ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Ιανουαρίου 2013

 

Σημεία συνέντευξης
Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη στον Τ/Σ MEGA, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα Mega» και στους δημοσιογράφους Γ. Οικονομέα και Δ. Καμπουράκη

Ξεκινά η καταβολή των χρημάτων του Κανονισμού de minimis ανά κτηνοτροφικό τομέα

Οι κτηνοτρόφοι υπέφεραν και υποφέρουν από την αύξηση των ζωοτροφών. Προσπαθήσαμε να τους βοηθήσουμε και με την εξισωτική αποζημίωση που δόθηκε το καλοκαίρι και σε όσους παίρνουν ενιαία ενίσχυση την έλαβαν. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα δώσαμε συνολικά 2, 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Μέρος αυτών δόθηκε στους κτηνοτρόφους. Υποσχέθηκα ο ίδιος και κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια να ανοίξει ο μηχανισμός de minimis και για πρώτη φορά η Ε.Ε ενέκρινε την καταβολή κρατικών ενισχύσεων από το πρόγραμμα, ειδικά για να ενισχύσουμε τους κτηνοτρόφους. Επαναλαμβάνω ότι για πρώτη φορά θα πάρουν χρήματα και από αυτόν τον Κανονισμό de minimis, αυτή την ενίσχυση, ειδικά οι κτηνοτρόφοι.

Για τις αποζημιώσεις στους βαμβακοπαραγωγούς

Οι βαμβακοπαραγωγοί είχαν ζημιές από πλημμύρες, χαλάζι και από άλλες φυσικές καταστροφές. Αυτά έχουν αποτιμηθεί από τον ΕΛΓΑ και οι αποζημιώσεις είναι περίπου 40 εκατ. €, τα οποία θα δοθούν εντός των ημερών.
Σε ότι αφορά τώρα τις βιολογικές καταστροφές, όπως είναι το πράσινο σκουλήκι. Σε κάποια χωράφια οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι έγινε μεγάλη ζημιά. Σας γνωρίζω, κάτι το οποίο ξέρουν και οι αγρότες, ότι έως πέρυσι, οι ζημιές που πληρώνει ο ΕΛΓΑ για καταστροφές που αποδίδονται σε βιολογικούς παράγοντες, δεν είναι επιλέξιμες. Τώρα κάνουμε προσπάθεια έτσι ώστε αυτές οι ζημιές αν θα πληρώσει ο γεωργός κάτι παραπάνω ως ασφάλιστρο για το στρέμμα, ώστε αν κάποιοι υποστούν ζημιά από το πράσινο σκουλήκι να μπορεί ο ΕΛΓΑ να τους καλύπτει. Με τη νέα ΚΑΠ από 1/1/2014 θα καλύπτονται όλα αυτά, ακόμα και οι καταστροφές που αποδίδονται σε βιολογικά αίτια.
Επειδή, οι ενισχύσεις του βάμβακος είναι συνδεδεμένες με την παραγωγή, πάρα πολλοί αγρότες ανησυχούν μήπως δεν πιάσουν ένεκα της προσβολής από το πράσινο σκουλήκι το ελάχιστο όριο αποδόσεων και δεν θα πάρουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Σ’ αυτό όμως κάνουν λάθος, διότι πρέπει να γνωρίζουν ότι το ποσοστό προσβολής έχει υπολογιστεί, δηλαδή η μείωση που υπέστη η παραγωγή τους, το όριο της προσβολής προστίθεται στην παραγωγή τους. Δηλαδή δεν κινδυνεύει καθόλου η συνδεδεμένη ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών.

Εξετάζουμε την επιστροφή του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαιοειδών μέσα στην Άνοιξη

Το θέμα του πετρελαίου αποτελεί για μένα αυτήν την ώρα το πιο μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή το κόστος της ενέργειας. Δεν μπορεί με αυτές τις τιμές ενέργειας, δυσκολεύονται οι άνθρωποι, διαθέτουν μεγάλα μηχανήματα. Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Και πέρυσι προσπαθήσαμε και τους βοηθήσαμε. Τους δώσαμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμων για να απαλύνουμε αυτή τη δυσκολία. Το κόστος αυτής της εισροής που είναι σημαντικό και είναι δικαιολογημένο. Δώσαμε το 50%, δηλαδή τα 60 εκατ.€ τον Αύγουστο και τα υπόλοιπα
60 εκατ.€ το Δεκέμβριο. Κατά την άποψή μου και αυτό αγωνίζομαι τώρα και αυτό θα κάνουμε τώρα μαζί με την κυβέρνηση, προκειμένου να τους βοηθήσουμε προσπαθούμε να τους δώσουμε τώρα το 50% της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών, τώρα που έχουν ανάγκη, καθώς ξεκινάει η νέα καλλιεργητική περίοδος.
Τίποτα δεν είναι αυτόματο. Μακάρι να είχα τα χρήματα στο συρτάρι μου και το πρωί να τους τα έδινα. Αλλά προσπαθούμε αντί να τους δώσουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών τον Ιούλιο, όπως έγινε πέρυσι να τους τα δώσουμε τώρα, αυτές τις μέρες, την Άνοιξη. Δύο πράγματα λέμε. Να δώσουμε τώρα το 50% νωρίς την άνοιξη, έτσι ώστε να μπορούν να σπείρουν κι ας μείνει το υπόλοιπο 50% για το φθινόπωρο, για τη συγκομιδή.

Για το αγροτικό ρεύμα

Όντως, είναι πρόβλημα. Μπήκε ένας φόρος. Ειδικά το κομμάτι του φόρου που μπήκε στη ΔΕΗ κι αφορά τον περιβαλλοντικό όρο, δηλαδή μπήκε στο γεωργό ένα κομμάτι επιβάρυνσης γιατί έχει να κάνει με το διοξείδιο του άνθρακα που επιβαρύνει την ατμόσφαιρα.
Όμως, πρέπει να δούμε το γεωργό ο οποίος με το καλαμπόκι του, με τις ελιές του, με τα δέντρα του εμπλουτίζει με οξυγόνο την ατμόσφαιρα. Τα χωράφια τους καθαρίζουν τη μόλυνση.
Πρέπει να το πούμε καθαρά.
Θα φορολογήσουμε το διοξείδιο του άνθρακα όταν στο τέλος θα κάνουμε το λογαριασμό και θα πούμε ότι ο γεωργός «τόσο τρώει, τόσο βάζει».
Διαφωνώ με το κομμάτι που μπήκε ως φόρος παραπάνω στο γεωργό αναφορικά με το διοξείδιο του άνθρακα. Εάν κάποιος μολύνει θα πληρώσει. Πρέπει όμως να δει. «Τόσο μολύνω, τόσο καθαρίζω τη μόλυνση. Τι είναι το καθαρό μου ισοζύγιο;» Θα πρέπει να δούμε το αποτύπωμα του καθενός. Κι αν το αποτύπωμα είναι θετικό πρέπει να του δώσουμε λεφτά γιατί μας καθαρίζει την ατμόσφαιρα.

Δημοσιογράφος: Που έχουν δίκιο οι αγρότες;

Υπουργός: Ζορίζονται οι άνθρωποι. Σε όλα τους δικαιώνω. Λέω όμως στους αγρότες ότι αυτή την ώρα περνάμε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία. Όλη η κοινωνία ζορίζεται κι αυτά τα χρήματα, 150 εκατ.€ που μαζέψαμε για να τους καταβάλουμε την εξισωτική αποζημίωση ή την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαιοειδών, μαζεύτηκαν δύσκολα, μαζεύτηκαν από το συνταξιούχο που του έκοψαν 100 ευρώ ή από άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Να καταλάβουν ότι κάποιοι δίπλα πεινάνε, είναι άνεργοι, δεν υπάρχει περιθώριο να τους κόψουμε κι άλλα. Άρα όλοι θα ζοριστούμε. Θα ζοριστούμε όμως εξίσου.

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν ορισμένοι που πραγματικά έχουν ανάγκη

Υπουργός: Και δίκιο. Ας πάμε στην κατηγορία όσων διαθέτουν φωτοβολταϊκά. Είπαν θέλουμε να συμπληρώσουμε το εισόδημά μας να πάρουμε κι από εκεί κάποια χρήματα. Έκαναν τους λογαριασμούς τους, πήραν δάνειο, χρεώθηκαν να τα εγκαταστήσουν. Ένα πρωί ξαφνικά τους είπαν 30% φορολόγηση επί του τζίρου τους.

Δημοσιογράφος: Αυτό όμως είναι ομηρία υπουργέ μου.

Υπουργός: Δεν είναι ομηρία. Είναι η δυσκολία που περνάει ο τόπος και προσπαθούν να βρουν από πού μπορούν να συγκεντρώσουν χρήματα.

Για την επικείμενη συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών της Θεσσαλίας

Έχει οριστικοποιηθεί η συνάντηση με τους αγρότες της Θεσσαλίας. Μας ζήτησαν συνάντηση και θα γίνει αύριο. Το έχουμε κανονίσει και συγκεκριμένα μίλησα με τον κ. Μπούτα.


Για τη διανομή φρούτων και την επιδότηση γαλακτοκομικών προϊόντων σε σχολεία

Ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί μας για τη διανομή φρούτων και την επιδότηση γαλακτοκομικών σε σχολεία και έχουν υπογραφεί οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις.
Θα μοιράσουμε φρουτοσαλάτα και γαλακτοκομικά προϊόντα σε χιλιάδες σχολεία, σε μια προσπάθεια όχι μόνο να βοηθήσουμε τα τους τρόφιμα, όπως φρούτα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και, να τους εξοικειώσουμε με την ελληνική διατροφή, να τους μάθουμε να τρώνε αγροτικά προϊόντα.
Θα επιδοτήσουμε λοιπόν με ένα ποσοστό την τιμή του φρέσκου γάλακτος στα σχολεία, και θα διανέμουμε την φρουτοσαλάτα που θα είναι παρασκευασμένη με ελληνικά φρούτα, συσκευασμένη σε χυμό πορτοκαλιού. Αυτό θα γίνει σύντομα, καθώς όπως σας είπα έχουν ολοκληρωθεί οι αντίστοιχοι διαγωνισμοί.
Όπως κάναμε τη μεγάλη προσπάθεια με τη δωρεάν διανομή τροφίμων που δώσαμε τρόφιμα σε περίπου 800.000 άτομα, έτσι και τώρα και με τα προγράμματα που σας προανέφερα, θέλουμε να ενισχύσουμε τους μαθητές στη σίτισή τους.

Για την ενίσχυση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων

Στην Παγκόσμια Έκθεση Τροφίμων στο Βερολίνο είχα την ευκαιρία να υποδεχτώ την Γερμανίδα Υπουργό Γεωργίας με την οποία έχουμε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Η κα Aigner δοκίμασε τα κρασιά, τα λάδια, τα τυριά μας. Η έκθεση είχε μεγάλη απήχηση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και στους επισκέπτες.
Η χώρα μας είναι μεγάλος εξαγωγέας τροφίμων. Στην αγορά της Γερμανίας αυξήθηκαν κατά 26% οι εξαγωγές του ελαιολάδου μας και 28% οι εξαγωγές των κρασιών μας. Κάνουμε μεγάλες και στοχευμένες προσπάθειες, προκειμένου να προωθήσουμε τα αγροτικά μας προϊόντα στις αγορές του εξωτερικού.
Οι αγρότες μπορεί να διαμαρτύρονται για τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, αλλά εφόσον περάσουμε στη σωστή τυποποίηση, κάνουμε σωστή διακίνηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων, αλλά και εμείς ως Υπουργείο καταλύσουμε αυτήν την εξωστρέφεια, τότε όλη αυτή η προστιθέμενη αξία θα περάσει στην οικονομία μας.

Σχετικές Αναρτήσεις