« ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ Μέτρου 13 έτους 2021 » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2012

 

Συνέντευξη

του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εφημερίδα Agrenda και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πανάγο

 

 

foto_xarakopoulos2210121) Παίζει ακόμα το ενδεχόμενο επιμήκυνσης στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος και ποια είναι η δική σας θέση επί του θέματος;
Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται η επιμήκυνση στη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος. Και φοβούμαι πως ούτε και η τελευταία. Το έργο το έχω ξαναδεί. Οι θιασώτες της επιμήκυνσης υποστηρίζουν ότι έτσι θα μειωθεί η τιμή του γάλακτος για τον καταναλωτή. Το γάλα είναι αγαθό πρώτης ανάγκης και ευρείας κατανάλωσης, οπότε είναι δύσκολο κανείς να σταθεί απέναντι σε απόψεις που ακούγονται φιλολαϊκές. Γνωρίζω ότι θα δεχθώ επιθέσεις γιατί «είναι πολλά τα λεφτά Άρη» κατά τη γνωστή κινηματογραφική ατάκα. Ωστόσο, αν με την αύξηση της διάρκειας ζωής του φρέσκου γάλακτος από 5 σε 9 ημέρες, όπως γράφτηκε, θα έπεφταν οι τιμές, που πράγματι στην Ελλάδα είναι υψηλές, τότε γιατί το γάλα μακράς διάρκειας είναι πιο ακριβό;
Εκείνο που σίγουρα θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση είναι η περαιτέρω συρρίκνωση της αγελαδοτροφίας στην χώρα και η διεύρυνση του ελλείμματος μας σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Μπρος σε αυτό τον κίνδυνο κανείς δεν δικαιούται να παραμένει αδρανής.
 
 
 

2) Τι σας έκανε να καλέσετε το ΣΔΟΕ για οικονομικό έλεγχο των ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ και πως συνδέεται αυτό με την οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου;
Δεν ξέρω αν οι οργανώσεις αυτές ή κάποιες από αυτές έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, ούτε θα κρίνω την απήχηση, την επιρροή και τη διείσδυσή τους στον αγροτικό κόσμο. Οι αναγνώστες σας γνωρίζουν. Πιστεύω, όμως ότι, αν στην εποχή των παχιών αγελάδων ή της
αστακομακαρονάδας, κατά τον «Φαληρέα», ήταν ανεκτά νοσηρά φαινόμενα, όπως αυτό του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού, σήμερα εν μέσω κρίσης πρέπει να τελειώνουμε οριστικά με αυτές τις νοοτροπίες. Αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού. Και η οργανωτική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου δεν μπορεί παρά να γίνει σε υγιείς βάσεις, χωρίς το κράτος-πατερούλη που σιτίζει τις οργανώσεις.
Όσον αφορά στον έλεγχο για τις επιχορηγήσεις στις οργανώσεις των αγροτών από τον ΕΛΓΑ, ήταν επιβεβλημένη μετά την εισήγηση της αρμόδιας διεύθυνσης, καθώς από το 1994 δεν έδιναν λογαριασμό σε κανένα για τη διαχείριση αυτών των χρημάτων. Ξέρω ότι η απόφασή μου ενόχλησε αρκετούς. Ακόμη και «γαλάζιους» συνδικαλιστές της ΣΥΔΑΣΕ, που ένοιωθαν αδικημένοι γιατί η προηγούμενη ηγεσία επιχορήγησε για το 2011 ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ, ενώ εξαίρεσε τη ΣΥΔΑΣΕ. Δεν μετανιώνω. Έκανα αυτό που υπαγόρευε η συνείδησή μου.

 
 
 
3) Είναι αλήθεια ότι η γραμματεία Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας κινείται δραστήρια για την «αναβίωση» της ΣΥΔΑΣΕ;
Εξ όσων γνωρίζω δεν έχει ορισθεί ακόμη νέος γραμματέας Αγροτικού της Νέας Δημοκρατίας μετά την υφυπουργοποίηση του Κώστα Τσιάρα. Δεν ξέρω, λοιπόν, αν υπάρχουν κινήσεις αναβίωσης προηγούμενων ή δημιουργίας νέων σχημάτων. Όπως σας είπα και νωρίτερα είναι καλοδεχούμενη κάθε προσπάθεια που στηρίζεται σε υγιείς βάσεις και στοχεύει στην εκπροσώπηση των αγροτών και την επίλυση των προβλημάτων τους.
 
 
 

4) Τι είναι σημαντικότερο, η φέτα ή το βαμβάκι; Πως βλέπετε την εξέλιξη των πραγμάτων στην αιγοπροβατοτροφία και την βαμβακοκαλλιέργεια;
Η φέτα, το ελαιόλαδο και τα κρασιά μας μπορούν να είναι ο πολιορκητικός κριός για την διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της  κτηνοτροφίας. Στη φέτα πρέπει να δώσουμε τη μεγάλη μάχη της αναγνώρισης της ως ΠΟΠ και εκτός χωρών της ΕΕ. Μια τέτοια απόφαση θα άνοιγε τεράστιες προοπτικές για την ανάπτυξη της αιγοπροβατοτροφίας.
Το βαμβάκι, ο λευκός χρυσός του κάμπου, μπορεί να έχει ενοχοποιηθεί ως υδροβόρα καλλιέργεια, αλλά πιστεύω ότι θα εξακολουθεί να καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής γεωργίας, προσφέροντας εισόδημα στον αγρότη και συνάλλαγμα στη χώρα.

 
 
 
5) Αναμένεται ειδική ενίσχυση των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών και πότε με το καλό η προκαταβολή του τσεκ;
Για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων και το ύψος της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης υπήρξε σχετική συζήτηση στην ΕΕ. «Σιμά, κοντά είναι τα Γιάννενα». Τις επόμενες μέρες, όπως έχει ανακοινωθεί, θα καταβληθεί η προκαταβολή του τσεκ που θα είναι μια ένεση ρευστότητας για τους αγρότες και την ελληνική περιφέρεια στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.
 
 
 

6) Πως αντιλαμβάνεσθε τις προωθούμενες αλλαγές της ΚΑΠ και τι θα πρέπει να προσέξουν κυρίως οι Έλληνες αγρότες;
Οι προτάσεις της Commission για τη νέα ΚΑΠ, αποτελούν για εμάς μια μεγάλη πρόκληση για να χαράξουμε μια νέα εθνική στρατηγική για την ελληνική γεωργία, με ορίζοντα το 2020. Το ΥΠΑΑΤ  θα εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες, που θα αποτελέσουν ασφαλή οδηγό τόσο κατά το στάδιο της τελικής διαπραγμάτευσης, όσο και της εφαρμογής του μελλοντικού ρυθμιστικού πλαισίου της ΚΑΠ. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεργαστούμε στενά με τους αγρότες και τους φορείς τους για το καλύτερο αποτέλεσμα.

 
 
 
7) Τι σημαίνει για σας αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης;
Ευθύνη και γι’ αυτά που δεν ευθύνομαι!
 

 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: