ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2013

 


Σημεία Απάντησης
του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Β΄ Πειραιώς του ΚΚΕ κ. Διαμάντως Μανωλάκου
σχετικά με τα προβλήματα στην κτηνοτροφία σε Ανατολική Μακεδονία- Θράκη
και Λέσβο από τα κρούσματα ευλογιάς στα αιγοπρόβατα

 


Συντονισμός για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της ευλογιάς
«Αυτή την ώρα που μιλούμε έχουμε 51 καταγεγραμμένες εστίες ευλογιάς: 31 στον Έβρο, 8 στη Θεσσαλονίκη, 8 στη Ξάνθη, 2 στη Ροδόπη και 2 στη Λέσβο. Υπό το βάρος των νέων δεδομένων συγκάλεσα, τη Δευτέρα, ευρεία σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με την παρουσία των Περιφερειαρχών ή εκπροσώπων τους από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Μακεδονία και το Βόρειο Αιγαίο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, των Ενόπλων Δυνάμεων και των ΔΑΟΚ των Περιφερειακών Ενοτήτων των παραπάνω Περιφερειών. Ο στόχος ήταν ο καλύτερος συντονισμός για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της νόσου. Ζήτησα από τις Περιφέρειες να προχωρήσουν στη δημιουργία σημείων απολύμανσης των οχημάτων και να εγκρίνουν την υπερωριακή απασχόληση κτηνιάτρων στις παραπάνω Περιφερειακές Ενότητες».

Αστυνομία, Πυροσβεστική και Ένοπλες Δυνάμεις στη «μάχη»
«Ζήτησα από την Αστυνομία να συνδράμει στην αυστηρή επιτήρηση των περιορισμών μετακίνησης οχημάτων στις παραπάνω περιοχές.
Από την Πυροσβεστική ζητήσαμε να συνδράμει στη λειτουργία των σημείων απολύμανσης, προκειμένου να μη μεταφέρεται μηχανικά ο ιός της ευλογιάς από τα οχήματα που για παράδειγμα παίρνουν το γάλα.
Επίσης, από τις Ένοπλες Δυνάμεις ζητήσαμε να συνδράμουν με οπλίτες ή μόνιμους κτηνιάτρους γιατί πράγματι έχουμε ελλείψεις σε κτηνιατρικό προσωπικό».

Το κτηνιατρικό προσωπικό υπερβάλλει εαυτόν για την αντιμετώπιση της ευλογιάς
«Όσον αφορά στις ελλείψεις των κτηνιάτρων και τη συνδρομή που ζητήσαμε από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα πω το εξής: Εγώ είμαι ο πρώτος που θα ήθελα να έχουμε τη δυνατότητα προσλήψεως κτηνιάτρων, όχι σήμερα, αλλά χθες αν ήταν δυνατόν! Όμως δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η χώρα είναι εμπερίστατη. Αντιμετωπίζει μια μεγάλη δοκιμασία. Δεν είναι άμεσα συνδεδεμένο το πρόβλημα με τις ελλείψεις κτηνιατρικού προσωπικού. Οι κτηνίατροι που έχουμε, το προσωπικό που στελεχώνει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες υπερβάλλει εαυτόν, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Θυμίζω, όμως, ότι και στην περίοδο των παχέων αγελάδων το 1996, που είχαμε πολύ περισσότερους κτηνιάτρους, το πρόβλημα ήταν σε μεγαλύτερη ένταση καθώς τότε είχαμε 101 καταγεγραμμένες εστίες».

Θα προσληφθούν 67 εποχικοί κτηνίατροι και άλλες ειδικότητες
«Ήδη έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι διαδικασίες για την πρόσληψη 67 εποχικών κτηνιάτρων, τεχνολόγων ζωικής παραγωγής, διοικητικών αλλά και βοηθών εργαστηρίων».

Προχωρά κανονικά η διαδικασία αποζημιώσεων για θανατωθέντα πρόβατα
«Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί πλέον των 8.500 προβάτων. Αυτά αποζημιώνονται. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες και ξεκίνησε η καταβολή 154.000 ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την καταβολή συνολικής δαπάνης 667.000 ευρώ για υπόλοιπα αιτήματα και αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου διμήνου. Αναμένουμε επίσης και την υποβολή των τελευταίων σχετικών αιτημάτων από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των περιοχών που έχουν πληγεί μέχρι τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου».

Στόχος, οι αποζημιώσεις των ζώων να ανταποκρίνονται στις τιμές της αγοράς
«Στόχος είναι οι αποζημιώσεις να ανταποκρίνονται όσο το δυνατόν περισσότερο στις αγοραίες, στις πραγματικές τιμές, διότι σκοπός είναι η ανασύσταση του κοπαδιού, να στηριχθεί ο κτηνοτρόφος προκειμένου να ξαναφτιάξει το κοπάδι του. Οι αποζημιώσεις, όμως, δεν μπορεί να είναι δέλεαρ για τη διασπορά της νόσου, είτε από σκοπιμότητα είτε από αμέλεια. Και δεν υπάρχει μέσος όρος, δηλαδή δεν είναι ίδια η κατά κεφαλήν αποζημίωση για κάθε ζώο. Μπορεί να φτάνει μέχρι και τα 250 ευρώ, όπως με ενημερώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες μας. Η αποζημίωση εξαρτάται από την ηλικία του ζώου, την παραγωγικότητά του, τη φυλή και από μία σειρά άλλες παραμέτρους.

Ιδιαίτερη πρόνοια για εγκυμονούσες προβατίνες στη νέα ΚΥΑ
«Πράγματι υπάρχει ένα ζήτημα με τις εγκυμονούσες προβατίνες. Αν μια προβατίνα έχει προλάβει να γεννήσει, αποζημιώνεται και το αρνί, ενώ αν είναι εγκυμονούσα, αποζημιώνεται μόνο η προβατίνα. Έχουμε λοιπόν ζητήσει εισηγήσεις από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, οι οποίες έλαβαν εντολή να συνεργαστούν με τους κτηνοτρόφους, προκειμένου η νέα ΚΥΑ για το 2014 να έχει ιδιαίτερη πρόνοια για τις εγκυμονούσες προβατίνες».

Κανένας κίνδυνος απώλειας των άμεσων ενισχύσεων στους πληγέντες κτηνοτρόφους
«Οι κτηνοτρόφοι δεν κινδυνεύουν να χάσουν τα δικαιώματά τους. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους κτηνοτρόφους που λόγω ανωτέρας βίας αναγκάστηκαν να θανατώσουν το κοπάδι τους. Δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο να χάσουν τις άμεσες ενισχύσεις, την ενιαία ενίσχυση ή τα υπόλοιπα της εξισωτικής αποζημίωσης».

Αποζημιώσεις και για τις ζωοτροφές, όπου επιβάλλεται εγκλεισμός των κοπαδιών
«Όσον αφορά στις αποζημιώσεις που δίνονται για τις ζωοτροφές εκείνων των κτηνοτρόφων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης και αναγκάζονται να σταβλίζουν τα κοπάδια τους, με απόφαση του Υπουργείου δόθηκαν 10 ευρώ στους κτηνοτρόφους του Έβρου που αναγκάστηκαν να κρατήσουν έγκλειστα τα κοπάδια τους, σύμφωνα με εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ζωικής Παραγωγής. Με βάση την ενημέρωση που έχουμε αυτήν την ώρα υπολογίζονται ότι είναι έγκλειστα περίπου άλλα 40.000 ζώα στις περιοχές που πλήττονται από την ευλογιά.
Θέλω, λοιπόν, να ανακοινώσω ότι έχουν εξευρεθεί οι αναγκαίοι πόροι προκειμένου να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που αναγκάζονται να σταβλίζουν τα ζώα τους, με το ίδιο ποσό των 10 ευρώ, αν και όπως με ενημερώνουν, έτσι και αλλιώς, λόγω των καιρικών συνθηκών στη Βόρειο Ελλάδα, τα σταβλίζουν».

Πολύτιμη η συνεργασία των κτηνοτρόφων για τον περιορισμό της νόσου
«Θέλω να τονίσω επίσης ότι είναι πολύτιμη, στην αντιμετώπιση της νόσου, η συνεργασία των κτηνοτρόφων και να τους καλέσω και από αυτό το Βήμα να ακολουθούν κατά γράμμα τις οδηγίες των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών».

Σε επαφή με όμορες χώρες για καλύτερη επιτήρηση και αντιμετώπιση της ευλογιάς
«Βρισκόμαστε επίσης σε επικοινωνία με τη Βουλγαρία και με την Τουρκία, όπου υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα με την ευλογιά. Σήμερα που μιλούμε, αντιπροσωπεία της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο του FAO. Υπάρχει ένα διεθνές πρόγραμμα επιτήρησης εξωτικών νοσημάτων, όπως είναι και η ευλογιά».

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις