aggeliki

 

                                                                                                                                          

Pittosporum tobira
ΡΙTTOSΡΟRACΕΑΕ

Περιγραφή

 

Αειθαλής θάμνος, ύψους 2-4 μέτρων, με σφαιρικό σχήμα. Φύλλα δερματώδη γυαλιστερά, άνθη μικρά άσπρα-κρεμ στην άκρη των βλαστών, με όμορφο λεπτό άρωμα. Ανθίζει στο διάστημα Μαίου-Ιουνίου. Σπόροι κόκκινοι που φέρονται σε πράσινους καρπούς το φθινόπωρο. Υπάρχει και ποικιλία του φυτού με άσπρο χρωματισμό στην ττεριφέρεια του Φύλλου.

Τοποθέτηση

 

Σε εδάφη βαθιά που να αποστραγγίζουν καλά. Σε φωτεινές θέσεις, αλλά επίσης αναπτύσσεται ικανοποιητικά και στην ημισκιά. Αντέχει στα παραθαλάσσια μέρη, σε ξερά κλίματα και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Καλλωπιστικά στοιχεία

 

Τα γυαλιστερά φύλλα, τα μικρά άσπρα λουλούδια και οι κόκκινοι καρποί του.

Χρήση

 

Είναι ένα από τα βασικά φυτά που χρησιμοποιούνται για μπορντούρα, επειδή έχει πυκνό και ωραίο φύλλωμα. Χρησιμοποιείται επίσης για δημιουργία γεωμετρικών σχημάτων, όταν δέχεται το ανάλογο ψαλίδισμα. Είναι ακόμη κατάλληλο για μοναχική φύτευση ή φύτευση στη σειρά. Με ανάλογο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε δεντρύλλιο.

Κλάδεμα

 

Τα φυτά που είναι διαμορφωμένο σε μπορντούρα ψαλιδίζονται δυο φορές το χρόνο (Απρίλιο και lούνιο). Όταν κλαδεύουμε μοναχικά φυτά, αφαιρούμε τους βλαστούς που ξεφεύγουν από το γενικό σχήμα του φυτού, καθώς επίσης και κάθε ξερό, σπασμένο ή αρρωστημένο βλαστό, στο διάστημα Μαρτίου - Απριλίου.

Πoλ/σμός

 

Γίνεται εύκολα με σπόρο, αφού προηγουμένως καθαριστεί από τη φλούδα του και στρωματωθεί σε μίγμα τυρφης και περλίτη, σε αναλογία 1:1 σε όγκο. Το κιβώτιο στρωμάτωσης τοποθετείται σε θερμοκρασία δωματίου. Φροντίστε να διατηρείται το μίγμα υγρό. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 50-60 μέρες.

Φροvτίδες

 

Τα φύλλα του φυτού πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρούν το γυαλιστερό χρώμα τους, αλλά και για να μην παρεμποδίζονται οι σημαντικές λειτουργίες του φυτού. Στο διάστημα Μαϊου - Σεπτεμβρίου μπορούν να γίνονται 3-4 λιπάνσεις με πλήρη λιπάσματα, για να επταχύνεται η ανάπτυξη του φυτού και να βελτιώνεται η όλη εμφάνισή του.

dark blue el311218

Η διαδικτυακή πύλη «Η Ευρώπη σου» παρέχει στους πολίτες και στις επιχειρήσεις πρακτικές πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματά τους και τις προσφερόμενες ευκαιρίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνδεσεις

Πρόγραμμα Διάυγεια  |  Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων open gov gr data gov gr

minagricmap

Πληροφορίες


1540 Κέντρο Εξυπηρέτησης Αγροτών 


Ο τηλεφωνικός αριθμός "1540" αποτελεί σύστημα, αυτόματης τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Διασυνδέεται με τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου και προσφέρει υπηρεσίες αυτοματοποιημένης απάντησης.

Οι μέχρι σήμερα διαθέσιμες "1540" υπηρεσίες είναι:

  • Απάντηση Εκπροσώπου του Υπουργείου.
  • Η ενημέρωση για τις πρόσφατες πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης ΟΠΕΚΕΠΕ (απαιτείται ταυτοποίηση του Δικαιούχου με Α.Φ.Μ. και τα 4 τελευταία ψηφία της Αστ. Ταυτότητας)
  • Καταγγελίες που αφορούν στην προέλευση κρέατος
  • Η ενημέρωση για τα Ελληνικά Τρόφιμα
  • Η ενημέρωση για τις διαθέσιμες ψηφιακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ 

Επικοινωνία

 

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων |

Διεύθυνση: Αχαρνών 2, Αθήνα, 101 76, Ελλάδα |

Τηλεφωνικό Κέντρο: +30 (210) 212-4000 |  

Κέντρο εξυπηρέτησης Αγροτών: 1540 και το emailinfo@minagric.gr |

 

Η ταχυδρομική διεύθυνση της Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι: Αχαρνών 381 & Δεστούνη 2,

Τ.Κ.: 111 43, Αθήνα.

 

 

 

Κοινωνικά Δίκτυα

Showcases

Background Image

Header Color

:

Content Color

:

Πολιτική Απορρήτου

Τα cookies επιτρέπουν μια σειρά από λειτουργίες που ενισχύουν την εμπειρία σας στον ιστότοπο. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies, σύμφωνα με τις οδηγίες μας