«Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** «2η Πρόσκληση υποβολής προτάσεων, για την επιχορήγηση εκδηλώσεων και δράσεων προώθησης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 7 Οκτωβρίου 2012

 

Συνέντευξη
του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στον «Τύπο της Κυριακής»

«Επίδομα χιλίων ευρώ το χρόνο για 5.000 αγροτικές οικογένειες»
 

Επίδομα σε πέντε χιλιάδες οικογένειες αγροτών προαναγγέλλει ο Αναπληρωτής Υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος. Όπως επισημαίνει, μετά την απόφασή του να μπει τέλος στις παράλογες, όπως αναφέρει, ενισχύσεις στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, τα χρήματα θα επιστραφούν εκεί που ανήκουν: οι πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων των ορεινών, μειονεκτικών, νησιωτικών και ακριτικών περιοχών θα λαμβάνουν ετησίως 1.000 ευρώ.

Κύριε υπουργέ, την προηγούμενη εβδομάδα αποφασίσατε να στείλετε για έλεγχο τις χρηματοδοτήσεις στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, αρχικά για την προηγούμενη πενταετία και στη συνέχεια, έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού, από το 1994 μέχρι σήμερα. Θεωρείτε ότι υπάρχει οσμή σκανδάλου, γιατί τα λεφτά είναι πολλά, σχεδόν 60 εκατομμύρια ευρώ;

Δεν είναι δουλειά μου να αποφανθώ αν είναι ή όχι σκάνδαλο. Εκείνο που ξέρω είναι ότι οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Από το 1994, που οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις λαμβάνουν πλουσιοπάροχες ενισχύσεις δεν έδιναν λογαριασμό για την αξιοποίηση αυτών των χρημάτων. Τα λεφτά αυτά προέρχονται από τον ιδρώτα των αγροτών, που οφείλουμε να σεβόμαστε. Από τη στιγμή που είχα σχετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικού Συνεργατισμού όφειλα να ζητήσω αναδρομικό έλεγχο με τη συνδρομή του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και του ΣΔΟΕ. Άλλωστε, εντολή του πρωθυπουργού είναι όπου υπάρχουν σκιές και ερωτηματικά στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος να χυθεί άπλετο φως. Αυτή είναι και η απαίτηση της κοινωνίας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα συγχαρητήρια τηλεφωνήματα δέχθηκα από όλη την Ελλάδα -και όχι μόνο από αγρότες- για τον έλεγχο σε ΠΑΣΕΓΕΣ-ΓΕΣΑΣΕ-ΣΥΔΑΣΕ και κυρίως για την απόφασή μας να μπει τέλος στις παράλογες αυτές ενισχύσεις.   

Τι σκοπεύετε να κάνετε με τα χρήματα αυτά που δίνονταν στους αγροτοσυνδικαλιστές;

Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφουν πλέον στους ίδιους τους αγρότες. Και μάλιστα στα πιο δοκιμαζόμενα στρώματα του αγροτικού πληθυσμού, όπως είναι οι πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων των ορεινών, μειονεκτικών, νησιωτικών και ακριτικών περιοχών. Τις επόμενες ημέρες θα συναντηθώ με αρμόδιους φορείς, όπως οι σύλλογοι πολυτέκνων, ώστε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για να υλοποιήσουμε αυτή την απόφαση. Το επίδομα αυτό θα μπορεί να είναι της τάξης των χιλίων ευρώ ετησίως για περίπου πέντε χιλιάδες οικογένειες, ανάλογα με τα έσοδα του ΕΛΓΑ κάθε χρόνο.

Η απόφασή σας, όμως, να στείλετε για έλεγχο τα οικονομικά των αγροτικών οργανώσεων και να σταματήσετε τη χρηματοδότησή τους προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις εκ μέρους των αγροτοσυνδικαλιστών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι και αυτοί υπέρ της διαφάνειας, αλλά οι αποφάσεις σας έχουν επικοινωνιακό χαρακτήρα.

Χαίρομαι που διαβάζω ότι και εκπρόσωποι αυτών των οργανώσεων είναι υπέρ της διαφάνειας. Οπότε δεν βλέπω το λόγο να διαμαρτύρονται για τον έλεγχο που ζητήσαμε. Αυτό είναι οξύμωρο. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται. Όσον αφορά, βέβαια, διαφόρους χαρακτηρισμούς, τους αφήνω στην κρίση των πολιτών.

