1. Επίκαιρα Θέματα
 2. Νομοθετικό Έργο
 3. Με ένα κλικ

 

Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 - Προσκλήσεις Μέτρων

Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής ορισμένων γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων του Μέτρου 10 του ΠΑΑ 2014-2020

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 09:04
Καθορισμός πλαισίου εφαρμογής των Δράσεων 10.01.01 «Προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας», 10.1.02 «Προστασία παραδο

Ανάρτηση προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)

Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 10:20
Ανάρτηση προσωρινού πίνακα αποτελεσμάτων δράσης 10.1.08 (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ) 1η τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 4197/20-04-2017: Υπου

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 - Προσκλήσεις

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ»

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 10:00
  Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας με τίτλο «ΚΑΙΝΟΤΟ

Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα: «Αλιευτικοί λιμένες, τόποι εκφόρτωσης, ιχθυόσκαλες και καταφύγια για έργα με προπαρασκευαστικές ενέργειες»

Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017 10:00
  Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας με τίτλο: «Αλιε

Γεωργία

Διεθνής Τιμή Βάμβακος

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 00:00
Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες

Γεωργικές Προειδοποιήσεις Φυτοπροστασίας Βάμβακος 2017

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 00:00
Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες

Άλλα προϊόντα Ζωϊκής Προέλευσης

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017 10:00
  ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ  ΠΡΟΪΟΝΤΩΝΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗΣ  ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ  ΠΡΟ

Βιολογική Γεωργία

Μέτρο 11 ¨Βιολογικές Καλλιέργειες¨

Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 09:00
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Τροποποίηση της με αριθ. 2848/145689/28-12-2016 απόφασης του Υπ

Βιολογική Πτηνοτροφία

Τετάρτη, 12 Ιουλιου 2017 03:00
Πληροφορίες για τους καταναλωτές σχετικά με τα βιολογικά προϊοντ

Εισαγωγή βιολογικών προϊόντων από τρίτες χώρες

Δευτέρα, 26 Ιουνίου 2017 00:25
  1. ΣΧΕΤΙΚΗ  ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2012

 

Ομιλία
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή, Αθανάσιου Τσαυτάρη, στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση τoυ Βουλευτή Ευβοίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Ενωτικού Κοινωνικού Μετώπου κ. Ευάγγελου Αποστόλου σχετικά με την πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων

 

 • Πεποίθησή μας είναι ότι πρέπει να πάμε σε μια ποιοτική γεωργία. Ειδικά το κομμάτι το ποιοτικό που αναφέρεται στο βιολογικό τρόπο παραγωγής, αποτελεί βάση αειφόρας διαχείρισης των φυσικών μας πόρων.
 • Δεχτήκαμε περίπου 10.440 αιτήσεις νέων ανθρώπων που θα ήθελαν να μπουν στη βιολογική γεωργία. Καθυστερήσαμε για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τόσες πολλές αιτήσεις και να βρούμε τα χρήματα. Βρήκαμε λοιπόν τα χρήματα που ανέρχονται σε 190 εκατομμύρια και για τη βιολογική γεωργία.
 • Δεν θα αφήσουμε ανυποστήρικτο το κομμάτι της έρευνας, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των συμβουλών και των εφαρμογών. Θα το αλλάξουμε ριζικά και θα το υποστηρίξουμε πάρα πολύ. Ό,τι θα κάνουμε θα είναι βιώσιμο για το μέλλον.
 • Έρχομαι στο θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών. Η «μαγική» λέξη είναι ΟΣΔΕ και θα την μάθετε τη λέξη αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί είναι οι δραστηριότητες αυτής της προσπάθειας που δεν αφήνει πλέον τίποτα ανεξέλεγκτο.
 • Ο ΟΠΕΓΕΠ ελέγχει τους 10 - 15 εταίρους μας που είναι αποκεντρωμένοι μηχανισμοί πιστοποίησης. Σας διαβεβαιώνω ότι αν κάποιος απ’ αυτούς τους ανθρώπους της πιστοποίησης συλληφθεί να κάνει παρανομία, θα του αφαιρέσουμε την άδεια και δεν θα μπορεί να είναι ένας από τους εταίρους μας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη:
 «Λάθος σας πληροφορούν, κύριε Αποστόλου. Επειδή δεν ήσασταν στην εκδήλωση, εγώ ήμουν παρών στην εκδήλωση, μαζί με τον κ. Βασιλόπουλο, επιτρέψτε μου να σας πω την αλήθεια πώς ήταν τα πράγματα.
Εγώ πήγα ακριβώς γι’ αυτό το λόγο σε αυτήν την εκδήλωση που λέτε. Γιατί δεν μπορούσα να δεχθώ ένα σήμα που θα λέει «προϊόν ελληνικό» όταν ήξερα ότι το σήμα αυτό είχε το στάχυ και όχι το αλεύρι και ότι ήταν απλά μόνον ελληνική η άλεση και ήταν προϊόν της Ελληνικής Αλευροβιομηχανίας.
Είπα, λοιπόν, από το βήμα της εκδήλωσης του Συνδέσμου των Αλευροβιομηχάνων ότι το σήμα αυτό δεν είναι αποδεκτό αφού δεν είναι ελληνικό το στάρι, δεν μπορείτε να έχετε ένα στάχυ. Και αφού είναι μόνο προϊόν της ελληνικής αλευροβιομηχανίας, γράψτε στο σήμα σας, «προϊόν ελληνικής αλέσεως». Και έτσι είναι το σήμα και είναι απόλυτα σωστό.
Πάμε τώρα στο θέμα της βιολογικής γεωργίας. Ξέρετε ότι είναι πεποίθησή μου και πεποίθηση όλης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, αλλά και των Υπηρεσιών ότι πρέπει να πάμε σε μια ποιοτική γεωργία. Ειδικά το κομμάτι το ποιοτικό που αναφέρεται στο βιολογικό τρόπο παραγωγής, που όπως και εσείς επισημαίνετε, εκτός των άλλων αποτελεί βάση αειφόρας διαχείρισης των φυσικών μας πόρων, πέραν της ικανοποίησης των αναγκών και των απαιτήσεων του καταναλωτή. Επομένως, το υποστηρίζουμε και γι’ αυτό κάναμε προσπάθειες στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να έρθουν χρήματα για τη βιολογική γεωργία.
Μάλιστα το είπα λίγες ημέρες πριν απ’ αυτήν την αίθουσα, ότι ενώ περιμέναμε ένα συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων των ανθρώπων που θα ήθελαν να ενταχθούν στη βιολογική γεωργία και είχαμε υπολογίσει ένα συγκεκριμένο ποσό χρημάτων, ήρθαν σχεδόν 250% περισσότεροι.
Δεχτήκαμε περίπου 10.440 αιτήσεις νέων ανθρώπων που θα ήθελαν να μπουν στη βιολογική γεωργία. Μάλιστα, καθυστερήσαμε ένα μήνα να αξιολογήσουμε τόσες πολλές αιτήσεις, γιατί δεν υπολογίζαμε ότι θα έφταναν σε αυτό τον αριθμό. Καθυστερήσαμε για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τόσες πολλές αιτήσεις και να βρούμε τα χρήματα. Βρήκαμε λοιπόν τα χρήματα που ανέρχονται σε 190 εκατομμύρια και για τη βιολογική γεωργία.
Έρχομαι στο θέμα των ελεγκτικών μηχανισμών. Η «μαγική» λέξη είναι ΟΣΔΕ και θα την μάθετε τη λέξη αυτή όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί είναι οι δραστηριότητες αυτής της προσπάθειας που δεν αφήνει πλέον τίποτα ανεξέλεγκτο.
Το κράτος θέλει να υποστηρίξει τη βιολογική γεωργία. Πολλοί αγρότες κατευθύνονται προς τη βιολογική γεωργία και από ιδέα και από μεράκι.
Ένας, λοιπόν, που θέλει να μπει στη βιολογική γεωργία, επειδή δεν μπορεί να κάνει τα χαρτιά μόνος του, συνήθως χρησιμοποιεί έναν τεχνικό σύμβουλο για να τα συμπληρώσει. Μάλιστα, επειδή είναι τόσοι πολλοί και δεν μπορεί να κάνουμε εμείς την πιστοποίηση, έχουμε και πιστοποιημένους ιδιώτες που κάνουν αυτήν την προσπάθεια, όπως ο Οργανισμός ΔΗΩ, η ΒΙΟ Ελλάς κι άλλοι.
Τι συνέβη όμως στην προκειμένη περίπτωση; Θα σας το πω στη δευτερολογία μου τι κάναμε σε ό,τι αφορά τις τιμωρίες.
Ένας γεωργός προκειμένου να αποφύγει να πει ότι «καλλιεργώ είκοσι στρέμματα και πρέπει να δώσω από 20 ευρώ στον οργανισμό πιστοποίησης» όπως είναι η ΒΙΟ Ελλάς ή η ΔΗΩ που τα παρακολουθεί, λέει «πέντε στρέμματα έκανα όχι είκοσι», για να δώσει μόνο 5 ευρώ. Ο σύμβουλός του συνεργεί σ’ αυτό. Το βρήκαν αυτό σαν ένα κόλπο να γλυτώσουν κάποια λεφτά. Όμως τα στοιχεία τηρούνται στον ΟΣΔΕ και μόλις άρχισαν να γίνονται οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, φάνηκε η συγκεκριμένη απάτη: Πώς είναι δυνατόν κάποιος να πληρώνεται για είκοσι στρέμματα και να έχει δηλώσει πέντε;
Αυτή η απάτη, όμως, τιμωρεί το γεωργό με αφαίρεση όλων των ενισχύσεών του και την έξοδό του από το πρόγραμμα της βιολογικής γεωργίας. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα στον τεχνικό σύμβουλο γιατί δεν επιδοτείται από εμάς, παρά μόνο να τον παραπέμψουμε στον εισαγγελέα και να αφήσουμε τα δικαστήρια να τον τιμωρήσουν.

Δευτερολογία

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ, ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ: «Σήμερα κύριε Υπουργέ έχετε την τιμητική σας. Απαντάτε σε όλη τη Βουλή».
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: «Με κρατάτε ξύπνιο για να μην κοιμάμαι και να μην πέφτω. Πάντως να τη φτιάξετε αυτή την καρέκλα, κύριε Πρόεδρε. Ένα σπασμένο πόδι είναι, να το φτιάξετε, σας παρακαλώ. Είμαι ο τρίτος που πέφτει.
Είπα από αυτό το Βήμα πως σε αυτά που λέμε σε ό,τι αφορά την υποστήριξη της ποιότητας, όλοι είμαστε προς την ίδια κατεύθυνση. Χαίρομαι που συμφωνείτε με αυτές τις προτεραιότητες. Σαφέστατα το μέλλον της γεωργίας μας είναι στην ποιότητα. Μας χαροποιεί το γεγονός ότι καθημερινά ενισχύεται αυτό, διότι ήρθαν μαζί με τα τρία σήματα και άλλα τρία σήμερα, όπως προανέφερα.
Δεν ήταν λιγότερος ο αριθμός, όπως τον περιμέναμε, σε ό,τι αφορά τις αιτήσεις για τη βιολογική γεωργία. Οι υπηρεσίες όρισαν ένα συγκεκριμένο ποσό και περίμεναν ότι θα δεχθούν γύρω στις 5.000 με 6.000 αιτήσεις. Αυτές ήταν οι εκτιμήσεις τους καλώς ή κακώς.
Πίστευαν ότι θα έδιναν αυτό το ποσό και στη δεύτερη δόση θα έκαναν επαναπροκήρυξη, όπως συμβαίνει σε αρκετά προγράμματα, για να αξιολογηθούν και να πάρουν και τα υπόλοιπα. Ωστόσο υπεβλήθησαν 10.440, όπως σας είπα, και χρειάστηκε ενάμισης μήνας παραπάνω για την αξιολόγηση. Σας είπα ότι έχει ολοκληρωθεί, έχει καταρτιστεί αυτός ο πίνακας. Ήδη αναρτάται κατά Περιφέρεια το ποιοι είναι οι δικαιούχοι και σιγά-σιγά θα το μάθουν όλοι. Αν κάπου δεν έχει αναρτηθεί ακόμη, πείτε μου πού είναι για να το δούμε και να προσπαθήσουμε να επιταχύνουμε τη διαδικασία για να μάθουν οι άνθρωποι ότι οι αιτήσεις τους έχουν ήδη γίνει δεκτές και θα χρηματοδοτηθούν.
Πρέπει να κάνουμε επισταμένη προσπάθεια ακόμα περισσότερο στον ελεγκτικό μηχανισμό. Δεν πιστεύω ότι θεωρείτε ότι ο Τσαυτάρης, ένας άνθρωπος που είναι από τον ερευνητικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, θα αφήσει ανυποστήρικτο το κομμάτι της έρευνας, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, των συμβουλών και των εφαρμογών. Θα το αλλάξουμε ριζικά και θα το υποστηρίξουμε πάρα πολύ, όχι μόνο γιατί πιστεύουμε σ’ αυτές τις διεργασίες της εκπαίδευσης, της έρευνας και της τεχνολογίας. Ό,τι θα κάνουμε θα είναι βιώσιμο για το μέλλον, αλλιώς μπορεί να το κάνουμε τώρα για λίγο, αλλά δεν θα αντέξει δέκα, είκοσι, τριάντα χρόνια. Γι’ αυτό με βλέπετε να έχω αυτή την ευαισθησία στον τομέα αυτό. Πιστέψτε με, θέλουμε λίγο χρόνο, όχι τίποτε άλλο, προκειμένου να κάνουμε κάτι σωστό.
Σ’ ό,τι αφορά τις ποινές αυτών που συλλαμβάνονται, σας τόνισα ότι αυτοί που συνελήφθησαν ήταν αγρότες σε συνεργασία με τους γεωργικούς τους συμβούλους. Οι σύμβουλοι δεν επιδοτούνται από μας. Παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα και η δικαιοσύνη θα ερευνήσει τα υπόλοιπα.
Σ’ ό,τι αφορά τους αγρότες, τους έχουμε αφαιρέσει το σύνολο της επιδότησης που έχουν πάρει και έχουν απενταχθεί από το πρόγραμμα να μπουν σε βιολογική καλλιέργεια στο μέλλον.
Σ’ ό,τι αφορά τον ΟΠΕΓΕΠ -γιατί ο ΟΠΕΓΕΠ ελέγχει τους δέκα-δεκαπέντε εταίρους μας που είναι αποκεντρωμένοι μηχανισμοί πιστοποίησης- είναι ο Οργανισμός που ελέγχει μεθοδικά καθέναν εξ αυτών. Θα σας σιγουρέψω ότι, αν κάποιος απ’ αυτούς τους ανθρώπους της πιστοποίησης συλληφθεί να κάνει παρανομία, θα του αφαιρέσουμε την άδεια και δεν θα μπορεί να είναι ένας από τους δέκα εταίρους μας.
 
Σας ευχαριστώ πολύ».
 
 

Κτηνοτροφία

Αν. Μακεδονία & Θράκη (αποφάσεις για δίθυρα μαλάκια)

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 09:00
  ΚΑΒΑΛΑ ΕΒΡΟΣ ΡΟΔΟΠΗ  

Μεταφορείς Ζώντων Ζώων

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 00:00
Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες

Μέσα Σήμανσης Βοοειδών, Αιγοπροβάτων & Χοίρων

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 00:00
Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες

Πιστοποιητικά εξαγωγών

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 03:50
Υποδείγματα Πιστοποιητικών ( Model of Health Certificates for export to third countries)

Εγκεκριμένες Μονάδες-Εγκαταστάσεις Διαχείρισης ΖΥΠ Ελλάδας

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 00:00
ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΖΩΙΚΩ

Στερεά Ελλάδα-Εύβοια (αποφάσεις για δίθυρα μαλάκια)

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 00:00
ΕΥΒΟΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Φυτοπροστασία

Κατευθυντήριες Οδηγίες για Ελεγκτικές Αρχές στα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Παρασκευή, 14 Ιουλιου 2017 09:00
  Χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων   Καταγραφή χρήσης φ

Ετήσιο Πρόγραμμα Ελέγχων στα Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα

Παρασκευή, 07 Ιουλιου 2017 07:00
ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΕΤΗΣΙΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ Έκθεση επίσημων ελέγχων στα φυτ

Οδηγίες Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 00:00
Ακολουθούν οι σχετικές πληροφορίες

Υπολείμματα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων σε Τρόφιμα

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 08:00
1. Νομοθεσία   Καν. 396/2005 και Τροποποιήσεις Κατευθυντήριες Οδη

Αποτίμηση Έργου ΥπΑΑΤ

Αποτίμηση Έργου ΥπΑΑΤ

foto typos100417 1

atipidiavouleusifinal5

 1. Ομιλίες
 2. Συνεντεύξεις
 3. Εκδηλώσεις
 1. Προτεινόμενα
 2. Πρόσφατα Βίντεο
 • ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΡΟΦΙΜΑ | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Πρόγραμμα Προώθησης Πιστοποιημένων Σπόρων | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • Mediterranean Diet | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
 • Τηλεοπτικό σποτ σε συνεργασία ΥΠΑΑΤ και ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

food waste banner 2

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια | Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

 • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
 • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
 • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
 • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
 • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

: