Κυκλάμινο

kiklamino

Cyclamen persicum
Primulaceae

 

Εκλογή

Προτιμάτε πάντα ανθισμένα φυτά με πλούσιο φύλλωμα - φουντωμένα και κυρίως με κοντά - σκληρά κοτσάνια των λουλουδιών (ψημένα φυτά).

Τοποθέτηση

Σε μέρη ημισκιερά - δροσερά μακρυά από ρεύματα αέρα και απευθείας ηλιακό φως.Συνήθως φτάνει στο σπίτι σαν δώρο των Χριστουγέννων. Τότε το φυτό αυτό είναι καλύτερα να το βγάλετε σε διάδρομο, μπαλκόνι, μπαλκόνι προφυλαγμένο ή στον κήπο σε θέση προστατευμένη, παρά να το κρατήσετε στο θερμό - ξηρό περιβάλλον του διαμερίσματος. Με ραντίσματα στα φύλλα φροντίστε να αυξήσετε την υγρασία στο χώρο και όχι στη γλάστρα. 

Αερισμός

Συχνά και λίγο νερό κάθε φορά. Να προσπαθείτε το νερό να πέφτει γύρω - γύρω στη γλάστρα και όχι στο κέντρο του φυτού, επάνω στα φύλλα, στα άνθη. Το κυκλάμινο είναι πολύ ευαίσθητο φυτό και σαπίζει εύκολα.

Βγάλσιμο των λουλουδιών Κάθε ανθός που ωριμάζει πρέπει αμέσως να απομακρύνεται μαζί με το κοτσάνι του από τη βάση.
Λίπανση

Όταν είναι στην ανάmυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξημένες και θέλει πλήρες λίπασμα.

Αλλαγή γλάστρας

 Αν κρίνουμε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάmυξή του) κάνουμε τα εξής:

  1. Παίρνουμε μια μεγαλύτερη γλάστρα, βάζουμε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούμε τύρφη ή έτοιμο φυλλόχωμα γεμίζοντας το 1/3 της γλάστρας. 
  2. Σύροντας ένα μαχαίρι κατά μήκος των τοιχωμάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάμε το φυτό. Αναποδογυρίζουμε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορμό του φυτού ανάμεσα στα δάχτυλά μας, και το βγάζουμε από τη γλάστρα.
  3. Τοποθετούμε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουμε τη μπάλα του χώματός του, και γεμίζουμε τον κενό χώρο με τύρφη ή έτοιμο φυλλόχωμα. Συμπιέζουμε το νέο χώμα γύρω-γύρω με τα δάχτυλά μας και ποτίζουμε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.

Σχετικές Αναρτήσεις