« Αναρτήθηκαν στο intranet του Υπουργείου οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και αποκλειόμενων της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Σημεία συνέντευξης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων,
Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στον Τ/Σ ΣΚΑΪ και τη δημοσιογράφο Πόπη ΤσαπανίδουΣτροφή νέων στις γεωργικές σχολές

Υπουργός: Μια από τις ευκαιρίες που έχουμε για να πάμε μπροστά σ΄ αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία είναι να ξαναγυρίσουμε στον πρωτογενή τομέα, δηλαδή στη γεωργική παραγωγική διαδικασία και μάλιστα σε όλα τα επιμέρους της στοιχεία, είτε αυτό είναι γεωργική παραγωγή, είτε ζωική παραγωγή, είτε ιχθυοπαραγωγή. Οι νέοι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν αγρότες δεν είναι καθόλου μόνοι. Μάλιστα θέλουμε οι νέοι άνθρωποι να γυρίσουν στη γεωργία. Ο ανθρώπινος πόρος στην περιφέρεια είναι ο πιο σημαντικά περιορισμένος. Η χώρα μας σε ότι αφορά στη γεωργία έχει ένα εξαιρετικό κλίμα, όμως έχει και περιορισμούς. Έχει λίγο νερό, έχει ακριβή ενέργεια και ούτω καθεξής.
Τέτοιος περιοριστικός πόρος στην ανάπτυξη της γεωργίας και της περιφέρειας γενικότερα, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Έχει στερηθεί η περιφέρεια από νέους ανθρώπους, μορφωμένους που μπορεί να πάνε ένα βήμα πιο πέρα τα πορίσματα της έρευνας και της τεχνολογίας στην αξιοποίησή τους, να δούμε νέα οργανωτικά σχήματα. Άρα είναι ευχής έργο να γυρίζουν άνθρωποι πίσω. Εμείς στεκόμαστε συμπαραστάτες και θα τους βοηθήσουμε ποικιλότροπα. Πρώτον, ας πάρουμε τους ανθρώπους που τώρα θα ξεκινήσουν την καριέρα τους ακόμα και τις σπουδές τους. Προτιμήστε να πάτε σε τέτοιες παραγωγικές σχολές. Είδαμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων με μεγάλη έκπληξη, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και προτίμηση των νέων σε σχολές που ανέβηκαν κατακόρυφα, Γεωπονικές Σχολές, Σχολές Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής.
Αυτό είναι τρομερά καλό γιατί,  όχι μόνο θα δούμε εκπαιδευμένους νέους που θα πάνε στη γεωργία, αλλά και μορφωμένους που θα καταπιάνονται οι ίδιοι και θα έχουν γνώση και αίσθηση της τεχνολογίας.

Προγράμματα μίσθωσης γης για νέους αγρότες και νέες καλλιέργειες

Δημοσιογράφος: Είμαι Αθηναίος και θέλω με την οικογένεια μου να ζήσω στην επαρχία, να γίνω αγρότης και να καλλιεργήσω τη γη. Δεν έχω χωράφι ούτε σπίτι, τι κάνω; …Λαμβάνουμε πάρα πολλές τέτοιες ερωτήσεις.

Υπουργός: Ξεκίνησε το πρόγραμμα επιστροφής των ανθρώπων προς την Περιφέρεια. Το Υπουργείο Γεωργίας έχει πάρα πολύ μεγάλες εκτάσεις όπως και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Αρχίζοντας από τη Δημόσια Γη, κάνουμε προσπάθεια να τους δείξουμε πού είναι αυτή η γη, τι καλλιεργείται στην περιοχή που βρίσκεται. Σε αλλά μέρη καλλιεργείται στάρι, σε άλλα μέρη καλλιεργούνται φρούτα, σε άλλα μέρη μπορούμε να αναπτύξουμε την κτηνοτροφία. Τους δείχνουμε λοιπόν αυτή τη γη και ο καθένας μόνος του, ανάλογα με το πού θέλει να επιστρέψει, του δείχνουμε τι δυνατότητες έχει.

Δημοσιογράφος: Πόσο εύκολο είναι να πάρει γη; Να νοικιάσει γη από το Κράτος;

Υπουργός: Ουσιαστικά δεν τη νοικιάζει. Περισσότερο παραχωρείται με ένα συμβολικό αντίτιμο της τάξης των 5-10 ευρώ και μάλιστα μακροχρόνια, ανάλογα με την καλλιέργεια. Έχουμε πάρα πολλές αιτήσεις. Προχωρούμε κι έχουν αρχίσει οι διανομές αυτής της γης σε δικαιούχους. Σε ορισμένες περιπτώσεις είχαμε κάποιες δυσκολίες γιατί ορισμένα από τα χωράφια δεν ήταν τόσο γόνιμα και θέλουν να πάνε κάπου αλλού. Πρέπει να συνεργαστούμε καλύτερα με την Περιφέρεια.

Δημοσιογράφος: Να το παλέψει κάποιος, κύριε Καθηγητά, να κάνει αίτηση να του παραχωρηθεί γη από το ελληνικό δημόσιο αν είναι άνεργος, ή θέλει να φύγει από την πόλη και δεν έχει δεσμούς με την περιοχή που θέλει να μετακομίσει και επίσης δεν έχει και γνώσεις αγροτικής παραγωγής.

Υπουργός: Να το παλέψει κι εμείς θα τον βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Ήδη έχουμε ζητήσει από τους ντόπιους να τον βοηθήσουν και από τις οργανώσεις των Νέων Αγροτών ζητήσαμε να «τους πιάσουν από το χέρι» και να τους βοηθήσουν και να τους πουν τι πρέπει να κάνουν. Επίσης, πολλοί από τους ανθρώπους που γυρίζουν, δεν έχουν εμπειρία με τη γεωργία, ακόμη κι αν έχουν δικά τους χωράφια. Τους βοηθάμε λοιπόν να βάλουν τις «σωστές ρίζες».

Σε ότι αφορά στις νέες καλλιέργειες, ακόμα και οι ντόπιοι που στρέφουν το ενδιαφέρον τους από το στάρι σε κάτι άλλο και αυτοί έχουν τη δυσκολία να καλλιεργήσουν, για παράδειγμα, ρίγανη.
 Άρα λοιπόν είτε κάποιος είναι ντόπιος, είτε είναι νέος, κάνουμε τα δοκιμασμένα σχήματα των επιδεικτικών αγρών. Δηλαδή ‘’κόβουμε’’ 10 – 20 στρέμματα από τα δικά μας χωράφια ή ζητούμε από τους δήμους τα δικά τους, ζητούμε από τους Γεωπόνους μας και τα Ινστιτούτα μαζί με τους ντόπιους έμπειρους ανθρώπους να τους «εκπαιδεύσουν».
Στις Σέρρες π.χ. στο Δήμο του Εμμανουήλ Παππά κάνουμε για αρωματικά φυτά. Τους δείχνουμε πως καλλιεργούνται η λεβάντα, η ρίγανη, που βρίσκεις το πολλαπλασιαστικό υλικό, πως χειρίζεσαι τα ζιζάνια…

Δημοσιογράφος: Να μείνουμε λίγο στα βότανα μια και τα αναφέρατε. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η παραγωγή κάποιου προϊόντος αλλά και πώς θα το διαθέσεις που είναι και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει κάποιος.

Υπουργός: Πρέπει να πούμε στον κόσμο ότι υπάρχει απεριόριστη δυνατότητα, όσο και να παράξουμε. Συγκεκριμένα για τη ρίγανη, μπορούμε να παράξουμε απεριόριστη ποσότητα και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα διάθεσης της στο εξωτερικό και μάλιστα σε πολύ καλές τιμές.

Δημοσιογράφος: Σημειώνω τα περί βιολογικής καλλιέργειας, σε μια χώρα που τα βιολογικά τα θεωρούσε πολύ ελιτίστικο πράγμα για να ασχοληθεί.

Υπουργός:  Αυτή είναι η γεωργία που μας ταιριάζει. H γεωργία της ποιότητας..

Δημοσιογράφος: Μας ρωτούν όλοι που μπορούν να μάθουν για εκτάσεις.

Υπουργός: Στις ιστοσελίδες μας, στη σελίδα www.minagric.gr στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr στις ντόπιες Περιφέρειες, στους Δήμους στα γραφεία Γεωργικής Ανάπτυξης.

Επιδοτήσεις σε νέους αγρότες

Υπουργός: Πολλοί νέοι αγρότες πήραν χρήματα και ξεκίνησαν τις μονάδες τους, θα πάρουν και τα υπόλοιπα. Χρήματα υπάρχουν για τους νέους αγρότες και θα υπάρχουν και στη νέα προγραμματική περίοδο. Το πρόγραμμα θα ξανανοίξει για ακόμα περισσότερους νέους .
Σε ότι αφορά στη νέα ΚΑΠ επειδή πολύς κόσμος νομίζει ότι μετά το τέλος του 2013 που τελειώνει η τρέχουσα προγραμματική περίοδος, θα τελειώσουν οι ενισχύσεις, θα κοπούν οι επιδοτήσεις στη γεωργία και ρωτούν τι θα κάνει η γεωργία μας μετά το 2014, αυτοί οι φόβοι είναι αβάσιμοι. Θα υπάρξουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις για τη γεωργία μας και μετά το 2014 και για τα επόμενα 5-6 χρόνια.

Σχέδια Βελτίωσης

Υπουργός: Σε ότι αφορά στα σχέδια βελτίωσης, όντως βρήκα ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα.  Έχουν υποβληθεί 7.700 σχέδια για να βελτιώσουν οι γεωργοί την παραγωγική τους διαδικασία και τις εγκαταστάσεις τους και είχε αξιολογηθεί ένας πολύ μικρός αριθμός, ούτε καν 1.000. Είπα λοιπόν ότι αυτό είναι αδιανόητο. Να έχουμε περίπου 850 εκατ. € να δώσουμε στους αγρότες που αυτή τη στιγμή αγωνιούν και περνούν δυσκολίες και να μην έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες. Αναμορφώσαμε λοιπόν το σύστημα και μπορώ να σας ανακοινώσω ότι η αξιολόγηση έχει φθάσει περίπου στα 3.000 με 3.500. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσουμε αρχικά τα αποτελέσματα για τους κτηνοτρόφους, πρώτα για τους ορνιθοτρόφους και μετά για τους αγελαδοτρόφους. Και θα ακολουθήσουν τα σχέδια βελτίωσης για τους νέους.

Υψηλό το κόστος παραγωγής
 
Δημοσιογράφος: Είναι πολλοί που λένε ότι το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο, τόσο μεγάλο που δεν επιτρέπει περιθώριο κέρδους. Και επίσης κάποιοι λένε ότι οι επιδοτήσεις «τρώγονται» από τον ΕΛΓΑ.

Υπουργός: Ο ΕΛΓΑ δεν δίνει επιδοτήσεις. Πρόκειται για τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο οποίος ασφαλίζει τις καλλιέργειες των γεωργών.

Σε ότι αφορά στο κόστος παραγωγής έχουν δίκιο οι άνθρωποι. Είπα και από την αρχή κάποιοι πόροι είναι περιορισμένοι και ακριβοί. Για παράδειγμα ακρίβυνε η τιμή των ζωοτροφών και θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο για τον κτηνοτρόφο ή έχουμε υψηλό κόστος κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Αυτός ήταν ο λόγος που καλοκαιριάτικα ενώ κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τα χρήματα για να δώσουμε την εξισωτική αποζημίωση εμείς καταφέραμε και δώσαμε σε 70.000 δικαιούχους 160 εκατ. €. Και δόθηκαν ακριβώς γι’ αυτόν το λόγο. Να προμηθευτούν οι κτηνοτρόφοι των ορεινών, ημιορεινών, νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών αυτήν την περίοδο τις ζωοτροφές που είναι φθηνές. Γιατί το χειμώνα δεν θα μπορούν και λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα για να μειώσουμε το κόστος εισροών αυτών των ανθρώπων.

Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης Καυσίμων

Υπουργός: Για τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των καυσίμων έχουμε υποσχεθεί ότι θα τον δώσουμε μέσα στο Σεπτέμβριο, ώστε να απαλυνθεί και αυτό το κόστος ενέργειας. Έχουν βρεθεί τα περισσότερα χρήματα- θέλω να είμαι ειλικρινής με τους αγρότες που μας βλέπουν, γιατί ξέρω πως αγωνιούν- και θέλω να πιστεύω ότι τις επόμενες μέρες θα τα καταφέρουμε να βρεθούν και τα υπόλοιπα, έτσι ώστε να επιστρέψουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης των πετρελαιοειδών. Είμαι σίγουρος ότι οι αγρότες που μας παρακολουθούν «νοιώθουν» τις δυσκολίες που υπάρχουν και τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Σας θυμίζω ότι για να δοθεί η εξισωτική αποζημίωση στο τελευταίο λεπτό χρειάστηκε να κοπούν οι μισθοί και των υπουργών και του ίδιου του Πρωθυπουργού, προκειμένου να δοθούν τα τελευταία 8-9 εκατομμύρια ευρώ που έλειπαν για να δώσουμε το πλήρες ποσό των 160 εκατ. €. Ας κάνουν λίγη υπομονή και πιστεύω ότι τα προβλήματα αυτά σύντομα θα λυθούν και θα καταβάλουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης καυσίμων. Έχουμε τηρήσει όλες τις μέχρι τώρα δεσμεύσεις μας και όλες τις ημερομηνίες, θα την τηρήσουμε κι αυτή.

Για τις προτεραιότητες και το σχεδιασμό του Υπουργείου

Δημοσιογράφος: Υπάρχει Εθνικός, στρατηγικός σχεδιασμός;

Υπουργός: Από την πρώτη μέρα που ανέλαβα ανέφερα ποιος είναι ο σχεδιασμός και ποιες είναι οι προτεραιότητες. Μπορεί να μην ήμουν πολιτικός για πολλά χρόνια και πρόσφατα να ανέλαβα, αλλά δεν είμαι άσχετος από τον κόσμο της γεωργίας. Ήξερα και έχω γνώση των προβλημάτων και επίσης έχω σκέψεις και προτάσεις για το πώς θα μπορούσαμε να βγούμε από αυτά τα προβλήματα και πραγματικά να αναπτυχθεί ο τόπος στηριζόμενος και στις δυνάμεις της γεωργίας.
Αν δει κανείς τα διαρθρωτικά προβλήματα που έχει ο τόπος, γιγάντιο διαρθρωτικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η μεγάλη συρρίκνωση της κτηνοτροφίας. Η χώρα μας εισάγει 2-2,5 δισεκατομμύρια ευρώ κτηνοτροφικά προϊόντα, με τι χρήματα θα τα πληρώσουν δεν ξέρω. Πάντως αν αυτό είναι το πρόβλημα λέμε «θα αναπτύξουμε την κτηνοτροφία». Πώς; Είτε βοηθώντας το ζωικό κεφάλαιο, είτε τον κτηνοτρόφο, είτε τις ζωοτροφές. Επίσης πρέπει να ισοζυγίσουμε  το πρόγραμμα της φυτικής παραγωγής. Έχει πάει υπέρ των σιτηρών και άλλων καλλιεργειών, έχουν εξαφανιστεί τα όσπρια από το τραπέζι μας και από τις ζωοτροφές. Εξαφανίστηκαν τα ψυχανθή από τα χωράφια μας. Άρα δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μια χώρα που θέλει να λέγεται γεωργική θα εισάγει όλες τις φακές, όλα τα ρεβύθια, όλα τα φασόλια, όλους τους βίκους κλπ. Είναι δυνατόν; Άρα λοιπόν να μια δεύτερη προτεραιότητα. Τρίτη: Η βιολογική γεωργία, τα αρωματικά.
Τέταρτη: Τα ψάρια. Λίγοι άνθρωποι ξέρουν ότι το νούμερο ένα εξαγωγικό μας προϊόν σήμερα είναι η τσιπούρα. Η χώρα μας είναι νούμερο ένα μεγαλοεξαγωγέας εξαιρετικής ποιότητας ψαριών σε όλο τον κόσμο. Είναι ένας τομέας που πρέπει να ενισχυθεί και να βοηθηθεί.
Είναι δύσκολη η οικονομική συγκυρία, αλλά παρόλα αυτά δεν πιστεύω ότι κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι αυτός είναι ένας δρόμος που μπορούμε να πατήσουμε. Κάνουμε προσπάθειες να ανταμώσουμε και με τον άλλο δρόμο, δηλαδή να παντρέψουμε τη γεωργία με τη γαστρονομία και τον τουρισμό μας που είναι ένας άλλος πυλώνας ανάπτυξης.

Για τις αποζημιώσεις και για Χίο

Έχουν ετοιμαστεί ήδη οι φάκελοι και θα πληρωθεί όλο το ζωικό κεφάλαιο μέσα στο Σεπτέμβριο.
Θα επιταχύνουμε την αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο διότι θα γίνει όλο ψηφιακά, αξιοποιώντας τις δυνατότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ, έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο γρήγορα και να απαλύνουμε τον πόνο αυτών των ανθρώπων που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Σε σχέση με τη Χίο θέλω να σας ανακοινώσω ότι αναπτύσσονται δράσεις, τις οποίες στηρίζουμε.
  1. Για κάποιους από τους μαστιχοπαραγωγούς, που δεν ήταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, βρήκαμε τρόπο να τους αποζημιώσουμε για τα δέντρα που έχασαν.
  2. Οι μελισσοκόμοι ζήτησαν να λύσουμε γρήγορα το πρόβλημα των τροφών, δηλαδή την έλλειψη ζάχαρης, και έτσι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης θα δώσει δωρεάν και θα μεταφερθούν σύντομα στο νησί 40 τόνοι ζάχαρη, ώστε να ταϊστούν τα μελίσσια.
  3. Οι Συνεταιρισμοί αγροτών της Δράμας έρχονται σε επαφή με τις Ενώσεις των συνεταιριστών στη Χίο, ώστε να στείλουν ζωοτροφές.

 
 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: