Φιλόδενδρα (διάφορα είδη)

filondendra

Philodendron sp.
Araceae

 

Εκλογή

Προτιμάτε φυτά με σχηματισμένα φύλλα εντόνου χρωματισμού, με κεντρικό βλαστό με αναmυγμένες εναέριες ρίζες και υποστυλωμένα (ανάλογα το είδος).

Τοποθέτηση

Διαλέξτε θέσεις ημισκιερές - με ατμοσφαιρική υγρασία - μακριά από ψυχρά ρεύματα αέρα και το απ' ευθείας ηλιακό φως. Από το Μάιο έως τον Οκτώβριο πρέπει να μεταφέρεται έξω από το σπίτι - διαμέρισμα, σε προφυλαγμένο μπαλκόνι, αν όμως παραμείνει μέσα στο σπίτι, να εξασφαλίζεται υγρασία στην ατμόσφαιρα (τακτικά καταβρέγματα με νερό).

Πότισμα

Ελέγχουμε την υγρασία του χώματος παίρνοντας στα δάχτυλά μας λίγο επιφανειακό χώμα από τη γλάστρα, μέχρι 5 εκατ. βάθος, και το σφίγγουμε ελαφρά. Αν το χώμα σχηματίσει μπάλα, αλλά μετά διαλύεται, λέμε ότι βρίσκεται στο ρόγο του και δεν χρειάζεται πότισμα. Αν δεν γίνεται μπάλα και είναι ξερό, ποτίζουμε αμέσως. Αν λασπώνει, ποτίζουμε πιο αραιά. Το καλοκαίρι ο έλεγχος της υγρασίας γίνεται πιο τακτικά (κάθε 2-3 ημέρες).

Υποστύλωση

Ο κορμός του φυτού είναι αδύνατος. Έτσι πρέπει να υπoστυλώνεται. Ο πάσσαλος καλύπτεται με υλικό που κρατάει την υγρασία. Αυτό το υλικό δεν πρέπει ποτέ να στεγνώσει.

Αλλαγή γλάστρας

Αν κρίνουμε ότι το φυτό χρειάζεται αλλαγή γλάστρας (εξαρτάται από την ανάπτυξή του) κάνουμε τα εξής:

  1. Παίρνουμε μια μεγαλύτερη γλάστρα, βάζουμε χαλίκι στον πάτο της για στράγγιση και τοποθετούμε τύρφη ή έτοιμο φυλλόχωμα γεμίζοντας το 1/3 της γλάστρας. 
  2. Σύροντας ένα μαχαίρι κατά μήκος των τοιχωμάτων της παλιάς γλάστρας, αποκολλάμε το φυτό. Αναποδογυρίζουμε τη γλάστρα, κρατώντας τον κορμό του φυτού ανάμεσα στα δάχτυλά μας, και το βγάζουμε από τη γλάστρα.
  3. Τοποθετούμε το φυτό στη νέα γλάστρα, χωρίς να σπάσουμε τη μπάλα του χώματός του, και γεμίζουμε τον κενό χώρο με τύρφη ή έτοιμο φυλλόχωμα. Συμπιέζουμε το νέο χώμα γύρω-γύρω με τα δάχτυλά μας και ποτίζουμε. Η αλλαγή της γλάστρας γίνεται νωρίς την άνοιξη, πριν ζεστάνει ο καιρός.
Λίπανση Όταν είναι στην ανάπτυξη, οι απαιτήσεις του είναι αυξημένες και θέλει πλήρες λίπασμα.

Σχετικές Αναρτήσεις