ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 12 Φεβρουαρίου 2013

Συνέντευξη

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,Καθηγητή Αθανάσιου Τσαυτάρη,
στον Ρ/Σ  ΣΚΑΪ 100.3
και στο δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε


Υπουργός: Οι ροδακινοπαραγωγοί που είχαν ως αίτημα να πληρωθούν, γιατί δεν είχαν πάρει τα χρήματά τους από τις εταιρείες που είχαν παραδώσει τα ροδάκινά τους το καλοκαίρι, έχουν αρχίσει ήδη να πληρώνονται, με δική μας παρέμβαση.
Χθες πλήρωσε η μία εταιρεία περίπου 3.000 παραγωγούς και σήμερα η δεύτερη εταιρεία καταθέτει τα χρήματα στους λογαριασμούς άλλων 2.000 παραγωγών. Άρα δηλαδή 12 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν στους λογαριασμούς συνολικά 5.000 ροδακινοπαραγωγών στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, στην περιοχή της Ημαθίας. Ήταν εκείνοι που έστησαν το μπλόκο στην Κουλούρα γι’ αυτό το αίτημά τους.
Τους είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αυτό θα γίνει. Είναι χρέος της εταιρείας να το πληρώσει, όμως έπρεπε να εγκριθεί πρώτα το δάνειο τους και να πάρουν τις λίστες των δικαιούχων και να καταθέσουν τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.
Πρέπει να έρθουν οι ροδακινοπαραγωγοί για να μας πουν τι πρέπει να κάνουμε μαζί, έτσι ώστε του χρόνου να μην έχουμε τα ίδια προβλήματα.
Να έρθουν μαζί μου στη Μόσχα που θα πάω σύντομα, για να προωθήσουμε το κονσερβοποιημένο ροδάκινο που παράγουν, που είναι εξαιρετικής ποιότητας και καταφέραμε να το βάλουμε στην πρώτη θέση της ρωσικής αγοράς. Δέστε που πήγαν οι εξαγωγές μας. Χάρη σε αυτές τις εξαγωγές οι εταιρείες μπορούν και τους πληρώνουν τώρα.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, βοηθήστε τους αγρότες, δώστε τους τεχνογνωσία, να κάνουν συνεταιρισμούς, εταιρείες . Εσείς κύριε Υπουργέ είσαστε ένας άνθρωπος που προέρχεστε από την Ανώτατη Εκπαίδευση. Δε λέω ότι δεν ξέρετε την κρατική διοίκηση, αλλά πρέπει η κρατική διοίκηση να μορφωθεί κι αυτή για να βοηθήσει αυτό τον κόσμο να κάνουν συνεταιρισμούς, να κάνουν εταιρείες, να μπορούν να πωλούν το προϊόν τους.

Υπουργός: Συμφωνώ απολύτως μαζί σας. Μόλις εγκρίθηκε και η νέα ΚΑΠ, το αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος αυτού, πέραν των ενισχύσεων, το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα έχει ξανά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως είχε και στην προηγούμενη περίοδο. Δηλαδή θα έχει το 1,8 δις από το ΕΣΠΑ, που ανακοίνωσε και ο κ. Πρωθυπουργός, και πάνω σε αυτό θα προστεθούν όλοι οι επόμενοι άξονες. Θα φθάσει κοντά στο 3,8 δις, όπως και στην επόμενη περίοδο. Να γιατί φωνάζω και λέω πως αν δεν αλλάξουμε στρατηγική  και προτεραιότητες θα είμαστε πάλι στα ίδια σημεία.
Την τρέχουσα περίοδο, παρά του ότι δόθηκαν και δίνονται αυτή τη στιγμή 3,8 δις ευρώ, ο άξονας εκπαίδευση, έρευνα, καινοτομία, συμβουλές δεν ανοίχτηκε καν, για να δείτε πως όταν φωνάζει ο Τσαυτάρης και λέει ότι είμαστε σε λάθος κατεύθυνση, αυτή είναι η κατεύθυνση που πρέπει να πάμε, αν θέλουμε να πατήσουμε στην ποιότητα.
Ακόμη αυτή την ώρα και το δευτερόλεπτο δεν πρέπει να χαθεί. Αυτή την ώρα δουλεύουμε, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδος να μπορούν οι κτηνοτρόφοι να πάρουν από το de minimis χρήματα για τις ζωοτροφές τους- ήδη πήραν τα χρήματά τους οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι βοοτρόφοι των πεδινών περιοχών- τώρα προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα με τους πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους, οι οποίοι θα πάρουν 10 εκατ.€ να ενισχυθούν, να αγοράσουν ζωοτροφές για να βγάλουν το χειμώνα.
Δεν έχει νόημα να χάνουμε ούτε ένα δευτερόλεπτο αυτή τη στιγμή, αν πραγματικά θέλουμε να το πετύχουμε μέσα στην εβδομάδα και γι’ αυτούς, για να πάμε μετά στο πετρέλαιο και στα άλλα θέματα που αφορούν στο κόστος της ενέργειας και ούτω καθεξής.

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις