1. Επίκαιρα Θέματα
 2. Νομοθετικό Έργο
 3. Με ένα κλικ

 

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 - Προσκλήσεις Μέτρων

1η Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 5218/20-6-2018 (ΑΔΑ: 6ΡΕΑ4653ΠΓ-ΞΑΙ) 2ης Πρόσκλησης της δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)

Παρασκευή, 13 Ιουλιου 2018 08:00
1η Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 5218/20-6-2018 (ΑΔΑ: 6ΡΕΑ4653ΠΓ-ΞΑΙ) Πρόσκλησης (2ης) για την υποβολή αιτήσεων στήριξης για

Δράση 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα»

Τρίτη, 10 Ιουλιου 2018 10:00
Διευκρινιστική εγκύκλιος για τον προενταξιακό έλεγχο της δράσης 10.1.04 (01.06.2018) Ανακοίνωση για την αλλαγή στις

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 - Προσκλήσεις

2η Τροποποίηση (ως προς την ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων) της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων με τίτλο «Υγεία και Ασφάλεια» και «Ενεργειακή απόδοση και μετριασμός της κλιματικής αλλαγής»

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 12:38
2η Τροποποίηση (ως προς την ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων) της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων με

2η  τροποποίηση (ως προς την ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων) της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων με τίτλο «Προστιθέμενη αξία, ποιότητα και χρήση των ανεπιθύμητων αλιευμάτων»

Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2018 12:33
2η  τροποποίηση (ως προς την ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων) της πρόσκλησης για την υποβολή προτάσεων

Γεωργία

Διεθνής Τιμή Βάμβακος

Τρίτη, 17 Ιουλιου 2018 07:30
Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες

Βιολογική Γεωργία

Απόφαση Ένταξης Πράξεων στο Μέτρο 11 “Βιολογικές καλλιέργειες” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020

Τρίτη, 03 Ιουλιου 2018 12:00
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Σας ενημερώνουμε ότι εκδόθηκε ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΤΟ ΟΡΘΟ τη

Στατιστικά Βιολογικών Προϊόντων Φυτικής & Ζωϊκής Προέλευσης

Τετάρτη, 09 Μαΐου 2018 00:00
ΕΤΟΣ 2016 Κατηγορίες Eπιχειρηματιών Μεταποίηση Ζωϊκή Παραγωγή Φ

Πολλαπλασιαστικό Υλικό στη Βιολογική Γεωργία

Τρίτη, 17 Απριλίου 2018 13:39
Βάση Δεδομένων με τους Βιολογικούς Σπόρους Σποράς Υποβολή 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012

 

Ομιλία
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση τoυ Βουλευτή Ευβοίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Ευάγγελου Αποστόλου σχετικά με την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων

 

 • Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να πάμε σε μια ποιοτική γεωργία. Ειδικά το κομμάτι το ποιοτικό που αναφέρεται στο βιολογικό τρόπο παραγωγής, αποτελεί βάση αειφόρας διαχείρισης των φυσικών μας πόρων.
 • Δεχτήκαμε περίπου 10.440 αιτήσεις νέων ανθρώπων που θα ήθελαν να μπουν στη βιολογική γεωργία. Καθυστερήσαμε για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τόσες πολλές αιτήσεις και να βρούμε τα χρήματα. Βρήκαμε λοιπόν τα χρήματα που ανέρχονται σε 190 εκατομμύρια και για τη βιολογική γεωργία.
 • Δεν θα αφήσουμε ανυποστήρικτο το κομμάτι της έρευνας, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των συμβουλών και των εφαρμογών. Θα το αλλάξουμε ριζικά και θα το υποστηρίξουμε πάρα πολύ. Ό,τι θα κάνουμε θα είναι βιώσιμο για το μέλλον.
 • Έρχομαι στο θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών. Η «μαγική» λέξη είναι ΟΣΔΕ και θα την μάθετε τη λέξη αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί είναι οι δραστηριότητες αυτής της προσπάθειας που δεν αφήνει πλέον τίποτα ανεξέλεγκτο.
 • Ο ΟΠΕΓΕΠ ελέγχει τους 10 - 15 εταίρους μας που είναι αποκεντρωμένοι μηχανισμοί πιστοποίησης. Σας διαβεβαιώνω ότι αν κάποιος απ’ αυτούς τους ανθρώπους της πιστοποίησης συλληφθεί να κάνει παρανομία, θα του αφαιρέσουμε την άδεια και δεν θα μπορεί να είναι ένας από τους εταίρους μας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:
 «Λάθος σας πληροφορούν, κύριε Αποστόλου. Επειδή δεν ήσασταν στην εκδήλωση, εγώ ήμουν παρών στην εκδήλωση, μαζί με τον κ. Βασιλόπουλο, επιτρέψτε μου να σας πω την αλήθεια πώς ήταν τα πράγματα.
Εγώ πήγα ακριβώς γι’ αυτό το λόγο σε αυτήν την εκδήλωση που λέτε. Γιατί δεν μπορούσα να δεχθώ ένα σήμα που θα λέει «προϊόν ελληνικό» όταν ήξερα ότι το σήμα αυτό είχε το στάχυ και όχι το αλεύρι και ότι ήταν απλά μόνον ελληνική η άλεση και ήταν προϊόν της Ελληνικής Αλευροβιομηχανίας.
Είπα, λοιπόν, από το βήμα της εκδήλωσης του Συνδέσμου των Αλευροβιομηχάνων ότι το σήμα αυτό δεν είναι αποδεκτό αφού δεν είναι ελληνικό το στάρι, δεν μπορείτε να έχετε ένα στάχυ. Και αφού είναι μόνο προϊόν της ελληνικής αλευροβιομηχανίας, γράψτε στο σήμα σας, «προϊόν ελληνικής αλέσεως». Και έτσι είναι το σήμα και είναι απόλυτα σωστό.
Πάμε τώρα στο θέμα της βιολογικής γεωργίας. Ξέρετε ότι είναι πεποίθησή μου και πεποίθηση όλης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, αλλά και των Υπηρεσιών ότι πρέπει να πάμε σε μια ποιοτική γεωργία. Ειδικά το κομμάτι το ποιοτικό που αναφέρεται στο βιολογικό τρόπο παραγωγής, που όπως και εσείς επισημαίνετε, εκτός των άλλων αποτελεί βάση αειφόρας διαχείρισης των φυσικών μας πόρων, πέραν της ικανοποίησης των αναγκών και των απαιτήσεων του καταναλωτή. Επομένως, το υποστηρίζουμε και γι’ αυτό κάναμε προσπάθειες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρθουν χρήματα για τη βιολογική γεωργία.
Μάλιστα το είπα λίγες ημέρες πριν απ’ αυτήν την αίθουσα, ότι ενώ περιμέναμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων των ανθρώπων που θα ήθελαν να ενταχθούν στη βιολογική γεωργία και είχαμε υπολογίσει ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων, ήρθαν σχεδόν 250% περισσότεροι.
Δεχτήκαμε περίπου 10.440 αιτήσεις νέων ανθρώπων που θα ήθελαν να μπουν στη βιολογική γεωργία. Μάλιστα, καθυστερήσαμε ένα μήνα να αξιολογήσουμε τόσες πολλές αιτήσεις, γιατί δεν υπολογίζαμε ότι θα έφταναν σε αυτό τον αριθμό. Καθυστερήσαμε για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τόσες πολλές αιτήσεις και να βρούμε τα χρήματα. Βρήκαμε λοιπόν τα χρήματα που ανέρχονται σε 190 εκατομμύρια και για τη βιολογική γεωργία.
Έρχομαι στο θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών. Η «μαγική» λέξη είναι ΟΣΔΕ και θα την μάθετε τη λέξη αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί είναι οι δραστηριότητες αυτής της προσπάθειας που δεν αφήνει πλέον τίποτα ανεξέλεγκτο.
Το κράτος θέλει να υποστηρίξει τη βιολογική γεωργία. Πολλοί αγρότες κατευθύνονται προς τη βιολογική γεωργία και από ιδέα και από μεράκι.
Ένας, λοιπόν, που θέλει να μπει στη βιολογική γεωργία, επειδή δεν μπορεί να κάνει τα χαρτιά μόνος του, συνήθως χρησιμοποιεί έναν τεχνικό σύμβουλο για να τα συμπληρώσει. Μάλιστα, επειδή είναι τόσοι πολλοί και δεν μπορεί να κάνουμε εμείς την πιστοποίηση, έχουμε και πιστοποιημένους ιδιώτες που κάνουν αυτήν την προσπάθεια, όπως ο Οργανισμός ΔΗΩ, η ΒΙΟ Ελλάς κι άλλοι.
Τι συνέβη όμως στην προκειμένη περίπτωση; Θα σας το πω στη δευτερολογία μου τι κάναμε σε ό,τι αφορά τις τιμωρίες.
Ένας γεωργός προκειμένου να αποφύγει να πει ότι «καλλιεργώ είκοσι στρέμματα και πρέπει να δώσω από 20 ευρώ στον οργανισμό πιστοποίησης» όπως είναι η ΒΙΟ Ελλάς ή η ΔΗΩ που τα παρακολουθεί, λέει «πέντε στρέμματα έκανα όχι είκοσι», για να δώσει μόνο 5 ευρώ. Ο σύμβουλός του συνεργεί σ’ αυτό. Το βρήκαν αυτό σαν ένα κόλπο να γλυτώσουν κάποια λεφτά. Όμως τα στοιχεία τηρούνται στον ΟΣΔΕ και μόλις άρχισαν να γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, φάνηκε η συγκεκριμένη απάτη: Πώς είναι δυνατόν κάποιος να πληρώνεται για είκοσι στρέμματα και να έχει δηλώσει πέντε;
Αυτή η απάτη, όμως, τιμωρεί το γεωργό με αφαίρεση όλων των ενισχύσεών του και την έξοδό του από το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στον τεχνικό σύμβουλο γιατί δεν επιδοτείται από εμάς, παρά μόνο να τον παραπέμψουμε στον εισαγγελέα και να αφήσουμε τα δικαστήρια να τον τιμωρήσουν.

Δευτερολογία

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Σήμερα κύριε Υπουργέ έχετε την τιμητική σας. Απαντάτε σε όλη τη Βουλή».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Με κρατάτε ξύπνιο για να μην κοιμάμαι και να μην πέφτω. Πάντως να τη φτιάξετε αυτή την καρέκλα, κύριε Πρόεδρε. Ένα σπασμένο πόδι είναι, να το φτιάξετε, σας παρακαλώ. Είμαι ο τρίτος που πέφτει.
Είπα από αυτό το Βήμα πως σε αυτά που λέμε σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της ποιότητας, όλοι είμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Χαίρομαι που συμφωνείτε με αυτές τις προτεραιότητες. Σαφέστατα το μέλλον της γεωργίας μας είναι στην ποιότητα. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι καθημερινά ενισχύεται αυτό, διότι ήρθαν μαζί με τα τρία σήματα και άλλα τρία σήμερα, όπως προανέφερα.
Δεν ήταν λιγότερος ο αριθμός, όπως τον περιμέναμε, σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για τη βιολογική γεωργία. Οι υπηρεσίες όρισαν ένα συγκεκριμένο ποσό και περίμεναν ότι θα δεχθούν γύρω στις 5.000 με 6.000 αιτήσεις. Αυτές ήταν οι εκτιμήσεις τους καλώς ή κακώς.
Πίστευαν ότι θα έδιναν αυτό το ποσό και στη δεύτερη δόση θα έκαναν επαναπροκήρυξη, όπως συμβαίνει σε αρκετά προγράμματα, για να αξιολογηθούν και να πάρουν και τα υπόλοιπα. Ωστόσο υπεβλήθησαν 10.440, όπως σας είπα, και χρειάστηκε ενάμισης μήνας παραπάνω για την αξιολόγηση. Σας είπα ότι έχει ολοκληρωθεί, έχει καταρτιστεί αυτός ο πίνακας. Ήδη αναρτάται κατά Περιφέρεια το ποιοι είναι οι δικαιούχοι και σιγά-σιγά θα το μάθουν όλοι. Αν κάπου δεν έχει αναρτηθεί ακόμη, πείτε μου πού είναι για να το δούμε και να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία για να μάθουν οι άνθρωποι ότι οι αιτήσεις τους έχουν ήδη γίνει δεκτές και θα χρηματοδοτηθούν.
Πρέπει να κάνουμε επισταμένη προσπάθεια ακόμα περισσότερο στον ελεγκτικό μηχανισμό. Δεν πιστεύω ότι θεωρείτε ότι ο Τσαυτάρης, ένας άνθρωπος που είναι από τον ερευνητικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, θα αφήσει ανυποστήρικτο το κομμάτι της έρευνας, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των συμβουλών και των εφαρμογών. Θα το αλλάξουμε ριζικά και θα το υποστηρίξουμε πάρα πολύ, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε σ’ αυτές τις διεργασίες της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Ό,τι θα κάνουμε θα είναι βιώσιμο για το μέλλον, αλλιώς μπορεί να το κάνουμε τώρα για λίγο, αλλά δεν θα αντέξει δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια. Γι’ αυτό με βλέπετε να έχω αυτή την ευαισθησία στον τομέα αυτό. Πιστέψτε με, θέλουμε λίγο χρόνο, όχι τίποτε άλλο, προκειμένου να κάνουμε κάτι σωστό.
Σ’ ό,τι αφορά τις ποινές αυτών που συλλαμβάνονται, σας τόνισα ότι αυτοί που συνελήφθησαν ήταν αγρότες σε συνεργασία με τους γεωργικούς τους συμβούλους. Οι σύμβουλοι δεν επιδοτούνται από μας. Παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και η δικαιοσύνη θα ερευνήσει τα υπόλοιπα.
Σ’ ό,τι αφορά τους αγρότες, τους έχουμε αφαιρέσει το σύνολο της επιδότησης που έχουν πάρει και έχουν απενταχθεί από το πρόγραμμα να μπουν σε βιολογική καλλιέργεια στο μέλλον.
Σ’ ό,τι αφορά τον ΟΠΕΓΕΠ -γιατί ο ΟΠΕΓΕΠ ελέγχει τους δέκα-δεκαπέντε εταίρους μας που είναι αποκεντρωμένοι μηχανισμοί πιστοποίησης- είναι ο Οργανισμός που ελέγχει μεθοδικά καθέναν εξ αυτών. Θα σας σιγουρέψω ότι, αν κάποιος απ’ αυτούς τους ανθρώπους της πιστοποίησης συλληφθεί να κάνει παρανομία, θα του αφαιρέσουμε την άδεια και δεν θα μπορεί να είναι ένας από τους δέκα εταίρους μας.
 
Σας ευχαριστώ πολύ».
 
 

Κτηνοτροφία

Εγκεκριμένες Μονάδες-Εγκαταστάσεις Διαχείρισης ΖΥΠ Ελλάδας

Τρίτη, 17 Ιουλιου 2018 11:00
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ Ζ

Μέσα Σήμανσης Βοοειδών, Αιγοπροβάτων & Χοίρων

Τρίτη, 17 Ιουλιου 2018 07:30
Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες

Μεταφορείς Ζώντων Ζώων

Τρίτη, 17 Ιουλιου 2018 07:00
Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες

Μητρώο Εγκεκριμένων Κτηνιάτρων Εκτροφής

Δευτέρα, 16 Ιουλιου 2018 11:00
Πληροφορίες Μητρώου

Πρόγραμμα Επιτήρησης του Πυρετού του Δυτικού Νείλου στα άγρια πτηνά και στα ιπποειδή

Δευτέρα, 16 Ιουλιου 2018 08:30
Μέτρα για την επιτήρηση του Πυρετού του Δυτικού Νείλου μετά από

Ασθένειες Αιγοπροβάτων

Δευτέρα, 16 Ιουλιου 2018 08:00
Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες

Φυτοπροστασία

Αναγνώριση Πειραματικών Μονάδων Ο.Π.Π.Α.

Δευτέρα, 16 Ιουλιου 2018 10:00
Κατάλογος με τις Αναγνωρισμένες Πειραματικές Μονάδες (16.07.18)

Νομοθεσία-Ανακοινώσεις Φυτοπροστασίας

Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018 11:00
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ Για την έγκριση, διάθεση στην αγορά και έλεγχο

Υπολείμματα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων σε Τρόφιμα

Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 09:00
1. Νομοθεσία Καν. 396/2005 και Τροποποιήσεις Πίνακας Τροποποι

Οδηγίες για τις Εγκρίσεις

Δευτέρα, 04 Ιουνίου 2018 02:00
Οδηγίες χρήσης του PPPAMS (PLANT PROTECTION PRODUCTS APPLICATION MANAGEMENT SYSTEM) (09.05.18) Τρο

kap7diavouleusi

foto typos100417 1

atipidiavouleusifinal5

 1. Ομιλίες
 2. Συνεντεύξεις
 3. Εκδηλώσεις
 1. Προτεινόμενα
 2. Πρόσφατα Βίντεο
 • Η ζωή της Μέλισσας| Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Πρόγραμμα Προώθησης Πιστοποιημένων Σπόρων | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Mediterranean Diet | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
 • Τηλεοπτικό σποτ σε συνεργασία ΥΠΑΑΤ και ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5

Αποτίμηση Έργου ΥπΑΑΤ

Αποτίμηση Έργου ΥπΑΑΤ

food waste banner 2

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου
Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας