ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 27 Απριλίου 2014

 

Σημεία Συνέντευξης

Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ Αθήνα 9.84 και το δημοσιογράφο Γιάννη Θεοδόση
για το πλέγμα δράσεων υποστήριξης της εξωστρέφειας των αγροτικών προϊόντων, την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, τις διαδικασίες fast track σε προγράμματα του Υπουργείου κ.ά.

«Ο πρωτογενής τομέας και τα αγροδιατροφικά προϊόντα αποτελούν βάση για την ταχύρρυθμη ανάπτυξη της χώρας»


Για το πλέγμα δράσεων και εργαλείων του ΥπΑΑΤ για την υποστήριξη των εξαγωγών ποιοτικών αγροδιατροφικών προϊόντων

Υπουργός: Για την υποστήριξη της εξωστρέφειας των αγροτικών μας προϊόντων δημιουργήσαμε σημαντικούς θεσμούς και εργαλεία, όπως είναι ο θεσμός του εγκεκριμένου εμπόρου. Για πρώτη φορά, λοιπόν, αντί να πιστοποιούμε την ποιότητα μόνο ενός προϊόντος, πιστοποιούμε την ποιότητα της δραστηριότητας ενός εμπόρου, γιατί όσο έμενε η πιστοποίηση στο προϊόν, πιστοποιούσαμε δηλαδή την ποιότητα ενός πορτοκαλιού, ενός ακτινιδίου, μόλις τελείωνε αυτή η εμπορία, δεν είχε καμία επίπτωση στο επόμενο προϊόν που ήταν το κεράσι ή το μήλο. Πιστοποιώντας όμως έναν καλό έμπορο, απλουστεύθηκαν αφάνταστα οι διαδικασίες γιατί ο έμπορος αυτός μόλις τελειώσουν τα ακτινίδια, πουλάει κεράσια.
Αν λοιπόν είχε ένα καλό «μέτωπο» στις υπηρεσίες μας, στα τελωνεία, στη δουλειά του, αλλά και στο εξωτερικό, γιατί να μην κερδίσουμε από αυτή την πιστοποίηση της δουλειάς του;
Δημιουργήσαμε επίσης το πρόγραμμα υπηρεσίας μιας στάσης. Ξέρετε πόσα πιστοποιητικά έπρεπε να συγκεντρώσει ένας έμπορος για να προωθήσει τα προϊόντα του; Πιστοποιητικά υγειονομικής κατάστασης, φυτο-υγείας κλπ. Όλα αυτά πλέον, αφού έχουμε ελέγξει τον έμπορο, καταφέραμε να τα συγκεντρώσουμε μόνο σε μια υπηρεσία, έτσι ώστε να μη χρειάζεται ο άνθρωπος αυτός να τρέχει κάθε φορά για τα ίδια πιστοποιητικά.
Το πρόγραμμα αυτό ενωμένο τώρα με το ηλεκτρονικό σύστημα χρήσης των τελωνείων, επιτρέπει να κάνει πολύ απλουστευμένα ένας έμπορος τη δουλειά του.
Δημοσιογράφος: Πολύ πιο γρήγορα, πιο άμεσα και χωρίς να ταλαιπωρείται.
Υπουργός: Ακόμη και το Σαββατοκύριακο, ακόμη και τις γιορτές που δεν λειτουργούν τα τελωνεία ή δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες του Υπουργείου κλπ. Είναι πολύ σημαντικό αυτό. Επίσης προχωρήσαμε σε μια σειρά στοχευμένων δράσεων σε συγκεκριμένες αγορές, αλλά και σε δράσεις υποστήριξης της εξωστρέφειας όλων των προϊόντων μας. Δεν αφήσαμε καμία μεγάλη εμπορική έκθεση τροφίμων – σας αναφέρω τη μεγάλη έκθεση στο Παρίσι, τις δυο εκθέσεις στη Γερμανία, στη Ρωσία κλπ. - που να μην προβάλλουμε μια μεγάλη γκάμα αγροτικών προϊόντων του τόπου μας, ενώ παράλληλα κάναμε στοχευμένες δράσεις ανά προϊόν, για παράδειγμα για τα κρασιά μας ή για τα τυριά μας όπως γίνεται τώρα. Ή ακόμα – ακόμα δημιουργούμε συνέργειες με μεμονωμένους παραγωγούς και εμπόρους. Δηλαδή εάν κάποιος πει ότι «εγώ θέλω να προωθήσουμε αυτές τις κονσέρβες μας, τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα στη ρώσικη αγορά», θα κάνουμε μια δράση μαζί του γι’ αυτό το σκοπό.

Κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων – Η ποιότητα «διαβατήριο» στις εξαγωγές

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, ήθελα να σας ρωτήσω, όλες αυτές τις στοχευμένες δράσεις που ήδη υλοποιούνται, αλλά και αυτές που προγραμματίζετε, πώς μεταφράζονται σε οικονομικά μεγέθη για την Ελλάδα και σε θέσεις εργασίας;
Υπουργός: Αυτό παρουσιάσαμε προχθές στην ημερίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων. Δηλαδή τι είπαμε; Ο τομέας της εξωστρέφειας αποτελεί λυδία λίθο και για εμάς. Πραγματικά οι προσπάθειες που κάνουμε για την υποστήριξη της εξωστρέφειας έχουν αποτέλεσμα. Οι εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων πηγαίνουν σχεδόν κατακόρυφα προς τα πάνω. Υποστηρίζοντας την ποιότητα, ας πάρουμε για παράδειγμα το λάδι μας, η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος είναι το διαβατήριο, αποτέλεσε σφραγίδα για τις εξαγωγές ελαιολάδου που αυξήθηκαν φέτος κατά 42% .
Τα ψάρια των ιχθυοτροφείων μας που πέρσι ήταν στην πρώτη θέση των εξαγωγών μας, φέτος είναι στη δεύτερη θέση και ακολουθούν, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα τυροκομικά μας προϊόντα, τα κρασιά, το βαμβάκι μα, ο καπνός. Παρακάτω ο καπνός. Βλέπουμε ότι από τα 15 κορυφαία προϊόντα που εξάγει αυτός ο τόπος συνολικά απ’ όλες τις κατηγορίες προϊόντων, βιομηχανικά προϊόντα, ορυκτά κλπ., τα 7 – 8 είναι αγροτικά προϊόντα.

Να λοιπόν που ο πρωτογενής τομέας με τα μεταποιημένα προϊόντα του, τα τρόφιμα και όλα τα αγροτικά προϊόντα, ξαναγίνεται πραγματικά μια βάση για μια γρήγορη, ταχύρρυθμη ανάπτυξη. Το τονίζω αυτό, γιατί ξεκινήσατε μιλώντας για ανάπτυξη.

Για τις συνέργειες στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη

Υπουργός: Ο πρωτογενής τομέας, όπως επίσης και ο τουρισμό είναι από τους 7 – 8 τομείς που επιλέγει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη, γιατί πραγματικά έχουμε στρατηγικά πλεονεκτήματα σε αυτούς τους τομείς, όπως και στη φαρμακοβιομηχανία. Είναι οι τομείς που άμεσα, δηλαδή σε έξι μήνες, μπορούν να δώσουν ένα αποτέλεσμα.
Φαίνεται αμέσως το αποτέλεσμα, επιστρέφουν γρήγορα τα χρήματα στον τόπο από τις επενδύσεις στους τομείς αυτούς. Και θέλω να αναφέρω και οι συνέργειες που αναπτύσσουμε μαζί με τον τουρισμό μιας και μιλούμε για τις εξαγωγές και την τοποθέτηση των προϊόντων μας στο εξωτερικό. Αναπτύσσουμε μαζί με τον τομέα του τουρισμού μια σειρά δραστηριοτήτων που μπορεί να αλληλοϋποστηριχτούν οι δυο τομείς. Ξέρουμε για παράδειγμα ότι η γαστρονομία, η διατροφή, παίζει καθοριστικό ρόλο στον τουριστικό μας προϊόν. Δηλαδή έχουμε εδώ στον τόπο μας 17 – 18 εκατομμύρια τουρίστες φέτος και ίσως αυξηθούν και περισσότερο. Αυτή είναι μια αγορά ξένη που έρχεται στον τόπο μας.
Δημοσιογράφος: Αλήθεια είναι αυτό. Και μιλάμε για το «Ελληνικό Πρωινό» στα ξενοδοχεία.
Υπουργός: Έτσι είναι. Το 1/3 των τουριστών διαλέγει τον τόπο που θα πάει να κάνει διακοπές με παράγοντα και το πώς θα γνωρίσει τον διατροφικό πλούτο και την εμπειρία. Αυτά είναι σημαντικά στοιχεία για τον τόπο μας και τα υποστηρίζουμε.
Να λοιπόν γιατί δημιουργήσαμε τη δράση «Ελληνικό Πρωινό» στα ελληνικά ξενοδοχεία, με μεγάλο αριθμό πλέον συμμετοχής τους. Τώρα προωθούμε την παλέτα των ελληνικών τυριών και μια σειρά άλλων τέτοιων προγραμμάτων αγροτουρισμού κλπ.

Για τη στροφή νέων ανθρώπων στη γεωργία

Υπουργός: Πραγματικά υπάρχει μια στροφή πολλών νέων ανθρώπων και μάλιστα μορφωμένων παιδιών, που έχουν εξοικείωση με το διαδίκτυο, που καταλαβαίνουν τη σημασία που έχει η ποιότητα, η πιστοποίηση της ποιότητας. Καταλαβαίνουν πολύ καλά οι νέοι τι σημαίνει να προγραμματίσουν σωστά τη δουλειά τους, να συμβολαιοποιήσουν την παραγωγή τους, να κάνουν μεταξύ τους ομάδες παραγωγών για να αυξήσουν την ποσότητα του διαθέσιμου προϊόντος τους για να κινήσουν το ενδιαφέρον κλπ.
Απλά θα πρόσθετα, μιλώντας για την πρωτογενή παραγωγή και όλους τους υπόλοιπους κρίκους της αλυσίδας που υποστηρίζουμε, δηλαδή τη μεταποίηση της πρώτης ύλης των αγροτικών προϊόντων και παραγωγής τροφίμων, όπως επίσης και τη διακίνηση, την εμπορία, την εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων, όπως σας ανέφερα, μέχρι την τοποθέτησή τους στις διεθνείς αγορές.

Για την απλοποίηση των αδειοδοτήσεων και την προσπάθεια εξάλειψης της γραφειοκρατίας, με διαδικασίες fast track σε δράσεις και προγράμματα του ΥπΑΑΤ

Δημοσιογράφος: Το φορολογικό περιβάλλον έτσι όπως διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή σε συνδυασμό με τη γραφειοκρατία που κακά τα ψέματα υπάρχει ακόμη σε αρκετούς τομείς της δημόσιας διοίκησης. Δεν είναι ένα κίνητρο για επενδύσεις και στον αγροτικό τομέα;
Υπουργός: Φυσικά. Γιατί μας βλέπετε να αγωνιούμε; Γιατί μίλησα για τον εγκεκριμένο έμπορο; Γιατί θα μιλήσουμε σε λίγο, την άλλη εβδομάδα με την κατάθεση του νομοσχεδίου μας στη Βουλή για τις υδατοκαλλιέργειες; Δείτε πώς απλοποιείται στον τομέα των υδατοκαλλιεργειών το αδειοδοτικό πλαίσιο. Τα τελευταία 4 – 5 χρόνια δεν δόθηκε καμία άδεια γι’ αυτό και απαιτούνταν ένα σωρό έγγραφα και υπηρεσίες που μεταξύ τους δεν συνεννοούνται κλπ.
Όλα αυτά ρυθμίζονται τώρα. Δείτε στο κυρωτικό νομοσχέδιο του Υπουργείου μας , που ψηφίστηκε πριν από ένα εξάμηνο περίπου, πώς απλουστεύθηκε όλος αυτός ο ελεγκτικός μηχανισμός, όπου είχαμε τρεις, τέσσερις διαφορετικές υπηρεσίες να περνούν από μια επιχείρηση για έλεγχο. Μόλις έβγαινε η μία έμπαινε η άλλη για να κάνει τον ίδιο έλεγχο. Αυτό ήταν τραγικό και σε δαπάνες και σε πολυπλοκότητα και σε προβλήματα που δημιουργούνταν.
Όλα αυτά απλουστεύθηκαν. Απλουστεύονται τώρα οι επενδύσεις με fast track διαδικασίες στον αγροτικό τομέα. Τέλος Δεκεμβρίου «άνοιξε» η προκήρυξη για τις προσκλήσεις στο Μέτρο 123Α των προγραμμάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.
Κανείς δεν πίστευε ότι μέσα σε 20 μέρες από την ώρα που θα έκανε κάποιος την αίτησή του θα υπήρχε έγκριση, με διαδικασίες δηλαδή fast track στην επένδυσή του.
Τιμήσαμε μάλιστα πρόσφατα τους δυο πρώτους επενδυτές, μετά είχαμε άλλους πέντε, προχθές άλλους τέσσερις. Μάλιστα οι τελευταίοι δύο επενδυτές δραστηριοποιούνται σε ποιοτικά προϊόντα ελαιολάδου.
Να λοιπόν που μπορεί πραγματικά να διευκολυνθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον με τέτοιου είδους οριζόντιες δράσεις απλούστευσης. Και μην ξεχνάτε ότι στις μέρες μας, χάρη και στις προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας, ξεκινάει το θεσμικό πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μάλιστα το επόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε εδώ στην Αθήνα όλους τους Υπουργούς Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών. Μην ξεχνάτε ότι στον αγροτικό τομέα θα δοθούν σημαντικά κονδύλια γιατί η ρευστότητα που είναι άλλη μια σημαντική παράμετρος πέραν αυτών που είπατε. Ο αγροτικός τομέας της χώρας μας θα υποστηριχθεί με 20 δισεκατομμύρια ευρώ από τη νέα ΚΑΠ για τα επόμενα 6 – 7 χρόνια και είναι πολύ σημαντικό αυτό γιατί έχει εξασφαλισμένη ρευστότητα.

    

Σχετικές Αναρτήσεις