Καμέλια

kamelia

 

Camellia japonica
Theaceae

 

Εκλογή

Προτιμάτε φυτά με 2-3 ζωηρούς βλαστούς και πράσινα γυαλιστερά φύλλα. Αγοράζετε πάντοτε ανθισμένα φυτά ώστε να ξέρετε το χρωματισμό, αλλά και το είδος του άνθους (μονές - διπλές).

Τοποθέτηση

Έξω από το σπίτι όλο το χρόνο. Δεν πειράζουν οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Διαλέξτε θέσεις ημισκιερές - δροσερές - μακριά από ψυχρά ρεύματα.

Πότισμα

Ελέγχουμε την υγρασία του χώματος παίρνοντας στα δάχτυλά μας λίγο επιφανειακό χώμα από τη γλάστρα, μέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουμε ελαφρά. Αν το χώμα σχηματίσει μπάλα, αλλά μετά διαλύεται, λέμε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισμα. Αν δεν γίνεται μπάλα και είναι ξερό, ποτίζουμε αμέσως. Αν λασπώνει, τιοτίζουμε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 ημέρες).

Ξεμπουμπούκιασμα

Το φυτό σχηματίζει πολλούς διπλούς ανθοφόρους οφθαλμούς (μπουμπούκια). Σπάνια όμως έχει τη δύναμη να τα μεγαλώσει. Έτσι καλή ανθοφορία θα έχετε όταν αφαιρέσετε το 1/3 και περισσότερο των μπουμπουκιών.

Αλλαγή γλάστρας

Αν κρίνουμε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουμε τα εξής:

  1. Παίρνουμε μια μεγαλύτερη γλάστρα, βάζουμε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούμε τύρφη ή έτοιμο φυλλόχωμα γεμίζοντας το 1/3 της γλάστρας. 
  2. Σύροντας ένα μαχαίρι κατά μήκος των τοιχωμάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάμε το φυτό. Αναποδογυρίζουμε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορμό του φυτού ανάμεσα στα δάχτυλά μας, και το βγάζουμε από τη γλάστρα.
  3. Τοποθετούμε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουμε τη μπάλα του χώματός του, και γεμίζουμε τον κενό χώρο με τύρφη ή έτοιμο φυλλόχωμα. Συμπιέζουμε το νέο χώμα γύρω-γύρω με τα δάχτυλά μας και ποτίζουμε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.
Κλάδεμα

Γίνεται μόνο καθάρισμα των ξερών κλαδιών - βλαστών. Να αφαιρούνται τα άνθη που ωρίμασαν διότι έτσι διευκολύνεται η καινούρια βλάστηση.

Λίπανση

Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξημένες και θέλει πλήρες λίπασμα.

Σχετικές Αναρτήσεις