ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα, 19 Αυγούστου 2014


Σημεία συνέντευξης

του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Πάρι Κουκουλόπουλου στον Τ/Σ MEGA και στους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Ράνια Τζίμα

«Δεν υπάρχει πρόβλημα με τις αποζημιώσεις στα ροδάκινα»

«Πρόβλημα δεν υπάρχει κανένα. Για να πω κατ’ αρχάς μία καθαρή κουβέντα, μια παρεξήγηση υπάρχει που οδήγησε και σε μία σειρά ενεργειών. Υπάρχουν δυο διαφορετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα για το ροδάκινο ισχύουν αναδρομικά από τις 11 Αυγούστου και τα μέτρα για τα υπόλοιπα προϊόντα ισχύουν αναδρομικά από τις 18 Αυγούστου, από χθες. Θα εξειδικευθούν αργότερα, έχουν όμως αναδρομικότητα από την ημέρα που ανακοινώθηκαν» επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Πάρις Κουκουλόπουλος μιλώντας σήμερα στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της τηλεόρασης του Mega για τη λήψη μέτρων από την Ε.Ε. και τις αποζημιώσεις για τους ροδακινοπαραγωγούς και τους παραγωγούς οπωροκηπευτικών που πλήττονται από το ρωσικό εμπάργκο.

Ο κ. Κουκουλόπουλος τόνισε γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να οργανωθεί η δωρεάν διανομή ροδάκινων σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και εξήγησε παράλληλα την προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στην αποζημίωση και των μεμονωμένων παραγωγών ροδακίνου, λέγοντας: «Η κεντρική πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε μέσω των ομάδων παραγωγών που έχουμε, έχουμε καλές οργανωμένες ομάδες σε αρκετές περιοχές, στην Κοζάνη, στη Νάουσα κ.ά. Υπό τη σκέπη αυτών των ομάδων - έχουμε μια συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων για να διαχειριστούμε το φορολογικό, να μην έχουμε τέτοια ζητήματα - να μπορέσουν μέσα από εκεί να διακινήσουν τα αδιάθετα προϊόντα και οι μεμονωμένοι παραγωγοί για να τύχουν όλοι της ίδιας αποζημίωσης, όμως πάνω στο τραπέζι αυτά κι όχι εν κρυπτώ όπως έχει γίνει παλαιότερα».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης και τους βοσκοτόπους ο κ. Κουκουλόπουλος διευκρίνισε ότι με βελτιωτικές ρυθμίσεις που είναι σύμφωνες με το Συμβούλιο της Επικρατείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – μια που πέρασε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ και μια που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα – θα επιλυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν. «Αύριο το μεσημέρι εκτός απροόπτου θα κάνουμε και τις ανακοινώσεις. Γίνεται μία εντατική επεξεργασία αυτή τη στιγμή όλων των στοιχείων και θα ανακοινώσουμε και τους τελικούς πίνακες που θα λύνουν το πρόβλημα σε ποσοστά 90% και πλέον» τόνισε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρώτα απ΄ όλα ο ΕΝΦΙΑ θέλει διορθώσεις και κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει στη βάση κάποιων λαθών που έγιναν. Υπήρξαν παρεμβάσεις, υπήρξαν παρεμβάσεις και από το ΠΑΣΟΚ. Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση εξ ορισμού, διότι έχουμε μία σχεδόν διπλάσια επιβάρυνση για την ακίνητη περιουσία, γιατί φταίει η έκτακτη κατάσταση της χώρας» και πρόσθεσε: «Πρέπει να βγούμε από την κρίση, αυτός ο φόρος πρέπει να εξορθολογιστεί, πρέπει να χαμηλώσει και να αποδοθεί σε δεύτερο στάδιο όπως είχαμε πει στη Βουλή όταν τον ψηφίζαμε στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές που με το πλεονέκτημα της εγγύτητας όπως είναι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο μπορούν να κάνουν και εκ του σύνεγγυς τις διορθώσεις. Αυτό είναι το πλαίσιο».

Ακολουθούν τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

Για τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορούν τα ροδάκινα και τις αποζημιώσεις των παραγωγών

Δημοσιογράφος: Υπάρχει κάποια εμπλοκή, υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με τις αποζημιώσεις για τα ροδάκινα; Γιατί έγιναν και ερωτήσεις χθες και από την κα Σπυράκη και από τον κ. Τζαμτζή, υπάρχει κάποια αλλαγή;
Αναπληρωτής Υπουργός:
Πρόβλημα δεν υπάρχει κανένα. Για να πω κατ΄ αρχάς μία καθαρή κουβέντα, μια παρεξήγηση υπάρχει που οδήγησε και σε μία σειρά ενεργειών. Υπάρχουν δυο διαφορετικές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μέτρα για το ροδάκινο ισχύουν αναδρομικά από τις 11 Αυγούστου και τα μέτρα για τα υπόλοιπα προϊόντα ισχύουν αναδρομικά από τις 18 από χθες. Θα εξειδικευθούν αργότερα, έχουν όμως αναδρομικότητα από την ημέρα που ανακοινώθηκαν.
Δεν ισχύει ο τίτλος της Αυγής "ούτε δεκάρα για τους ροδακινοπαραγωγούς" που βλέπω εδώ μπροστά μου, δεν ισχύει, το ροδάκινο έχει διακριθεί. Υπάρχει πρόβλημα συγκεκριμένο με το ροδάκινο στην Ελλάδα, για να μπω κατευθείαν στο θέμα, έχουμε πρόβλημα και θέλουμε να βελτιώσουμε τα μέτρα της Ευρώπης.
Ποιο είναι το πρόβλημά μας; Κατευθείαν στο πρόβλημα θέλω να πάω, δε θέλω να κρύψω το πρόβλημα. Υπάρχει ένα πλαίσιο ικανοποιητικό για αποζημίωση, δίνει 27 λεπτά το κιλό για να γίνει απόσυρση κυρίως για δωρεάν διανομή σε ευπαθείς ομάδες και σε άλλες κατευθύνσεις, αλλά η βασική κατεύθυνση είναι η δωρεάν διανομή. Και αυτό προσπαθούμε να οργανώσουμε αυτή τη στιγμή κι έχουν γίνει συνεργασίες.
Έχουμε μιλήσει με τον κ. Λοβέρδο επανειλημμένα γι’ αυτό ότι θα το κάνουμε με τα σχολεία, με τους πολυτέκνους, με την εκκλησία κ.ο.κ, για να οργανωθεί όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια της δωρεάν διανομής και να πάει εκεί που πρέπει το ροδάκινο αντί να πεταχτεί.
Δημοσιογράφος:
Σωστό, το λέγαμε από την πρώτη μέρα αυτό.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Με μια ικανοποιητική τιμή, αλλά ποιο είναι το πρόβλημα, προσέξτε. Για να αντιμετωπίσουμε λιγάκι τα προβλήματά μας ως χώρα, αυτή την αποζημίωση τη δίνει στις ομάδες παραγωγών η Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνει ακριβώς τη μισή στους μεμονωμένους παραγωγούς.
Δημοσιογράφος:
Και μάλιστα αυτό προβλέφθηκε και πρόσφατα με την απόφαση, δηλαδή κανονικά δεν υπήρχε πρόβλεψη για τους μεμονωμένους παραγωγούς, ούτε καν για το 50%.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Αυτό είναι και το κεντρικό μας πρόβλημα, η κεντρική πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι να μπορέσουμε μέσω των ομάδων παραγωγών που έχουμε, έχουμε καλές οργανωμένες ομάδες σε αρκετές περιοχές, στην Κοζάνη, στη Νάουσα κ.ά. Υπό τη σκέπη αυτών των ομάδων έχουμε μια συνεργασία και με τη Γενική Γραμματεία Εσόδων για να διαχειριστούμε το φορολογικό, να μην έχουμε τέτοια ζητήματα, να μπορέσουν μέσα από εκεί να διακινήσουν τα αδιάθετα προϊόντα και οι μεμονωμένοι παραγωγοί για να τύχουν όλοι της ίδιας αποζημίωσης, όμως πάνω στο τραπέζι αυτά κι όχι εν κρυπτώ όπως έχει γίνει παλαιότερα.
Δημοσιογράφος:
Κύριε Κουκουλόπουλε οι αποζημιώσεις θα φτάσουν στους παραγωγούς μέσω των συνεταιρισμών ή μεμονωμένα;
Αναπληρωτής Υπουργός:
Οι αποζημιώσεις, αν μείνουν τα πράγματα ως έχουν, θα φτάσουν στον καθέναν παραγωγό μεμονωμένα, εφόσον είναι μεμονωμένος ή μέσω του συνεταιρισμού, αν είναι συνεταιρισμένος.
Δημοσιογράφος:
Με δύο τρόπους δηλαδή, ανάλογα με την περίπτωση.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Ναι για τον μεμονωμένο όμως είναι η μισή αποζημίωση, το καταλαβαίνετε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα;
Δημοσιογράφος:
Ναι απολύτως και μάλιστα σας είπα και πριν ότι προβλέφθηκε και πρόσφατα.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Εδώ λοιπόν υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, που τα δίνει όλα στις ομάδες παραγωγών, είναι και το κεντρικό θέμα της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής κι εμείς στην Ελλάδα επιμένουμε μεμονωμένα κι εδώ πέρα έχουμε την Αξιωματική Αντιπολίτευση που πάει στην Ημαθία την προηγούμενη εβδομάδα και ζητάει πρακτικές πακέτου Χατζηγάκη. Στις 24 Ιουλίου, ημέρα που αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία μας, ήρθε η απανταχούσα σχεδόν μισό δις ευρώ, να ζητήσουμε καταλογισμούς από τους αγρότες μισό δις ευρώ και το παλεύουμε με νομικές ενέργειες για να μην το έχουμε μπροστά μας. Είναι δυνατόν;
Δημοσιογράφος:
Πάντως επειδή λέτε για το πακέτο Χατζηγάκη, θυμάμαι ότι όταν ο κ. Χατζηγάκης έδινε τα 500 εκατομμύρια ευρώ, τότε η Αντιπολίτευση έλεγε "να δώσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ, είναι λίγα τα 500 εκατομμύρια".
Αναπληρωτής Υπουργός:
Ξέρετε πόσες δεκαετίες περάσανε από τότε; Μυαλό δεν έχουμε βάλει ακόμα;
Δημοσιογράφος: Αυτό που λέει ο κ. Τζαμτζής στην ερώτησή του, ότι αν μείνουν οι αποζημιώσεις εδώ που είναι, είναι ασπιρίνες και ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε περισσότερα ισχύει;
Αναπληρωτής Υπουργός:
Όχι δεν ισχύει, για το λόγο ότι οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και οι ανακοινώσεις του αρμοδίου Επιτρόπου είναι πολύ συγκεκριμένες και σαφείς, ότι στο τέλος της ημέρας θα προσδιοριστούν ακριβώς οι αποζημιώσεις, αφού υπάρξει συστηματική παρακολούθηση της αγοράς και της τελικής στήριξης των προϊόντων, δηλαδή τι μέρος παραγωγής έμεινε αδιάθετο..
Δημοσιογράφος:
Θα αποζημιωθούν πλήρως οι παραγωγοί κ. Κουκουλόπουλε;
Αναπληρωτής Υπουργός:
Υπάρχουν δυο βασικά κριτήρια, το ένα είναι τι μέρος προβλήματος έχει προκαλέσει το εμπάργκο και το δεύτερο ζήτημα είναι όλη η διαδικασία υπερπαραγωγής, για την οποία νωρίτερα είχαμε κινηθεί εμείς, που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και έχει προκαλέσει ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και ενίσχυσης.
Για εμάς όμως ως Ελλάδα υπάρχει κι ένα τρίτο ενδιαφέρον σημείο, το οποίο καλύπτει επίσης η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εντελώς συμπτωματικά είναι και στην αρμοδιότητά μου ως Αναπληρωτή Υπουργού. Είναι η προώθηση, η αναζήτηση εναλλακτικών αγορών.
Έχει λοιπόν συγκεκριμένη επιπλέον χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν προσδιορίζεται, καλούμαστε εμείς ως κράτος-μέλος να την προσδιορίσουμε, για να βοηθήσουμε πάλι τις ομάδες παραγωγών, προσέξτε, πάλι τις ομάδες παραγωγών, όχι τους μεμονωμένους.
Δημοσιογράφος:
Τα 30 εκατομμύρια που ακούστηκαν ως αποζημίωση είναι αυτό το ποσό, θα είναι παραπάνω, θα είναι παρακάτω;
Αναπληρωτής Υπουργός:
Μπορεί να είναι και περισσότερο.
Δημοσιογράφος:
Από εθνικούς πόρους;
Αναπληρωτής Υπουργός:
Όχι είναι ευρωπαϊκά αυτά τα λεφτά.
Δημοσιογράφος:
Γιατί ο κ. Βενιζέλος μίλησε πρόσφατα για "εθνικά συμπληρώματα" γι΄ αυτό το ρωτάω.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Εάν χρειαστεί είπαμε. Εμείς αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη τι επιδιώκουμε; Υπάρχει ένα ικανοποιητικό πλαίσιο, για τη δωρεάν διανομή μέσω ομάδων παραγωγών, αν πάνε σε άλλες κατευθύνσεις εκτός από τη δωρεάν διανομή, μειώνεται η χρηματοδότηση και για τις ομάδες και έχουν το μισό οι μεμονωμένοι.
Η προσπάθεια η δικιά μας ποια είναι; Να έχουμε σε οποιαδήποτε κατεύθυνση απόσυρσης το 100% της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δώσουμε τη δυνατότητα στους μεμονωμένους μία φορά, μέσω των ομάδων, ελεγχόμενα δηλαδή να κάνουν κι αυτοί την απόσυρσή τους.
Δημοσιογράφος:
Να έχουν ουσιαστικά πρόσβαση δηλαδή σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Για να ομαλοποιηθεί η αγορά, να έχουν την ίδια προστασία όλοι κι εμείς να έχουμε τη μέγιστη δυνατή βοήθεια από την Ευρώπη. Για ποιο λόγο; Για το λόγο ότι μαζί με τη Νορβηγία είμαστε οι χώρες που πλησιάζει το 1% των συνολικών εξαγωγών μας η επίπτωση του εμπάργκο από τη Ρωσία.

Για το θέμα της εξισωτικής αποζημίωσης και το ζήτημα των βοσκοτόπων

Αναπληρωτής Υπουργός: Να σας πω κάτι σημαντικό, στην ιστορία των καταλογισμών και των απαιτήσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στον τομέα της γεωργίας υπάρχει μια περιπέτεια 2 δις ευρώ, που το μισό είναι το πακέτο Χατζηγάκη, το μισό είναι χρηματοδοτήσεις το 1992-1993 διευκολύνσεις στους συνεταιρισμούς και το άλλο 1 δις είναι διάφορα πράγματα, με κορυφαία περίπτωση τα βοσκοτόπια. Η χώρα στο θέμα των βοσκοτόπων έχει ατέλειωτους καταλογισμούς, εξ ου και μίλησε έτσι και ο κ. Βαρεμένος.
Εδώ όμως θέλω να πω κάτι πολιτικό, όταν πέρασε μία διάταξη που ήρθε από τον κ. Μανιάτη και τον κ. Τσαυτάρη προ τριών μηνών, ήμουν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τότε, έγινε ένας καβγάς άγριος, ο κ. Καψής και η κα Κωνσταντοπούλου παίζανε στα κανάλια με τον καβγά τους ένα μήνα.
Όπου είχαμε την αντίδραση κι εγώ θα παρακαλούσα πραγματικά, δεν καρφώνω, θα παρακαλούσα τον κ. Βαρεμένο να δουλέψει και εσωτερικά προς το ΣΥΡΙΖΑ γιατί σε όλη αυτή την τοποθέτηση που δεν έχω καμία ένσταση, να δούμε δηλαδή την ελληνική ιδιαιτερότητα τι είναι δάσος τι δεν είναι, έχουμε κι ένα θέμα με το ΣΥΡΙΖΑ που άλλοτε βγαίνει και μας πουλάει οικολογία και άλλοτε βγαίνει και λέει είμαι με τους κτηνοτρόφους. Λοιπόν έχει υπάρξει και άλλη διατύπωση του νόμου.
Εγώ λοιπόν είπα ότι από την 1/1/2015 το πρόβλημα το λύνουμε μία ακόμα βελτίωση που έγινε τις προηγούμενες μέρες σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ και μία που θα κάνουμε εμείς την επόμενη εβδομάδα, σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για τις ξυλώδεις εκτάσεις κι όλα τα υπόλοιπα, να μη λέω τώρα λεπτομέρειες, έτσι ώστε η χώρα εκεί που υπάρχουν πραγματικά δικαιώματα και υπάρχουν βοσκήσιμες εκτάσεις να έχει τις επιλέξιμες εκτάσεις για να θεμελιώνεται εκεί πάνω και η κτηνοτροφία και οι ενισχύσεις, όπως σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.
Και το πρόβλημα για φέτος έχει μια ανάλογη αφετηρία με τον ΕΝΦΙΑ. Είχαμε μια μεγάλη περικοπή εκτάσεων και η χώρα έχει μια αδυναμία. Κοιτάξτε, έχουμε μια μεγάλη αδυναμία να διαχειριστούμε τα σύγχρονα συστήματα όπως ακριβώς έγινε με τον ΕΝΦΙΑ, δύο μήνες συζητούσαμε, βάλαμε στο νόμο την προστασία των οικισμών κι εδώ μας εμφανίστηκε το πρόβλημα.
Αύριο το μεσημέρι εκτός απροόπτου θα κάνουμε και τις ανακοινώσεις. Γίνεται μία εντατική επεξεργασία αυτή τη στιγμή όλων των στοιχείων και θα ανακοινώσουμε και τους τελικούς πίνακες που θα λύνουν το πρόβλημα σε ποσοστά 90% και πλέον.
Μία βελτιωτική διάταξη που δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα ούτε με το Επικρατείας, ούτε με την Ευρώπη, είναι αυτή που πέρασε στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ την προπερασμένη εβδομάδα σε νομοσχέδιο του κ. Ταγαρά ως Αναπληρωτή Υπουργού. Και μία περαιτέρω βελτιωτική διάταξη που κάναμε σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, γιατί εκεί είναι τα δάση από εκεί εποπτεύονται, θα μπει εκτός απροόπτου την άλλη εβδομάδα.
Είναι συμφωνημένες διατάξεις και με το Επικρατείας και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι αυθαίρετες διατάξεις, που θα μας βοηθήσουν από την 1/1/2015 να έχουμε πολύ λιγότερα έως καθόλου προβλήματα και εκτάκτως αντιμετωπίζουμε και το πρόβλημα το φετινό.

Για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)

Αναπληρωτής Υπουργός: Λοιπόν θα πω χαριτολογώντας και στους δύο αγαπητούς συνομιλητές μας, διότι μια χαρά τα αθροίζει 1,5 και 1,5 ίσον 3 ο κ. Βαρεμένος, ότι και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 δεσμευόταν γενικόλογα ότι "θα καταργήσουν το χαράτσι". Θα πω χαριτολογώντας ότι σε λίγο θα βγει ο κόσμος και θα λέει «φέρτε πίσω το χαράτσι».
Δημοσιογράφος:
Ο κ. Τζαμτζής το είπε χθες.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Το χαράτσι, πολιτικά να μιλήσουμε, αφού θέλει πολιτικά ο κ. Βαρεμένος, πολιτικά λοιπόν πάρθηκε μία απόφαση από το ΠΑΣΟΚ η οποία προσωποποιήθηκε στον Πρόεδρό του τον κ. Βενιζέλο,.
Διότι ο προϋπολογισμός χωρίς το χαράτσι δεν έβγαινε. Από εκεί ξεκινάει το μεγάλο πρόβλημα με το φόρο κι αν θέλετε να μιλήσουμε ήρεμα.
Το πρώτον λοιπόν είναι ότι ο φόρος ακίνητης περιουσίας κ. Τάκη και κα Τζίμα για να εξηγούμαστε, αν θέλετε να κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση και ο κ. Αμπελιώτης είναι εδώ για να επιβεβαιώσει, είναι ακριβώς διπλάσιος από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είναι έτσι; Ο μέσος φόρος ακίνητης περιουσίας που υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι περίπου στο μισό ως μέση επιβάρυνση, από εκεί λοιπόν πηγάζει το πρώτο πρόβλημα.
Το δεύτερο. Οι χρόνιες αδυναμίες των μηχανισμών οδηγούν σε μία σύγκρουση με την τρόικα, κανένας δεν έγραψε τίποτα στα αγγλικά, διότι η τρόικα δικαιολογημένα αμφισβητεί την ικανότητα των μηχανισμών μας να εισπράττουν το 100%.
Δημοσιογράφος:
Γι΄ αυτό και η τρόικα επέμενε στο χαράτσι.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Γινόταν ένα παζάρι ολόκληρο από το 75, το 65, 80 .
Διότι βάζεις άλλο ονομαστικό βάρος, εγώ σας μιλάω αντικειμενικά, δεν κάνω πολιτικάντικες συζητήσεις, άρα λοιπόν αν θέλουμε να βάλουμε ένα σοβαρό πλαίσιο στη συζήτηση και το τρίτο πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι ότι κακώς η χώρα έχει περιοχές ακόμα χωρίς αντικειμενική αξία.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Και φτάνουμε σε τραγικές καταστάσεις από αδυναμίες της Διοίκησης.
Δημοσιογράφος:
Εδώ θα μας πάρει 2,5 χρόνια κ. Κουκουλόπουλε για να μπορέσουμε να εξισώσουμε τις αντικειμενικές με τις εμπορικές.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Μπορούμε λοιπόν να συζητήσουμε πάνω σε αυτά; Πρώτα απ΄ όλα ο ΕΝΦΙΑ θέλει διορθώσεις και κανείς δεν πρόκειται να πληρώσει στη βάση κάποιων λαθών που έγιναν. Υπήρξαν παρεμβάσεις, υπήρξαν παρεμβάσεις και από το ΠΑΣΟΚ..
Δημοσιογράφος:
Πάντως ο κ. Βαρεμένος απέδωσε την αποκλειστική κίνηση στον Πρωθυπουργό και κανείς από τους δύο δεν έχετε απαντήσει.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Κυρία Τζίμα ρωτάτε διαρκώς "ποιος φταίει". Σας είπα τι ακριβώς συμβαίνει, είναι μια πάρα πολύ δύσκολη άσκηση εξ ορισμού, διότι έχουμε μία σχεδόν διπλάσια επιβάρυνση για την ακίνητη περιουσία, γιατί φταίει η έκτακτη κατάσταση της χώρας.
Πρέπει να βγούμε από την κρίση, αυτός ο φόρος πρέπει να εξορθολογιστεί, πρέπει να χαμηλώσει και να αποδοθεί σε δεύτερο στάδιο όπως είχαμε πει στη Βουλή όταν τον ψηφίζαμε στις Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές που με το πλεονέκτημα της εγγύτητας όπως είναι σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο μπορούν να κάνουν και εκ του σύνεγγυς τις διορθώσεις. Αυτό είναι το πλαίσιο..
Δημοσιογράφος:
Κύριε Κουκουλόπουλε, θεωρείτε ότι το χαράτσι ήταν πιο δικαιότερη σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ, το δίκαιο μάλλον;
Αναπληρωτής Υπουργός:
Όχι, εγώ λέω ότι με ευκολία λέγανε όλοι στις εκλογές του 2012 "θα καταργήσουμε το χαράτσι". Κι εμείς αγωνιζόμαστε να πούμε και με τι θα το αντικαταστήσετε..
Δημοσιογράφος:
Μα θυμόμαστε τι έγινε το 2012, άλλο ρωτώ εγώ, θεωρείτε ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι πιο άδικος σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς που υπήρχε;
Αναπληρωτής Υπουργός:
Όχι βέβαια, δεν είπα αυτό. Καλύτερος θα είναι με τις διορθώσεις που θα γίνουν, προφανώς. Σας είπα χαριτολογώντας σε λίγο θα φωνάζουμε όλοι μαζί "φέρτε πίσω το χαράτσι".
Και το λέω αυτό γιατί αν κάνουμε ένα flash back τρία χρόνια πίσω το Σεπτέμβρη του 2011 από τότε που έγινε το χαράτσι ουσιαστικά επήλθε και η οριστική ρήξη του ΠΑΣΟΚ με μία σειρά στρώματα, διότι όλο το πολιτικό φάσμα, όλο χωρίς εξαίρεση, το ΠΑΣΟΚ μόνο του στη γωνία, έλεγε ότι "εμείς θα καταργήσουμε το χαράτσι".
Εκείνο είχε έναν αναγκαστικό χαρακτήρα, σας θυμίζω ότι με το χαράτσι το Σεπτέμβρη του 2011 μπήκαμε στη μεγάλη συμφωνία του Οκτωβρίου που υλοποιήθηκε το μεγάλο κούρεμα και τα υπόλοιπα.
Δημοσιογράφος:
Προφανώς ο κάθε φόρος θεσμοθετείται για να εξυπηρετήσει ένα σκοπό.
Αναπληρωτής Υπουργός:
Πάντα υπάρχει μία σειρά στα πράγματα.
Δημοσιογράφος:
Να πω μια κουβέντα, ότι εκτός από την εντολή Σαμαρά υπάρχει και η ευθύνη Σαμαρά, το δέχεστε;
Αναπληρωτής Υπουργός:
Μα κοιτάξτε να δείτε, υπάρχουν ένα σωρό άνθρωποι να δουν, πριν τα δει ο κ. Σαμαράς ή ο κ. Βενιζέλος αυτά τα θέματα. Εγώ δε θέλω επειδή είμαι Υπουργός να πω κάτι για τον Πρωθυπουργό, όπως κι εγώ ως Υπουργός - έχουν οι επικεφαλής - πάντα την πολιτική ευθύνη - γι’ αυτό και πήρα την ευθύνη και είπα αν φταίει ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς να πάνε παραπίσω. Κατ’ αυτή την έννοια προφανώς δεν μπορούν να κάνουν και τον ΕΝΦΙΑ ο Πρωθυπουργός και ο Αντιπρόεδρος, αν είναι δυνατόν. Εμείς όλοι οι άλλοι τι είμαστε για να κάνουμε;

 

Σχετικές Αναρτήσεις