Ποϊνσέττια (Αλεξανδριανό)

poinsetia

Euphorbia (Poinsettia) pulcherrina
Ευ PHORBIACEAE

 

Εκλογή

Προτιµάτε φυτά µε 3-4 βλαστούς µικρής ανάmυξης, "ντυµένους" µε φύλλα, (όχι γυµνούς και ψηλούς), µε χρώµα σκούρο βαθύ πράσινο. Φυτά κατά προτίµηση ανθισµένα διαπιστώνοντας το χρώµα του άνθους (έγχρωµα βράκτια φύλλα).

Τοποθέτηση

Φυτό κήπων, ήπιων περιοχών, που µπορεί να αναmυχθεί και σε γλάστρα, θέλει πλούσιο φωτισµό - αερισµό και σχετική υγρασία. Μακριά από ψυχρά ρεύµατα αέρα διότι αφυδατώνονται και σχίζονται τα τρυφερά φύλλα του.

Πότισμα

Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλά µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρά. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 ηµέρες).

Κλάδεμα

Αφαιρούµε από τη βάση τους βλαστούς που ανθοφόρισαν. Έτσι δυναµώνουµε τους νέους βλαστούς της βάσης από τους οποίους κρατάµε 2-3 δίνοντας σωστό σχήµα στο φυτό. Τους βλαστούς αυτούς κλαδεύουµε στα 2-3 µάτια τον lούλιο προκαλώντας νέα βλάστηση. Αυτή θα µας δώσει την ανθοφορία το χειµώνα.

Αλλαγή γλάστρας

Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάmυξή του) κάνουµε τα εξής:

  1. Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουµε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούµε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλάστρας.
  2. Σύροντας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δάχτυλά µας, και το βγάζουµε από τη γλάστρα.
  3. Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω-γύρω µε τα δάχτυλά µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.
Λίπανση Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.

Σχετικές Αναρτήσεις