ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα,  04 Απριλίου 2014

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, διοργανώνουν Ημερίδα για την ανάδειξη της καλλιέργειας των ψυχανθών με θέμα
«Ο ρόλος των ψυχανθών στη βιώσιμη γεωργία και οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές»

Την πολυδιάστατη σημασία της καλλιέργειας των ψυχανθών, τόσο για τη διατροφή του ανθρώπου, όσο και για την κτηνοτροφία ως εξαιρετικής ποιότητας ζωοτροφές, αλλά και για την αειφορία του περιβάλλοντος, θα αναδείξει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Ημερίδα που διοργανώνει, σε συνεργασία με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, παρουσία του Υπουργού κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη, με θέμα: «Ο ρόλος των ψυχανθών στη βιώσιμη γεωργία και οι επερχόμενες κλιματικές αλλαγές». Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Απριλίου, στις 10 το πρωί, στο Κέντρο της Γης, το Κέντρο περιβαλλοντικής και κοινωνικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης της Οργάνωσης Γη, στο Ίλιον (Λ. Δημοκρατίας 67).

Στη διάρκεια της Ημερίδας, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων με αφορμή την ανακήρυξη, από το ΥπΑΑΤ, του 2014 ως «Έτος Ψυχανθών», θα αναπτυχθούν οι άξονες της στοχευμένης πολιτικής που για πρώτη φορά εφαρμόζει το Υπουργείο, προκειμένου να υποστηρίξει την καλλιέργεια των ψυχανθών με τη μεγάλη τους σημασία στη διατροφή του ανθρώπου, στην παραγωγή ζωοτροφών και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η ενίσχυση της καλλιέργειας των ψυχανθών και ειδικότερα των οσπρίων όπως, οι φακές, τα ρεβύθια, τα φασόλια κ.α. εξασφαλίζουν τα όσπρια με την τόσο υψηλή διατροφική αξία στο τραπέζι της ελληνικής οικογένειας και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της μεσογειακής διατροφής και της ελληνικής γαστρονομικής παράδοσης.

Από την άλλη, αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ευρώπης, ύστερα και από τη δυναμική παρέμβαση της χώρας μας, μέσα από τη νέα ΚΑΠ, να στηρίξει τη διαδικασία παραγωγής ευρωπαϊκών ζωοτροφών μέσα από στοχευμένες δράσεις, όπως η αύξηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, ειδικά για την καλλιέργεια πρωτεϊνούχων φυτών, όπως τα ψυχανθή και το «πρασίνισμα». Με τη στήριξη της καλλιέργειας των ψυχανθών η χώρα μας και γενικότερα η Ευρώπη επιδιώκει τη στήριξη της κτηνοτροφίας μέσα από τη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγόμενες ζωοτροφές, των οποίων η τιμή παρουσιάζει παγκοσμίως μεγάλες διακυμάνσεις επηρεάζοντας το κόστος παραγωγής της κτηνοτροφίας.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές από τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας και του ΥπΑΑΤ, που θα συμμετάσχουν στην Ημερίδα, αναμένεται να καλύψουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της καλλιέργειας των ψυχανθών και της παραγωγής ζωοτροφών από αυτά. Επιπλέον, θα αναφερθούν στα πλεονεκτήματα της χρήσης των ψυχανθών ως προς την παραγωγή ζωικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται στην ελληνική κτηνοτροφία, καθώς και στη σημασία τους ως τρόφιμο λόγω της υψηλής διατροφικής τους αξίας. 

Την Ημερίδα, που έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, θα παρακολουθήσουν καθηγητές και μαθητές σχολείων της Αττικής, που συμμετέχουν σε προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. 

 * Επισυνάπτεται η πρόσκληση, το πρόγραμμα και η αφίσα της Ημερίδας

 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας