20140423-athens-conference
 

Αθήνα,  24  Απριλίου 2014

  Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Κοινό Κέντρο Ερευνών διοργάνωσαν Συνέδριο για την επιστημονική υποστήριξη της γεωργίας

Η αξιοποίηση των εφαρμογών της επιστήμης στον τομέα της γεωργίας για την ανταγωνιστικότητα, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα

foto typos240414aΟι τρόποι αξιοποίησης των νέων δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στο χώρο της επιστήμης, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα, η ποιότητα και η βιωσιμότητα της γεωργίας, αποτέλεσαν το αντικείμενο του Συνεδρίου που διοργάνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (ΚΚΕρ - JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας.

Την έναρξη των εργασιών του υψηλού επιπέδου Συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη εφαρμογής της καινοτομίας, της έρευνας, της τεχνολογίας και της επιστήμης στη γεωργία, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής γεωργίας και ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν οι αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού. Η δημογραφική «έκρηξη» του πληθυσμού, σε συνδυασμό με τη μείωση των διαθέσιμων πόρων και την επερχόμενη κλιματική αλλαγή αποτελούν τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, τόνισε ο κ. Τσαυτάρης και πρόσθεσε «θα δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον πλέον υποσχόμενο τομέα της επιστήμης, ως προς την εξεύρεση λύσεων. Και αυτός είναι ο τομέας της γονιδιωματικής. Το 50% της καινοτομίας -και αυτό αποτελεί ένα μετρήσιμο ποσοστό που έχουμε μετρήσει στο παρελθόν- που μπορεί να εισαχθεί στη γεωργία, εισάγεται μέσα από το σπόρο, τη βελτίωσή του και το ίδιο ισχύει και για τις φυλές των ζώων. Και το τονίζω αυτό, διότι αυτό το νέο πεδίο της γονιδιωματικής αποτελεί το «μέτωπο» της βιολογίας σήμερα, ενώ ήδη εισερχόμαστε και σε διαφορετικά άλλα πεδία γονιδιωματικής, όπως η επιγονιδιωματική, καθώς και σε όλα τα στάδια από το γενότυπο μέχρι το φαινότυπο. Οι νέες αυτές τεχνολογίες θα μας βοηθήσουν στην «επιτάχυνση» των συμβατικών μεθόδων βελτίωσης, προκειμένου να δημιουργήσουμε καινούριο φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό που θα είναι ανθεκτικό σε διάφορες ασθένειες μειώνοντας σημαντικά το κόστος των εισροών. Και θέλω να το τονίσω αυτό διότι πολλοί σήμερα που δεν γνωρίζουν τη διαφορά ανάμεσα στη γενετική και τη γονιδιωματική ανατρέχουν αυτόματα στη γενετική μηχανική και τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς όταν αναφερόμαστε σε εφαρμογές της γονιδιωματικής. Οι νέες αυτές τεχνολογίες θα αυξήσουν την παραγωγικότητα της γεωργίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια για έναν πληθυσμό που αυξάνεται διαρκώς».

Από την πλευρά της η Διευθύντρια του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφορίας του ΚΚΕρ κα Maria Betti τόνισε ότιfoto typos240414 b «η καινοτομία στη γεωργία αποτελεί τον παράγοντα-κλειδί που πρέπει να εφαρμόσουμε σήμερα στη γεωργία. Αποστολή μας είναι να παρέχουμε επιστημονική υποστήριξη σε αυτούς που χαράσσουν πολιτικές, έτσι ώστε οι αποφάσεις τους να βασίζονται στην επιστήμη».

Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες από ελληνικά και ξένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, ερευνητές από Ινστιτούτα και εκπρόσωποι του Κοινού Κέντρου Ερευνών, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Γεωργίας, στην πρόβλεψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργία, την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων, στις νέες τεχνικές βελτίωσης των καλλιεργούμενων φυτών με συμβατικές μεθόδους και σε νέες τεχνολογίες ταυτοποίησης της προέλευσης των αγροτικών προϊόντων και διαπίστωσης της νοθείας στα τρόφιμα.

Τέλος, στη διάρκεια της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που ακολούθησε αναφέρθηκαν στην επανάσταση στα νεοεμφανιζόμενα πεδία των βιοεπιστημών (γονιδιωματική, επιγονιδιωματική, μεταγονιδιωματική) και στις εφαρμογές τους στη βελτίωση των γενετικών πόρων, καθώς και των καλλιεργητικών τεχνικών στα φυτά, με σκοπό τις υψηλότερες αποδόσεις, την αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων και την αειφορία στη γεωργία.

 

 

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας