξηθεί κατά 26%.
Και για άλλα ποιοτικά μας προϊόντα «ανοίγουν» αγορές του εξωτερικού. Αυτήν την περίοδο έχουν «κλείσει» πολύ καλές συμφωνίες με το  εξωτερικό σε χώρες όπως η Αγγλία, η Ρουμανία, η Γερμανία και η Ρωσία για την προώθηση των ελληνικών βιολογικών ροδιών από τη Δράμα, αλλά και από άλλες περιοχές.
Μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τόπος μας και σε συνδυασμό με το μεράκι των Ελλήνων, αλλά και τις προοπτικές της τεχνολογίας, να γίνουμε πρωταθλητές στις εξαγωγές.

Πέραν των εξαγωγών προωθείτε και άλλες δράσεις που ενισχύουν την προβολή των ελληνικών αγροτικών προϊόντων στη διεθνή αγορά;
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού έχουμε έναν κοινό στόχο: τουρισμό υψηλών προδιαγραφών, τουρισμό ποιότητας, ο οποίος  σημαίνει παράλληλα και γεωργία ποιότητας.  Ήδη έχουμε καθιερώσει το «Ελληνικό Πρωινό» σε ξενοδοχεία, που προσφέρουν στους πελάτες τους αγνά, τοπικά παραδοσιακά προϊόντα της ελληνικής γης και της κτηνοτροφίας. Τα ξενοδοχεία που είναι συμβεβλημένα με τη δράση αυτή  προσφέρουν ελληνικό πρωινό στους πελάτες τους, έτσι ώστε αφενός μεν να προβάλλονται τα ντόπια προϊόντα, αφετέρου δε οι ξένοι  που δοκιμάζουν και απολαμβάνουν την εξαιρετική ποιότητά τους να γίνονται οι ίδιοι πρεσβευτές των ποιοτικών μας προϊόντων στις χώρες τους.
Στο πλαίσιο της διατροφής και πάλι, προωθούμε τη λεγόμενη «Ελληνική παλέτα Τυριών». Σε αυτήν την περίπτωση, τα εστιατόρια και τα ξενοδοχεία που συμβάλλονται,  προσφέρουν σε όσους παραγγέλνουν μετά το φαγητό τους πιατέλα με τυριά, μόνο ντόπια εξαιρετικής ποιότητας τυριά.
Στόχος των παραπάνω δράσεων είναι να ενώσουμε τη γεωργική παραγωγική διαδικασία, με τη μεταποιητική βιομηχανία και τα ελληνικά προϊόντα να αποτελέσουν αναπόσπαστο κομμάτι του τουριστικού  πακέτου. Το «πάντρεμα» μιας γεωργίας ποιότητας, με την γαστρονομία και τον τουρισμό μπορούν να αποδώσουν καρπούς και να ενισχύσουν την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας μας.

 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: