« Αναρτήθηκαν στο intranet του Υπουργείου οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης και αποκλειόμενων της προκήρυξης για την πλήρωση θέσεων ευθύνης επιπέδου Διεύθυνσης του ΥΠΑΑΤ » **** « Επανέναρξη Αλιείας Ερυθρού Τόννου » **** «Ανακοίνωση Δημοσιοποίησης Πινάκων Εγκεκριμένων και Απορριπτόμενων του Μέτρου 13 (Εξισωτική Αποζημίωση) του ΠΑΑ 2014-2020, έτους 2021 - Έναρξη Υποβολής Ενδικοφανών Προσφυγών (Ενστάσεων)» **** « Προδημοσίευση για νέες Προσκλήσεις της Δράσης 10.01.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα » **** « Προγράμματα Εργασίας Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων περιόδου 2021-2022 » **** « Διαθέσιμοι Βιολογικοί Σπόροι Σποράς » **** «Το ΥΠΑΑΤ θέτει σε διαβούλευση τεύχος διακήρυξης για το έργο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Ελέγχων του Αγροδιατροφικού Τομέα» **** « 4η Τροποποίηση-συμπλήρωση της 1264/158482/28-06-2019 Απόφασης Ένταξης Πράξεων στη Δράση 4.2.1, » **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: « Εξαγωγές Αγροτικών Προϊόντων (EasyAgroExpo) » **** «Εφαρμογή της υποχρέωσης εκφόρτωσης από 1/01/2021» **** «Ενημέρωση για τους συναλλασσόμενους με το ΥΠΑΑΤ» **** « Ανανέωση του Πιστοποιητικού Γνώσεων & Κατάρτισης στην Ορθολογική Χρήση των Γεωργικών Φαρμάκων» **** ΨΗΦΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ «ΜΗΤΡΩΟ ΕΜΠΟΡΩΝ ΖΩΝΤΩΝ ΖΩΩΝ» **** «Συνταγή Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2012

 

Σημεία συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στο Ρ/Φ NET FM 105,8 καιστους δημοσιογράφους Βασίλη Μπεσκένη και Γιάννη Παντελάκη


Έχουν ήδη εγκριθεί 6.400 σχέδια βελτίωσης στη γεωργία και την κτηνοτροφία
Πρόκειται για τα Σχέδια Βελτίωσης των γεωργών. Εδώ και περίπου 2 χρόνια είχαν κατατεθεί 7.700 σχέδια.
Όταν ανέλαβα καθήκοντα, διαπίστωσα ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαν αξιολογηθεί περίπου 220. Δεδομένου ότι πρόκειται να διατεθούν πόροι ύψους 500 εκατ.€, επιταχύναμε τη διαδικασία. Το όλο σύστημα αποκεντρώθηκε. Συστάθηκαν περισσότερες επιτροπές αξιολόγησης και σήμερα έχουμε φθάσει στην αξιολόγηση των 6.400 σχεδίων βελτίωσης- σε λίγο ολοκληρώνεται η αξιολόγηση- έχει ήδη αποτυπωθεί προκειμένου να γίνει ο έλεγχος, ώστε να προχωρήσουν σε συμβασιοποίηση περίπου 2.500, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί 1.400 συμβάσεις . Κι όλα αυτά σε χρονικό διάστημα 3-4 μηνών.
Εξάλλου, οι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι κατέθεσαν σχέδια βελτίωσης προς αξιολόγηση, έχουν ήδη διαθέσει δικά τους χρήματα, έχουν ίδια συμμετοχή, δάνειο και χρήματα από εμάς για να επεκτείνουν την επιχείρησή τους. Είναι Κοινοτικές Επιδοτήσεις από το αναπτυξιακό κομμάτι του Υπουργείου.
Σε ότι αφορά στα σχέδια μεταποίησης - είχαμε έναν αντίστοιχο αριθμό αιτήσεων, μιλάμε για μεταποιητικές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, που επίσης είναι σημαντικό- έχουμε ήδη εγκρίνει από τον πρώτο κύκλο τα 77, τα οποία υλοποιούνται και ετοιμάζονται να πάρουν και τη δεύτερη δόση. Από το δεύτερο κύκλο έχουν αξιολογηθεί από τα 260, περίπου τα 160, και από τον τρίτο κύκλο που είναι 440 έχουν αξιολογηθεί τα 250 και σύντομα θα ολοκληρωθούν.
Μάλιστα, σκεφτείτε ότι με την ολοκλήρωση κάθε αίτησης δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης αν σε κάθε μονάδα απασχοληθούν 5 – 6 άτομα
 
Σχετικά με το πρόγραμμα διανομής γης
Το πρόγραμμα αυτό αφορά σε πρώτη φάση, 4.000 γεωτεχνικούς με πτυχία στους οποίους δώσαμε γη. Δηλαδή, σε 4.000 νέους και νέες πτυχιούχους ΤΕΙ Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής, είτε Γεωπονίας, Κτηνιατρικής, Ιχθυολογίας και Ιχθυοπαραγωγής, δώσαμε έως 100 στρέμματα προκειμένου να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Γίνεται μακροχρόνιο leasing, με συμβολικό ενοίκιο 5 ευρώ το στρέμμα, δεν παίρνουν την ιδιοκτησία, αλλά τους δίνουμε τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν. Υπήρξε ανταπόκριση. Αντιμετωπίσαμε ωστόσο δυσλειτουργίες σε κάποιες περιοχές, καθώς κάποιες εκτάσεις δεν ήταν κατάλληλες για την καλλιέργεια που είχαν στο νου τους οι ενδιαφερόμενοι. Πάντως και αυτό το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί.. Εκκρεμούν αιτήσεις και σε άλλες περιφέρειες και θα ανοίξουμε επιπλέον εκτάσεις για να τους εξυπηρετήσουμε. Επειδή οι αιτήσεις είναι για νέους θέλαμε να εξυπηρετήσουμε νέους αγρότες που ήταν στην Περιφέρεια για να μη φύγουν κι αυτοί προς τα αστικά κέντρα.
Παράλληλα, υποστηρίξαμε 10.000 νέα παιδιά με στόχο να παραμείνουν στην Περιφέρεια και να καταπιαστούν με την ανάπτυξη της γεωργίας.
 
Για την ανασυγκρότηση του αγροτικού ιστού της χώρας
Δεν θα γίνει αυτόματα, ούτε σε μια μέρα. Από τα μέτρα που έχουμε λάβει , τους τελευταίους μήνες, ανέβηκε η απασχόληση στον τομέα της γεωργίας κατά 7%.
Η έννοια της αυτάρκειας είναι πολύ σημαντική και μάλιστα σε κάποιους τομείς όπως είναι η κτηνοτροφία και τα κτηνοτροφικά προϊόντα.
Όπως είπα από την πρώτη φορά που ήρθα στο Υπουργείο, η κτηνοτροφία στη χώρα μας είναι φοβερά ελλειμματική. Φανταστείτε ότι εισάγουμε κρέας αξίας 2 δις ευρώ κάθε χρόνο. Μεγάλη μας προτεραιότητα, είναι να γίνουμε αυτάρκεις σε αυτό το προϊόν.
Ωστόσο, ανακύπτει ένα άλλο ζήτημα: Πως να γίνουμε αυτάρκεις στο κρέας, όταν δεν έχουμε ζωοτροφές! Αυτή είναι η δεύτερη μεγάλη στρέβλωση που έχουμε. Έχουν εξαφανιστεί οι ζωοτροφές από τον τόπο μας. Στα ξηρικά χωράφια που είναι το 70% των εκτάσεων, από τους αρχαίους χρόνους, καλλιεργούσαμε σιτηρά τη μια χρονιά και όσπρια την άλλη χρονιά και στη συνέχεια ψυχανθή φυτά, ώστε να εξασφαλιστεί η ζωοτροφή.
Γι’ αυτό κι από τώρα υποστηρίζουμε την παραγωγή ψυχανθών. Ακόμα και οσπρίων για τη μεσογειακή μας διατροφή. Χάθηκαν τα φασόλια, χάθηκαν οι φακές. Όλα είναι εισαγόμενα πλέον.
 
Σε ότι αφορά στα σενάρια περί ανασχηματισμού
Φυσικά βλέπω τον εαυτό μου εντός Κυβέρνησης στον επόμενο ανασχηματισμό, αλλά δεν εξαρτάται από εμένα. Κάποιος περιμένει να αξιολογηθεί από το έργο του, αν έχει κάποιο χρόνο στη διάθεση του να το υλοποιήσει, να πει αυτές είναι οι προτεραιότητες, αυτά τα σχέδια κάναμε, έτσι τα υλοποιήσαμε και ή πετύχαμε ή αποτύχαμε.
 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

minagricmap

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: