Ίλεξ (Ου)

 ilexou

 

                                                                                                               

 

Ilex aquifoliun
AQU Ι FOLIACEAE

                          

 

Περιγραφή

 

Θάμνος αειθαλής, με ύψος 3-5 μέτρα και σχήμα σφαιρικό. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, σκληρά, γυαλιστερά, αγκαθωτά στην περιφέρειά τους. Οι καρποί του είναι ροζ, κόκκινοι ή σε πορτοκαλί, ανάλογα με την ποικιλία. Διατηρούνται όλο το χειμώνα στο φυτό. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες, με κίτρινο ή άσπρο χρωματισμό στην περιφέρεια του φύλλου. 

Τοποθέτηση

 

Ευδοκιμεί σε ποικιλία εδαφών, αλλά προτιμά υγρά και ασβεστώδη όπου αναπτύσσεται καλύτερα. Το φυτεύουμε και σε φωτεινές θέσεις και σε σκιερές. Αντέχει στο κρύο και στην ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ μπορεί να ευδοκιμήσει και σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Καλλωπιστικά στοιχεία 

Το γυαλιστερά πλούσια φύλλα, η πυκνή βλάστηση και οι στρογγυλοι (κόκκινοι ή κίτρινοι) καρποί του.

Χρήση

 

Είναι πολύ κατάλληλο για διαμόρφωση ψηλής μπορντούρας και δημιουργία γεωμετρικών σχημάτων μεγάλου μεγέθους. Κατάλληλο και για ομαδικές φυτεύσεις, δηλαδή σε συστάδες ή στη σειρά. Οι κομμένοι του βλαστοί με τους καρπούς που έχουν, χρησιμοποιούνται για
διακόσμηση στις γιορτές των Χριστουγέwων (το γνωστό ου). 

Κλάδεμα

 

Κανονικά το φυτό αφήνεται να αναπτυχθεί ελεύθερα, χρειάζεται μόνο να το καθαρίζουμε από τους παλιούς, ξερούς βλαστούς. Οι μπορντούρες και τα διαμορφωμένα σε γεωμετρικά σχήματα φυτά ψαλιδίζονται συνήθως 1 φορά το χρόνο, τον Απρίλιο. Οι παλιές µπορντούρες θα πρέπει να κλαδεύονται αυστηρά, για να ενθαρρύνεται η ανάπτυξη νέων, ζωηρών και δυνατών βλαστών, που θα ανανεώσουν τη βλάστηση του φυτού. 

Πoλ/σμός

 

Χρησιμοποιούμε μοσχεύματα ώριμων ζωηρών βλαστών, που παίρνουμε τον Αύγουστο - Σεπτέμβριο και τα τοποθετούμε σε μίγμα τύρφης και περλίτη, ίσης αναλογίας σε όγκο. Σκεπάζουμε το κιβώτιο με πλαστικό και το βάζουμε σε ζεστό - δροσερό μέρος, διατηρώντας την υγρασία του σε υψηλά επίπεδα. Το ίλεξ μπορεί επίσης να πολλαπλασιαστεί με καταβολάδες, που παραχώνονται στο έδαφος το φθινόπωρο και είναι έτοιμες για να μεταφυτευτούν στον οριστικό τους τόπο σ' ένα χρόνο. 

Φρσvτίδες

 

Επειδή το φυτό είναι δίοικο, πρέπει να φυτεύονται φυτά με αρσενικά άνθη και φυτά με θηλυκά άνθη κοντά, ώστε να εξασφαλίζεται η γονιμοποίηση και να παράγονται καρποί. Τα νεαρά φυτά αναπτύσσονται αργά και πρέπει να βοηθάμε την ανάπτυξή τους με 3-4 λιπάνσεις στο διάστημα Απριλίου - Σεπτεμβρίου, με πλήρη λιπάσματα. Φροντίζουμε παράλληλα να τα ποτίζουμε στην περίοδο αυτή συχνά και με αρκετό νερό κάθε φορά.

 

Σχετικές Αναρτήσεις