Πόθος

pothos

Scindapsus aureus
ARACEAE

 

Τοποθέτηση

Προτιµά φωτεινές θέσεις όπου τα φύλλα του αποκτούν πιο ζωηρά χρώµατα, ποτέ όµως να µην εκτίθεται στο άµεσο ηλιακό φως. Είναι απ' τα φυτά που αντέχουν στην ξερή ατµόσφαιρα, που µπορούµε να την εξασφαλίσουµε µε τακτικά ραντίσµατα στα φύλλα

 Πότισμα

Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλά µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρά. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 ηµέρες).

 Αλλαγή γλάστρας

Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάmυξή του) κάνουµε τα εξής:

  1. Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουµε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούµε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλάστρας.
  2. Σύροντας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δάχτυλά µας, και το βγάζουµε από τη γλάστρα.
  3. Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω-γύρω µε τα δάχτυλά µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός
 Λίπανση Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.
 Χώμα

Το φυτό είναι αναρριχώµενο και πρέπει να υποστυλωθεί. Αργότερα όταν αναπτυχθεί συγκρατείται περιελισσόµενο γύρω από λεπτούς σπάγγους ή ανάλογα υλικά που έχουν τοποθετηθεί για το σκοπό αυτό. Στο φυτό εφ' όσον φροντίζεται καλά, αναπτύσσεται ο κύριος βλαστός του γρήγορα σε µήκος πολλών µέτρων.

Σχετικές Αναρτήσεις