Μετά την εξισωτική αποζημίωση στους κτηνοτρόφους, το αγροτικό πετρέλαιο, υπάρχουν άλλες δυνατότητες για την ενίσχυσή τους;

Η εξισωτική αποζημίωση έχει στόχο να ενισχύσει κτηνοτρόφους και αγρότες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, προκειμένου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και να μην ερημώσουν περαιτέρω αυτές οι γωνιές της Ελλάδας. Είχε περικοπεί από την προηγούμενη κυβέρνηση στα 100 από τα 160 εκατομμύρια ευρώ. Η δέσμευση Σαμαρά για αποκατάστασή της υλοποιήθηκε. Τα τελευταία αναγκαία χρήματα βρέθηκαν από τη μείωση στις αποδοχές του Πρωθυπουργού, των μελών της Κυβέρνησης και των Γενικών Γραμματέων Υπουργείων. Την ίδια ώρα καταβλήθηκε το 50% της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου, πάνω από 80 εκατομμύρια ευρώ στους αγρότες. Η επόμενη μεγάλη ένεση ρευστότητας είναι η προκαταβολή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, των αγροτικών επιδοτήσεων όπως είναι γνωστές, εντός του μηνός Οκτωβρίου. Μιλάμε για 1,1 δις ευρώ που θα πέσει στην περιφέρεια, αιματοδοτώντας κατ΄ ουσίαν τις τοπικές κοινωνίες, όπου η αγροτική οικονομία παίζει σημαντικό ρόλο.  

Πιστεύετε ότι το κλίμα έχει βαρύνει τελευταία με όλες αυτές τις λίστες, τα στικάκια με τα ονόματα και την σκανδαλολογία;

Το τελευταίο που χρειαζόμασταν τούτη την ώρα ήταν ένα κύμα γενικής αμφισβήτησης και καχυποψίας. Αυτή, όμως, είναι η πραγματικότητα. Και πρέπει, παράλληλα, με τον αγώνα για την υπέρβαση της κρίσης να επιμείνουμε στο στόχο της αποκατάστασης της αξιοπιστίας των θεσμών. Ο πολίτης πρέπει να αισθανθεί ότι επιτέλους το κράτος δουλεύει υπέρ του, ότι αποδίδεται δικαιοσύνη, ότι δεν συγκαλύπτονται οι παρανομίες, ιδιαίτερα αυτές που σχετίζονται με την ιδιοποίηση δημόσιου χρήματος ή με τη φοροδιαφυγή. Διαφορετικά, η κοινωνική συνοχή θα πληγωθεί ανεπανόρθωτα και οι προσπάθειες για την ανασυγκρότηση της οικονομίας θα πέσουν στο κενό. Όλα, όμως, πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους νόμους, και όχι σε ένα κλίμα ανθρωποφαγίας και γενικευμένης απαξίωσης. Αν επικρατήσει τελικά ο νόμος της ζούγκλας, θα πλήξει περισσότερο τους πιο αδύναμους.

Μπορεί, όμως, σε αυτές τις συνθήκες η τρικομματική κυβέρνηση να σταθεί, να ψηφισθούν τα μέτρα των 11,5 δις  και να συνεχισθεί ο βίος της;

Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης ήταν το αποτέλεσμα της ξεκάθαρης θέλησης της πλειοψηφίας των πολιτών να μείνει η χώρα όρθια μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Απέρριψε τον εύκολο λαϊκισμό που μας οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη έξοδο από την ΕΕ και στη δραχμή. Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Τα μέτρα που πρόκειται να παρθούν είναι επώδυνα και δυστυχώς θα πλήξουν και κατηγορίες του πληθυσμού που ήδη είναι σε δύσκολη θέση. Η προσπάθεια για το καλύτερο θα συνεχιστεί έως τη τελευταία στιγμή. Ίσως αυτή την ώρα το κλίμα να είναι αρκετά βαρύ, κι όχι μόνον εξαιτίας της οικονομικής δυσπραγίας αλλά και των άλλων παθογενειών που εκδηλώθηκαν λόγω της κρίσης. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι τελικά θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια και θα θέσουμε τις βάσεις για την ανόρθωση της χώρας.

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: