ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 15 Απριλίου 2014


Σημεία συνέντευξης

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ΒΗΜΑ FM 99.5 και τους δημοσιογράφους Άρη Ραβανό και Αργύρη Παπαστάθη
για τις διαπραγματεύσεις για την έγκριση των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων και τη νέα ΚΑΠ

Για την ψήφιση από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ε.Ε των κατ’ εξουσιοδότηση πράξεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και τις διαπραγματεύσεις
Ολοκληρώθηκε πλέον και το τελευταίο κομμάτι αυτής της διαπραγμάτευσης για τη νέα ΚΑΠ που αναφέρεται με τον τίτλο «Κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις». Είναι ένα πακέτο αρκετών κανονισμών, 11 ενεκρίθησαν που αφορούν τις κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις. Πέρασαν και από το Συμβούλιό μας και εμείς από στιγμή σε στιγμή περιμένουμε αυτή την ώρα που συνεδριάζει η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτή είναι η τελευταία συνεδρίαση πριν τις ευρωεκλογές γιατί μετά θα διαλυθεί, θα έχουμε νέο Ευρωκοινοβούλιο, να τις υιοθετήσουν και αυτοί. Και τότε θα πούμε ότι τελείωσε οριστικά η διαπραγμάτευση για τη νέα ΚΑΠ. Είναι σημαντικό γιατί μιλάμε για ένα σημαντικό ποσό χρημάτων, αφού αυτό θα πλησιάσει για τα επόμενα έξι – επτά χρόνια, τα 19,5 δις ευρώ που είναι για τη γεωργία μας, άρα μιλάμε για σημαντικά ποσά. 

Οι γενικές πολιτικές έχουν αποφασιστεί, οι κατ’ εξουσιοδότηση πράξεις αφορούσαν κρίσιμα διαχειριστικά θέματα, γιατί καθόριζαν το πλαίσιο της χρηματοδότησης, όμως η νέα ΚΑΠ το πιο σημαντικό που φέρνει, εκτός από το δημοσιονομικό πλαίσιο που μόλις σας ανέφερα που είναι σημαντικό- λέει για παράδειγμα ότι πηγαίνουμε τη γεωργία μας σε μια παραγωγική γεωργία. Κάποιος θα υποστηριχθεί για την παραγωγή του και όχι για να συμπληρώσει το εισόδημά του, χωρίς να παράγει. Αυτό κλασικά λεγόταν «γεωργός του καναπέ» δηλαδή έπαιρνα χρήματα, αλλά δεν παρήγα. Όχι, τώρα θα πάρεις χρήματα, θα πάρεις για να σε υποστηρίξουμε κι εμείς να σε βοηθήσουμε στην παραγωγική σου διαδικασία. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να μας δείξει ότι παράγει και με διάφορους τρόπους αυτό θα το διασφαλίσουμε. Αυτό είναι το ένα.

Το δεύτερο: Η πολιτική είναι επίσης «θα πάρεις χρήματα για να υποστηριχθεί η ποιότητα των προϊόντων σου, να ακολουθήσεις πιο αειφόρα, πιο βιώσιμα σχήματα, να σεβαστείς τους φυσικούς πόρους να κάνεις σωστή διαχείριση του νερού, να κάνεις σωστή διαχείριση όλων των εισροών. Θα πάρεις το 30% των επιδοτήσεών σου μόνο με προϋποθέσεις ότι τηρείς αυτό που λέγεται κανόνας πρασινίσματος, να γίνει δηλαδή πιο πράσινη, πιο αειφόρα, πιο βιώσιμη η γεωργική παραγωγική διαδικασία. Να μπουν νέοι άνθρωποι. Δέστε για παράδειγμα ότι 1 έως και 2% των χρημάτων επιβάλλει η νέα ΚΑΠ να ξοδευτεί στο να υποστηριχθεί η είσοδος νέων αγροτών στη γεωργία. Εμείς έχουμε μια διαρθρωτική αδυναμία που λέγεται γηρασμένο δημογραφικά γεωργικό δυναμικό, το ίδιο το έχει και η Ευρώπη. Στην Ευρώπη λιγότερο από το 6% των αγροτών είναι σήμερα κάτω από 40 ετών, δηλαδή σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχουν αγρότες. Θα μιλάμε για γεωργία χωρίς αγρότες.

Για την υποστήριξη των νέων αγροτών και των νεοεισερχόμενων στη γεωργία μέσα από τη νέα ΚΑΠ
Τώρα σε ότι αφορά στους τομείς της γεωργίας που θα υποστηριχθούν από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική: -το αναπτυξιακό κομμάτι είναι λογικό να πει κανείς «Κοιτάξτε, αποτιμώ που βρίσκεται σήμερα η γεωργία μου, βλέπω που θέλω να πάω και θα ήθελα να δω τη γεωργία μας τα επόμενα 6-7 χρόνια αν περνούσε αυτή η επταετία» και στη συνέχεια κοιτάζει με τις αναλύσεις που κάνουμε, «που είμαστε αδύναμοι, που έχουμε διαρθρωτικές αδυναμίες» και θα κοιτάξουμε να τις μειώσουμε. Έχουμε για παράδειγμα αδυναμία στο ανθρώπινο δυναμικό; Πρέπει να βάλουμε νέους ανθρώπους στη γεωργία. Να, τι δράσεις θα κάνουμε. Δεύτερον, έχουμε διαρθρωτική αδυναμία που λέγεται νερό, δεν έχουμε πολύ νερό και οι κλιματικές αλλαγές που έρχονται, θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο αυτό τον πόρο. Όλα αυτά τα χρόνια στο παρελθόν μελετούσαμε και κάναμε αρδευτικά δίκτυα ή βλέπαμε κυρίως τα υπόγεια νερά. Αποδείχτηκε ότι αυτός ήταν ένας λάθος δρόμος, εξαντλήθηκαν και τα υπόγεια νερά δεν είναι άπειρα διαθέσιμα. Άρχισε να γυρίζει η θάλασσα μέσα στους υπόγειους ορίζοντες.

Μέσα από τη νέα ΚΑΠ θα ενισχυθούν και οι νέοι αγρότες και όχι μόνο νέοι ηλιακά. Εκεί να ξέρετε το δικό μας πρόγραμμα έχει δυο πυλώνες: αυτό που λέγεται «ενιαία ενίσχυση», γνωστές ως επιδοτήσεις. Αυτό λοιπόν δίνει τη δυνατότητα για τον νέο ως κίνητρο να πάρει 25% παραπάνω από ό,τι παίρνει ο οποιοσδήποτε άλλος αγρότης. Αυτό μπαίνει για πρώτη φορά. Όμως μας δίνει τη δυνατότητα από άλλο πρόγραμμα ακόμη κι αυτός που είναι 41 χρονών, θα υποστηριχθεί από άλλο πρόγραμμα, ως νεοεισερχόμενος στη γεωργία.

Για πληρωμές του Άρθρου 68 σε αγρότες και αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ
Απόψε θα αρχίσουν να κατατίθενται χρήματα ύψους 40 εκ. €, από το Άρθρο 68. Επίσης, έως την Πέμπτη ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει τις αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου ύψους επιπλέον 20 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Σχετικές Αναρτήσεις