Φίκος Μικρόφυλλος

fikos mikrofilos

Ficus benjamina
MORACEAE

Εκλογή

Το φυτό πρέπει να έχει υγιή, πράσινα φύλλα και ο βλαστός του να είναι στο µεγαλύτερό του µήκος ξυλοποιηµένος (ψηµένος), γεγονός που µας δείχνει ότι το φυτό είναι σκληραγωγηµένο.

Τοποθέτηση

Δροσερό, ηµισκιερό µέρος, µακριά από το άµεσο ηλιακό φως, και τα ρεύµατα αέρα. Όταν ο καιρός ζεστάνει, το φυτό µπορεί να µεταφέρεται έξω, µέχρι να αρχίσουν τα πρώτα κρύα του χειµώνα, οπότε πρέπει να το βάλουµε πάλι µέσα. Αυτές οι µετακινήσεις όµως πρέπει να γίνονται µε προσοχή, ώστε να µην έχουµε απότοµη µεταβολή των συνθηκών στο περιβάλλον ανάmυξης του φυτού, γιατί το φυτό σοκάρεται και συνήθως αντιδρά ρίχνοντας ένα αριθµό των φύλλων του.

Πότισμα

Ελέγχουµε την υγρασία του χώµατος παίρνοντας στα δάχτυλά µας λίγο επιφανειακό χώµα από τη γλάστρα, µέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουµε ελαφρά. Αν το χώµα σχηµατίσει µπάλα, αλλά µετά διαλύεται, λέµε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισµα. Αν δεν γίνεται µπάλα και είναι ξερό, ποτίζουµε αµέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουµε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 ηµέρες).

Αλλαγή γλάστρας

Αν κρίνουµε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουµε τα εξής:

  1. Παίρνουµε µια µεγαλύτερη γλάστρα, βάζουµε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούµε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα γεµίζοντας το 1/3 της γλάστρας.
  2. Σύροντας ένα µαχαίρι κατά µήκος των τοιχωµάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάµε το φυτό. Αναποδογυρίζουµε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορµό του φυτού ανάµεσα στα δάχτυλά µας, και το βγάζουµε από τη γλάστρα.
  3. Τοποθετούµε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουµε τη µπάλα του χώµατός του, και γεµίζουµε τον κενό χώρο µε τύρφη ή έτοιµο φυλλόχωµα. Συµπιέζουµε το νέο χώµα γύρω-γύρω µε τα δάχτυλά µας και ποτίζουµε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.
Λίπανση Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξηµένες και θέλει πλήρες λίπασµα.
Χώμα Μίγµα από κουµαρόχωµα ή κηπόχωµα µε τύρφη και καλά χωνεµένη κοπριά.
 

Ανάλογες φροντίδες απαιτούνται για την ανάπτυξη και διατήρηση του Φίκου του Μικρόφυλλου Ρόδου, µιας ποικιλίας του Μπένζαµιν.

Σχετικές Αναρτήσεις