Αγγελική

 aggeliki

 

                                                                                                                                          

Pittosporum tobira
ΡΙTTOSΡΟRACΕΑΕ

Περιγραφή

Αειθαλής θάμνος, ύψους 2-4 μέτρων, με σφαιρικό σχήμα. Φύλλα δερματώδη γυαλιστερά, άνθη μικρά άσπρα-κρεμ στην άκρη των βλαστών, με όμορφο λεπτό άρωμα. Ανθίζει στο διάστημα Μαίου-Ιουνίου. Σπόροι κόκκινοι που φέρονται σε πράσινους καρπούς το φθινόπωρο. Υπάρχει και ποικιλία του φυτού με άσπρο χρωματισμό στην ττεριφέρεια του Φύλλου.

Τοποθέτηση

 

Σε εδάφη βαθιά που να αποστραγγίζουν καλά. Σε φωτεινές θέσεις, αλλά επίσης αναπτύσσεται ικανοποιητικά και στην ημισκιά. Αντέχει στα παραθαλάσσια μέρη, σε ξερά κλίματα και στη ρύπανση της ατμόσφαιρας.

Καλλωπιστικά στοιχεία

 

Τα γυαλιστερά φύλλα, τα μικρά άσπρα λουλούδια και οι κόκκινοι καρποί του.

Χρήση

 

Είναι ένα από τα βασικά φυτά που χρησιμοποιούνται για μπορντούρα, επειδή έχει πυκνό και ωραίο φύλλωμα. Χρησιμοποιείται επίσης για δημιουργία γεωμετρικών σχημάτων, όταν δέχεται το ανάλογο ψαλίδισμα. Είναι ακόμη κατάλληλο για μοναχική φύτευση ή φύτευση στη σειρά. Με ανάλογο κλάδεμα μπορεί να διαμορφωθεί και σε δεντρύλλιο.

Κλάδεμα

 

Τα φυτά που είναι διαμορφωμένο σε μπορντούρα ψαλιδίζονται δυο φορές το χρόνο (Απρίλιο και lούνιο). Όταν κλαδεύουμε μοναχικά φυτά, αφαιρούμε τους βλαστούς που ξεφεύγουν από το γενικό σχήμα του φυτού, καθώς επίσης και κάθε ξερό, σπασμένο ή αρρωστημένο βλαστό, στο διάστημα Μαρτίου - Απριλίου.

Πoλ/σμός

 

Γίνεται εύκολα με σπόρο, αφού προηγουμένως καθαριστεί από τη φλούδα του και στρωματωθεί σε μίγμα τυρφης και περλίτη, σε αναλογία 1:1 σε όγκο. Το κιβώτιο στρωμάτωσης τοποθετείται σε θερμοκρασία δωματίου. Φροντίστε να διατηρείται το μίγμα υγρό. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε 50-60 μέρες.

Φροvτίδες

 

Τα φύλλα του φυτού πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρούν το γυαλιστερό χρώμα τους, αλλά και για να μην παρεμποδίζονται οι σημαντικές λειτουργίες του φυτού. Στο διάστημα Μαϊου - Σεπτεμβρίου μπορούν να γίνονται 3-4 λιπάνσεις με πλήρη λιπάσματα, για να επταχύνεται η ανάπτυξη του φυτού και να βελτιώνεται η όλη εμφάνισή του.

Σχετικές Αναρτήσεις