ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2013

 

Συνέντευξη Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
κ. Αθανάσιου Τσαυτάρη
στο Ρ/Σ ΣΚΑΪ 100.3 και το δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

«Με τη σύσταση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας λύνονται τα προβλήματα ρευστότητας αγροτών και επενδυτών στον πρωτογενή τομέα»

 

Δημοσιογράφος: Αρχίζει η λειτουργία του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας;

 Υπουργός: Με τα προβλήματα ρευστότητας που έχουν σήμερα και οι αγρότες και οι επενδυτές στη γεωργία, δυσκολεύονται να υλοποιήσουν εγκεκριμένες επενδύσεις, είτε είναι σχέδια βελτίωσης των αγροτών, που έχουν εγκριθεί περίπου 6.000, είτε μεταποίησης. Αρκετά από αυτά τα επενδυτικά σχέδια αφορούν αγρότες, ιδιαίτερα νέους αγρότες, που θα ήθελαν να ξεκινήσουν να επεκτείνουν την επιχείρησή τους, να αγοράσουν ζώα, να κάνουν ένα στάβλο, ένα θερμοκήπιο κτλ., όπως επίσης και  αρκετά αφορούν επενδυτές στο μεταποιητικό τομέα, δηλαδή επιχειρήσεις τυροκομείων, μελιού κι ένα σωρό άλλων αγροτικών προϊόντων μεταποίησης.

Όλοι αυτοί που πήραν έγκριση στα σχέδιά τους, δε μπορούσαν να πάρουν δάνειο γιατί γνωρίζετε το πρόβλημα της ρευστότητας που αντιμετωπίζουν όλοι αυτοί, καθώς οι Τράπεζες δε δίνουν δάνεια. Τι κάναμε λοιπόν εμείς: Βάλαμε ορισμένα χρήματα, δηλαδή το Αναπτυξιακό μας Πρόγραμμα έβαλε 115 εκατομμύρια ευρώ και άλλα 138 εκατ. € η Τράπεζα. Διαγωνίστηκαν οι Τράπεζες ποια θα δώσει το χαμηλότερο επιτόκιο, συμμετείχαν στο διαγωνισμό 8 Τράπεζες και κέρδισε το διαγωνισμό η Πειραιώς – ΑΤΕ που έδωσε επιτόκιο 3,87% για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και 4,1% για τους επενδυτές της μεταποίησης.

Επομένως δημιουργήθηκε ένα διαθέσιμο κεφάλαιο ύψους 253 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας που θα ξεκινήσει εντός των ημερών, δηλαδή  μέσα στον Οκτώβριο.  Όλοι όσοι έχουν εγκεκριμένα μέτρα, είτε από τα σχέδια βελτίωσης, δηλαδή το Μέτρο 121, είτε της μεταποίησης, δηλαδή το Μέτρο 123 Α κ.ά, μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ρευστότητας με τη δανειοδότησή τους από την Τράπεζα, για να προχωρήσουν στις επενδύσεις τους, είτε στον αγροτικό τομέα, είτε στη μεταποίηση.

 Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, απ’ αυτά τα 253 εκατομμύρια που είναι 115 από την Ευρώπη απ’ ό,τι καταλαβαίνω και 138 από την Τράπεζα Πειραιώς, θα χρηματοδοτηθούν όλοι, επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα ή αγροτικοί σύλλογοι; Έχει εγκριθεί η μελέτη τους ή προλαβαίνουν να ενταχθούν και άλλοι;

Υπουργός: Όσοι έχουν εγκεκριμένα σχέδια βελτίωσης και όπως σας είπα αυτά που έχουν εγκριθεί είναι πάνω από 6.000. Είχαν υποβληθεί περίπου 7.000 αιτήσεις σχεδίων βελτίωσης, έχουν αξιολογηθεί σχεδόν όλα και τα τελευταία εγκρίνονται εντός των ημερών, επομένως αυτοί έχουν προτεραιότητα. Όπως επίσης και οι περίπου 180 μεταποιητικές βιομηχανίες διασκορπισμένες σε όλη την Περιφέρεια, που έχουν επίσης εγκριθεί από το μέτρο 123 Α, καθώς και άλλα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο Μέτρο 311, το 312, το 313 κτλ. Οι μονάδες μεταποίησης είναι καινούργιες. Είναι μονάδες που γίνονται, είτε από το μηδέν, είτε κάποιος θέλει να επεκτείνει τη μονάδα του, έχει για παράδειγμα μια μονάδα παραγωγής  τυποποιημένης ελιάς και θέλει να την επεκτείνει, από 10 τόνους να παράγει 50 τόνους. 

 

 

 

 

Σχετικές Αναρτήσεις