« Αναρτήθηκαν στο intranet του Υπουργείου οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και αποκλειόμενων της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29 Νοεμβρίου 2013

 

Σημεία Συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στον Τ/Σ STAR, στην εκπομπή «LIVE U» και στη δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου

για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος

 • Συζητάμε με το Υπουργείο Ανάπτυξης σχετικά με τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος.
 • Είναι πολύ διαφορετικό το δικό μας μοντέλο, με το δικό μας παραγωγικό σύστημα και τις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των Βόρειων χωρών,.
 • Συζητούμε με τους συναδέλφους μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και τα επιστημονικά δεδομένα για το συγκεκριμένο θέμα.
 • Υπάρχει τρόπος να μετριαστούν οι τιμές και να απολαύσει ο καταναλωτής αυτήν την ποιότητα και παράλληλα να ενισχυθεί η ντόπια κτηνοτροφία, η ντόπια παραγωγή και η ντόπια γαλακτοβιομηχανία.


Δημοσιογράφος: Κύριε Τσαυτάρη, έχετε μπει απέναντι στο Υπουργείο Ανάπτυξης και λέτε ότι δεν πρέπει να γίνουν οι αλλαγές στο γάλα με τον τρόπο που τις προωθεί το αρμόδιο Υπουργείο. Γιατί, τι είναι αυτό που σας προβληματίζει;

Υπουργός: Δεν υπάρχει καμία κόντρα, ούτε είμαστε απέναντι. Συζητούμε αυτήν την πρόταση του ΟΟΣΑ που λέει ότι υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φιλανδία που ορίζουν το φρέσκο γάλα μέχρι τις 7 ημέρες διάρκειας, ενώ άλλοι στις 9 ημέρες. Η χώρα μας την ορίζει στις 5 ημέρες. Γιατί το άφησε η Ευρωπαϊκή Ένωση ελεύθερο αυτό το θέμα στα κράτη μέλη να ορίσουν τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και δεν είπε η Ευρώπη «όχι, όλοι θα το έχετε 7 ή 5 μέρες»; Γιατί ξέρει ότι τα κράτη μέλη έχουν ιδιαιτερότητες στο παραγωγικό τους σύστημα και στις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν.
Ας το συγκρίνουμε με την Ολλανδία, όπου υπάρχουν εντατικές κτηνοτροφικές μονάδες, με πολλά ζώα, δηλαδή 5 ή 10 μονάδες μπορούν σε μικρές αποστάσεις να παράξουν μια μεγάλη ποσότητα γάλακτος σχεδόν αυτοματοποιημένα, τα ζώα αρμέγονται κατευθείαν με μηχανές, πηγαίνει γρήγορα ένα φορτηγό ψυγείο το παίρνει, σε μια ώρα είναι στο εργοστάσιο μεταποίησης, αρχίζει αντίστροφα η διανομή σε 3 – 4 μεγάλα σούπερ μάρκετ της περιοχής με θερμοκρασίες περιβάλλοντος που δεν ξεπερνούν τους 10 – 12 βαθμούς.
Αν συγκρίνουμε λοιπόν αυτό το μοντέλο με το δικό μας παραγωγικό σύστημα και τις δικές μας κλιματολογικές συνθήκες θα δούμε ότι είναι πολύ διαφορετικές. Δηλαδή έχουμε τους κτηνοτρόφους μας διασκορπισμένους σε όλα τα βουνά, με μικρές μονάδες, που παράγουν μικρή ποσότητα γάλακτος ο καθένας, άρα αναγκάζεται το φορτηγό να περνάει πόρτα – πόρτα να μαζέψει από το γκιούμι, καθώς δεν διαθέτουν παγολεκάνες και το Υπουργείο κάνει μεγάλη προσπάθεια να δώσει σε όλους τους παραγωγούς παγολεκάνες. προκειμένου να διατηρείται το γάλα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στο τέλος της ημέρας το πηγαίνει στη γαλακτοβιομηχανία, όπου γίνεται η μεταποίησή του και αρχίζει η αντίστροφη διαδικασία: να πάει το φορτηγό στα λιμάνια, να περιμένει πότε θα φύγει το πλοίο, να φτάσει στο πιο απομακρυσμένο νησί, να διανέμεται σε μικρά σούπερ μάρκετ. Αυτές οι ιδιαίτερες συνθήκες του τόπου μας, όπου το καλοκαίρι η θερμοκρασία φτάνει στους 40 βαθμούς και επηρεάζει όλη αυτή τη διαδικασία τόσο της συγκέντρωσης του γάλακτος όσο και της διανομής. Αυτό έκανε τον τόπο μας να πει ότι «εμείς μπορούμε να πάμε τη φρεσκάδα του γάλακτος μέχρι 5 ημέρες και όχι περισσότερο».

Δημοσιογράφος: Περιγράφετε κάτι που ακούγεται πάρα πολύ λογικό. Λέτε ότι ανάγλυφο της χώρας μας, τα ψηλά βουνά, οι απομακρυσμένες περιοχές στις οποίες πρέπει να πάει κάποιος, οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, συν επίσης τις μικρές παραγωγές ανά περιοχή κλπ. θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ποιότητα του γάλακτος. Δηλαδή θα είναι ακατάλληλο για τη δημόσια υγεία;

Υπουργός: Όχι καθόλου δεν θα το κάνει ακατάλληλο μέχρι τις 5 ημέρες όπως είναι. Είναι υγιεινό. Όμως αν ισχύσει πάνω από 5 μέρες. Είπα ότι συζητούμε με τους συναδέλφους μας και τα επιστημονικά δεδομένα για το συγκεκριμένο θέμα. Συζητήσαμε ώρες στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν είναι στις προθέσεις τους να κάνουν τις 5 μέρες, 7 ή 9. Ίσα – ίσα το γεγονός ότι αυτήν την ώρα που μιλάμε, πωλείται γάλα μακράς διαρκείας στη χώρα μας. Και μια ντόπια ελληνική βιομηχανία παράγει που μπορεί να αντέξει 10 μέρες. Το γάλα μακράς διάρκειας που πωλείται επίσης στη χώρα μας μπορεί καμιά φορά να αντέξει και 15 μέρες και άλλα, πολύ περισσότερο.
Η διαφωνία έγκειται στο να ονομάσει κάποιος γάλα 10 ή 15 ημερών ως «φρέσκο γάλα», αυτή είναι η διαφορά. Επομένως η πρόταση του Υπουργείου Ανάπτυξης , στο φρέσκο γάλα να πάμε από 1 μέχρι 5 μέρες, μπορεί να πει μια βιομηχανία ότι «ξέρετε εγώ σας δίνω γάλα φρέσκο ελληνικό μιας ημέρας», καθώς θα μπορεί να το μοιράσει γρήγορα στους κατοίκους της περιοχής, άρα διαφοροποιείται ακόμα καλύτερα η ποιότητα.

Δημοσιογράφος: Σε ποιο σημείο λοιπόν μπορεί και η τιμή να πέσει και το γάλα να είναι έτσι όπως πρέπει για να μπορούν να το απολαμβάνουν όλοι χωρίς να υπάρχει πρόβλημα.

Υπουργός: Σας το ανέφερα και προηγουμένως. Μια ντόπια γαλακτοβιομηχανία ας πούμε για παράδειγμα τη ΣΕΡΓΑΛ στις Σέρρες ή η ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα, η ΘΕΣ-ΓΑΛ στη Λάρισα το κάνει ήδη, δηλαδή λέει η γαλακτοβιομηχανία: μπορώ να μαζέψω γρήγορα ντόπιο γάλα και το πρωί να το διανείμω στον καταναλωτή της περιοχής π.χ. των Σερρών ή της Λάρισας και να του πω αυτό είναι φρέσκο γάλα μιας ημέρας. Δέστε τι τιμές δίνουν αυτοί στο γάλα, 0,74 ευρώ το λίτρο. Άρα να ένας τρόπος και καλύτερης ποιότητας γάλα να φτάνει στον καταναλωτή, αφού όσο πιο φρέσκο είναι το γάλα τόσο καλύτερα είναι τα συστατικά του. Να ένας τρόπος και η ντόπια κτηνοτροφία και η ντόπια παραγωγή να ενισχυθεί και η ντόπια γαλακτοβιομηχανία και ο ντόπιος καταναλωτής να απολαύσει αυτήν την ποιότητα σε χαμηλές τιμές.


Για την καταβολή των υπολοίπων χρημάτων της εξισωτικής αποζημίωσης και για το πρόγραμμα ενίσχυσης των νέων αγροτών

Υπουργός: Χθες δώσαμε το υπόλοιπο ποσό της εξισωτικής αποζημίωσης και αυτός είναι ένας άλλος τρόπος να βοηθήσουμε τους παραγωγούς ιδίως τους κτηνοτρόφους. Και θα δοθεί και η υπόλοιπη ενιαία ενίσχυση - όπως είχαμε κάνει και πέρυσι και όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα δοθεί στη λήξη του έτους. Όσον αφορά στην υποστήριξη των νέων αγροτών πήραμε την έγκριση από την Ε.Ε. – πέραν των 200 εκατ. ευρώ για την είσοδο 12.000 νέων αγροτών στη γεωργία – να δώσουμε άλλα 100 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξουμε άλλους περίπου 6.000 νέους ανθρώπους μα προσπαθήσουν στον τομέα της γεωργίας.

 

 

 

 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: